Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: D300+sb800 ?

Domyślnie D300+sb800 ?

Hej

Jestem swiezym posiadaczem D300 i starym posiadaczem SB800.
    Mam pytanie, jak wspolpracuje generalnie d300 z sb800?

ja mam wrazenie ze wiekszosc zdjec robionych na matrycowym pomiarze swiatla lub usrednianym jest niedoswietlona o okolo +0.5 do +1 EV
    Wychodza w miare oki jesli uzyje pomiaru punktowego.

Hm... ten typ tak ma czy moja pucha lub lampa jest jakas nie taka?

Mam rowniez D70 i tu wydaje mi sie ze lampa lepiej wspolpracuje, tez jest jakies niedoswietlenie ale mniejsze.

Poradzcie cos?
    Jak ewentualnie sprawdzic czy lampa jest w porzadku?

Aha i jeszcze jedno spostrzeżenie. Lampa w zasadzie caly czas lekko piszczy nawet jesli pali sie dioda ze jest naladowana i gotowa do strzalu. Szczerze mowiac dawno jej nie uzywalem i nie pamietam czy ten ciagly cichy pisk ladowania to cos normalnego czy swiadczy o jakims problemie technicznym. Dodam lampa kupiona nowa jakies 2 lata temu i w zasadzie nie uzywana, bardzo malo.

Jak sprawdzic palnik, przetwornice (bo to ona piszczy jesli dobrze kojarze)?

Pomozcie

Pozd

Jasiek
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 11-07-2009 o 22:59 Powód: orto. ("spostrzerzenie")

Domyślnie

Moja SB-600 tez caly czas leciutko piszczy, duzo slabiej niz podczas ladowania. Piszczy przetwornica albo jakies cewki i jest to dosc powszechne w sprzecie elektronicznym (mi np. piszczy monitor ).
    Mozna to rozwiazac poprzez zalanie piszczacego elementu klejem, ale szczerze mowiac odglos ten jest tak slaby, ze nie chce mis ie w to bawic (a monitor mam nadal na gwarancji).
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

hej

dziekuje za odpowiedz

tylko moje pytanie dotyczylo bardziej tego niedoswietlania z SB800

Jak sie sprawuja wasze D300 i w jakich trybach osiagacie optymalne efekty z lampa?
    moze ja po prostu cos zle ustawiam.

pozd

jasiek

Domyślnie

SB 800 piszczy tylko w czasie ładowania i okresowego doładowywania. Mimo świecącej diody, okresowo na krótki czas doładowuje kondensator. Nie powinna piszczeć bez przerwy.

Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

Domyślnie

...od tego są parametry żeby sobie radzić z ekspozycją...a jak może być niedoświetlone o +1 EV ? raczej -1 EV
    poza tym jeśli focisz RAW - to lekkie niedoświetlenie jest wskazane...tak z cyfrą - jak ze slajdem
    instagram.com/darkroomnightlife

Domyślnie

To, że lekkie niedoświetlenie jest wskazane, czy nie - nie ma akurat najmniejszego znaczenia.
    Lampa ustawiona w TTL bez kompensacji mocy błysku ma poprawnie naświetlić kadr i koniec. (tak, tak, w uproszczeniu)
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cypherdid Zobacz posta
    poza tym jeśli focisz RAW - to lekkie niedoświetlenie jest wskazane...tak z cyfrą - jak ze slajdem
    A to niby dlaczego? O ile znam sposób działania matryc w aparatach, to o wiele lepiej jest zdjęcie lekko prześwietlić, niż niedoświetlić i wyciągać potem szumy. A najlepiej oczywiście od razu dobrze naświetlić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    Lampa ustawiona w TTL bez kompensacji mocy błysku ma poprawnie naświetlić kadr i koniec. (tak, tak, w uproszczeniu)
    oj naiwny, naiwny, naiwny chciałoby się zaśpiewać
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez J@sió Zobacz posta
    A to niby dlaczego? O ile znam sposób działania matryc w aparatach, to o wiele lepiej jest zdjęcie lekko prześwietlić, niż niedoświetlić i wyciągać potem szumy. A najlepiej oczywiście od razu dobrze naświetlić.
    Jednak kolega mówiąc o niedoświetleniu miał rację.
    Z większości cyfrowych matryc (pomijając fuji) znacznie lepsze efekty uzyskujemy "ratując" cienie niż światła.
    W prześwietlonych partiach obrazu utrata szczegółów jest zwykle większa niż niedoświetlenie o te same wartości cieni.

Zresztą poeksperymentuj -- sam się przekonasz
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    oj naiwny, naiwny, naiwny chciałoby się zaśpiewać
    Ta, czekałem właśnie kto się pierwszy przyczepi.
    www.jswierad.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów