Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: D300+sb800 ?

Domyślnie

To po prostu zależy jak jest ustawiony algorytm pomiaru matrycowego. Jak w kadrze pojawi sie cos białego czy srebrnego i odbije silnie światło, a matrycowy będzie chronił przed przepaleniami (przykładowo D70 i D80 mają to skrajnie inaczej ustawione) to błysk w efekcie będzie słabiutki.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    oj naiwny, naiwny, naiwny chciałoby się zaśpiewać
    Masz w stopce Nikona 801. Ja mam podobny 8008s. Kupiłem go razem z Data Back, aby mieć bracketing w trudnych sytuacjach i... nigdy go nie używałem. Data back przydał się jedynie do naświetlania daty na początku każdego filmu
    Większość czasu matrycowy (5-cio polowy!!!). Przez kilkanaście lat na placach jednej ręki można policzyć źle naświetlone zdjęcia. Czy to na zewnątrz czy z lampą nie było problemów.

A dzisiejsze aparaty cyfrowe to konsole do gier bo cały czas trzeba kręcić kółkami i myśleć kiedy korygować zdjęcia. Co gorsza każdy aparat Nikona zachowuje się całkowicie inaczej w danych warunkach. Krew mnie zalewa kiedy muszę robić dwoma różnymi Nikonami, bo cały czas trzeba analizować jak dany aparat w danej chwili trzeba korygować. Przecież to jest kpina.

Wygląda na to, że program do każdego nowego modelu pisany jest przez inny zespół programistów najprawdopodobniej ze względy na koszty gdzieś w Chinach czy Indiach i nikt tego nie testuje praktycznie. Średnio doświadczony fotograf już po kilku godzinach widzi, że coś nie jest z danym pomiarem. Dlaczego więc tak prostych problemów pomiarów nie widzą w laboratoriach!!!

Testowałem niedawno najtańszy kompakt Kodaka. Kilkadziesiąt zdjęć w różnych warunkach. Jakość zdjęć tragiczna ale histogram w 95% wygląda perfekcyjnie.

Tydzień temu testowałem na małej imprezie D300 z SB800 mojej znajomej. Już po kilku zdjęciach widać było, że niedoświetlenie jest około 1 do 1.5!!! Wprowadziłem korektę +1. W kilku zdjęciach w miarę OK a innych dalej niedoświetlenie około 0.5
    Pieprznąłem aparatem do torby. Na szczęście miałem zapasowy D200. Ten sam pomiar matrycowy, ta sama lampa, zero korekcji i wszystkie zdjęcia naświetlone perfekcyjne.
    Ostatnio edytowane przez Władca Pixeli ; 15-07-2009 o 04:48
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

hej

wiec czy mam rozumiec ze D300 z SB800 faktycznie moze niedoswietlac o -1EV?
    zazwyczaj ujawnia sie to przy bialych scianach, w miejscach gdzie jest duzo bialego koloru

z drugiej strony wczytalem sie w instrukcje i lampy i D300
    no i zrozumialem ze zwykla pomiar swiatla przez obiektyw przy uzyciu lampy jest na pomiarze punktowych ustawionym w D300 tzw standart iTTL
    i faktycznie wtedy zdjecia wygladaja najlepiej

Inna sprawa to fakt ze nigdy nie bylem ekspertem od robienia fotek z lampa

pozd

jasiek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    Jednak kolega mówiąc o niedoświetleniu miał rację.
    Z większości cyfrowych matryc (pomijając fuji) znacznie lepsze efekty uzyskujemy "ratując" cienie niż światła.
    W prześwietlonych partiach obrazu utrata szczegółów jest zwykle większa niż niedoświetlenie o te same wartości cieni.

Zresztą poeksperymentuj -- sam się przekonasz
    No właśnie po przeczytanie "Real Life Camera Raw", gdzie jest to dokładnie wyjaśnione, poeksperymentowałem, bo też nie wierzyłem i jednak lepiej jest nieznacznie prześwietlić niż niedoświetlić. Oczywiście należy zwrócić uwagę na słowo "nieznacznie", czyli powiedzmy do 0,5 EV i sytuacjach w kiepskich warunkach oświetleniowych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaroslawkonopka Zobacz posta
    hej

wiec czy mam rozumiec ze D300 z SB800 faktycznie moze niedoswietlac o -1EV?
    zazwyczaj ujawnia sie to przy bialych scianach, w miejscach gdzie jest duzo bialego koloru

z drugiej strony wczytalem sie w instrukcje i lampy i D300
    no i zrozumialem ze zwykla pomiar swiatla przez obiektyw przy uzyciu lampy jest na pomiarze punktowych ustawionym w D300 tzw standart iTTL
    i faktycznie wtedy zdjecia wygladaja najlepiej

Inna sprawa to fakt ze nigdy nie bylem ekspertem od robienia fotek z lampa

pozd

jasiek

z jakim obiektywem to wystepuje, przy jakiej ogniskowej? czy moze zawsze?
    mam dwie sb-800 i niezauwazylem zadnych specjalnych jaj przy pracy z 300ką, to że lampa nie naswietla idealnie to raczej norma w trudnych warunkach exspozycji, tak jak juz to ktos napisał, a jak juz to ja raczej sciagam z błysku, czyl moje sb800tki z d300 raczej maja za duzo niz za malo wigoru...

Domyślnie

ja sprawdzalem ten efekt w bialym pokoju i motwem byla drewniana szafka nocna - taki przyklad, zdjecie niedoswietlone; sytuacja poprawiala sie po dodaniu do lampy +1EV, pomiar punktowy w aparacie takze poprawial efekt;
    obiektyw w tym wypadku to akurat Nikkor 28/2.8 ale i na Nikorze 50/1.8 jak i na Nikkorze 18-70 kitowym tez wystepuje ten effekt.

hm a jakie sa obiawy jesli padnie palnik, w ogole nie daje blysku lampa czy nidoswietla czy jeszcze jakis inny efekt sie pojawia

pozd

jasiek

Domyślnie

http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=76674 poczytaj ten wątek. Ja też mam ten problem
    Nikon D300

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów