Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: Pole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ek Zobacz posta

Na linii horyzontu widać ślad po maskowaniu (ta czarna kreska).
    a nad czarna kreska jest biala...niedokladnie obrobiona fota...w drugim zdjeciu postapil bym tak samo. klasyczny kadr z drzewem w mocnym punkcie. uciachac troche goru i prawej i bedzie git! no i poprawic horyzont

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grudzinsky Zobacz posta
    nie klasyczna klasyczna polega na podziale 1/3 do 2/3 i drzewko w mocnym punkcie...tu tego nie ma...
    Ładnie wybrnąłeś - zaliczę Ci tę odpowiedź

Domyślnie

Chrzanić klasyczną kompozycję
    How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

musisz jest w 100% autentyczna i prawidłowa

a nad czarna kreska jest biala...niedokladnie obrobiona fota...w drugim zdjeciu postapil bym tak samo.
    popadliśmy w megakrytycyzm :>

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szuwar Zobacz posta
    szuwar moze nie jestem super hiper landszafciarzem, tysiace zdjec przede mna, ale o podstawach kadrowania to poczytalem po tym jak mi pierwsze zdjecie zrownano z ziemia i od tamtej pory staram sie kadrowac wedlug ustalonych zasad...ale tez w wielu przypadkach lamie te zasady...ale tylko wtedy kiedy wiem, ze mozna je zlamac

Domyślnie

ładnie. ........ mocny punkt to tam, gdzie żółta plamka?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ek Zobacz posta
    popadliśmy w megakrytycyzm :>
    trudno
    moje zdjecia dwa lata temu jak zaczynalem przygode z foto byly rozbierane na czynniki pierwsze i dzieki temu teraz moje foty wygladaja tak jak wygladaja dziek wlasnie takim krytykom poprawilem swoj warsztat

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

ale o podstawach kadrowania to poczytalem po tym jak mi pierwsze zdjecie zrownano z ziemia i od tamtej pory staram sie kadrowac wedlug ustalonych zasad...ale tez w wielu przypadkach lamie te zasady...ale tylko wtedy kiedy wiem, ze mozna je zlamac
    zawsze można złamać
    ja zawsze po prostu szukam koncepcji a jak już znajdę to szukam następnej bo stwierdzam, że na tą na którą wpadłem za pierwszym razem mógł wpaść już ktoś wcześniej... tak się rodzą moje gnioty.

Myślę też, że w przypadku tych zdjęć zbędna jest wiedza elementarzowa. Autor jest świadomy tego co robi. Prace są dobre. Tylko my jesteśmy tak zmanierowani, że doszukujemy się najmniejszych nieprawidłowości...

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Niby dwie foty tego samego, ale jak różne. Pierwsza jest pięknym, prostym i świetnie skomponowanym landszaftem, z królewskim niebem i świetnie uzupełniającym go dołem. Dobrze że się oddaliłeś od tego drzewa bo dzięki temu nie jest ono głównym i w sumie przeszkadzającym obiektem, ale delikatnym uzupełnieniem. Wzbogaca nastrój, ale go nie definiuje.
    Niebo po prostu cesarskie, boskie.
    Gdyby to było moje zdjęcie pewnie bym walczył aby wycisnąć z tego zdjęcia maksimum. Ono i bez tego maksimum ma bardzo dużo do zaoferowania, ale jakby jeszcze docisnąć, to by wyszedł Szyszkin z Constablem. I ja bym spróbował jeszcze docisnąć. Dać mu wymiar płótna z galerii Trietiakowskiej.
    Drugie niby takie samo, a jak inne! Tylko sam fakt przesunięcia tej niewiarygodnej chmury ku środkowi zmieniło dynamikę zdjęcia o 180 stopni. Nagle ta chmura wchodzi na plan główny i ona staje się naczelnym obiektem zdjęcia. Dlatego wolę jedynkę milion razy. Bo jest bardziej zrównoważona. Dalej ma tą boską chmurę, ale chmura jest z boku, ten kto chce ją podziwiać dalej ją ma, ale nie kradnie ona całej uwagi. Wkomponowywuje się w resztę.
    Och, jakbym chciał sam taką scenę sfotografować! Och, jak Ci zazdroszczę NEF-a na jedynkę! Och, jak by się można tym pobawić! Dla takich królewskich widoków właśnie się chce fotografować!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grudzinsky Zobacz posta
    szuwar moze nie jestem super hiper landszafciarzem,
    No to jest nas dwóch .

Dla mnie klasyczna to taka gdzie horyzont jest w poziomie a nie po skosie

Sorry za OT

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów