Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Porada D60-D90

Domyślnie

MirM - kosmos normalnie - zważywszy na to że jest to 3 strona wątku to gdybyś je przeczytał, wiedziałbyś, że taka propozycja jest bez sensu (już nawet w odniesieniu do 1 posta wątku...)
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wągrowiec

Domyślnie

Mariusz888
    A kto to napisał:
    Jestem dziewczyną, duże aparaty + duże obiektywy - czy to na pewno moja bajka? (nie mam faceta, który by mi to mógł podźwigać).
    Nie jestem zaawansowanym użytkownikiem, i raczej nie sądzę, że pójdę w bardzo ortodoksyjną fotografię typu obiektywy za minimum 10 tyś. Potrzebuję dobrego sprzętu na lata, ew. żeby dokupić w późniejszym czasie ciekawsze obiektywy.
    Głównie chodzi mi o to, że jeśli jestem amatorką, nie pójdę w pro na pewno (jestem realistką ), to czy warto inwestować w D90, który ledwo udźwignę, czy lepiej kupić damski D60 + lepsze obiektywy?

manica chcesz robić fotografie dobrym aparatem, z dobrą niskoszumiącą matrycą, w dodatku małym, mieszczącym się w damskiej ręce i torebce?

Gdy moja żona chwyciła moją torbę z aparatem D90, to odechciało się jej dalszego noszenia.
    No ale wszyscy tu ochoczo radzący Tobie kupno D90 plus parę obiektywów, będą nosili torbę za Tobą.

Widziałem już osoby, które kupiły sobie lustrzankę (bo to teraz taka moda) a potem leżała ona w szafie, bo za ciężko było ją wszędzie ze sobą nosić.

Wejdź do sklepu i poproś sprzedawcę, aby włożył do torby fotograficznej aparat + 2 obiektywy a potem załóż ją sobie na ramię i tak przespaceruj się przez pół godziny.

Jeżeli lubisz robić fotografie i chcesz mieć ze sobą jak najczęściej aparat to nie spiesz się z zakupem.
    Nie upieraj się też przy jednym systemie.

Największa strata będzie wówczas, gdy kupisz najlepszy sprzęt, który będzie leżał w szafie lub na półce.

Obecna cena E-P1 jest wysoka, ale to są ceny sugerowane, a poza tym to nowość. Za 2-3 miesiące będzie inaczej.

Gdy już kiedyś wybierzesz i kupisz, to pochwal się na tym forum, bez względu jakiej marki będzie to aparat.
    Ostatnio edytowane przez MirM ; 08-07-2009 o 03:48

Domyślnie

MirM - oczywiście że waga swoje robi ale nikt nie każe jej kupować D3 ważącego prawie 1,5kg + 600/4 ważącego kolejne 5kg... dziewczyna chce Nikona a Ty polecasz jej Olympusa i to jeszcze micro 4/3... to raz, dwa że Ona chce robić macro... ile jest szkieł macro do EP-1?

Po za tym obecnie cena EP-1 powala, szkieł jest mało, wręcz pokazano go z dwoma nowymi i finito... oczywiście, że cena spadnie od obecnej sugerowanej ale ile? Obecnie sugerowana cena za korpus EP-1 to 3000zł jak spadnie będzie pewnie ze 2500zł, do tego np celownik optyczny kosztuje 500zł - za tyle może sobie kupić N AF 50/1.8 bo wizjer ma gratis w puszce Pomijam już możliwości rozbudowy zestawu w systemie N w stosunku to micro 4/3... EP-1 da jej może trochę więcej za dużo więcej...

Gdy moja żona chwyciła moją torbę z aparatem D90, to odechciało się jej dalszego noszenia.
    Oczywiście - chce się mieć jakość to trzeba cierpieć... każdy by chciał mieć jakość Hassela, szybkość i szumy D3 w obudowie z kompakta o wadze kilku torebek herbaty niestety cudów nie ma i trzeba to taskać albo pogodzić się z pewnymi rzeczami jak jeszcze do tych sporych puszek, ciężkich szkieł i reszty dojdzie np statyw z głowicą konkretną to już jest co nosić... narzekanie na wagę jest trochę jak z narzekaniem na spalanie np w Ferrari... chce się mieć jakość, osiągi itd a potem narzekać że nie pali średnio 6l/100 tylko 36
    i tak przespaceruj się przez pół godziny.
    Przez pół godziny to np na plenerze nigdzie nie zajdzie za pół godziny to prawie żadnego zlecenia nie zrobi a nawet nie zarobkowo to za pół godziny nie zajdzie na spacer daleko od domu raczej nastawiał bym się na noszenie tego czasem ze 4-5 godz i tak zakładam, że ramię od plecaka/torby będzie ją mniej bolało niż ręce od trzymania 2-3kg na wysokości oka ale to ->patrz poprzednie
    Największa strata będzie wówczas, gdy kupisz najlepszy sprzęt, który będzie leżał w szafie lub na półce.
    Tu trafiłeś w sedno
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

to może D40? zostanie Ci duużo kasy na szkła, np. 18-105 do codziennego noszenia i 60/2.8 af-s do makro.a jak wyrwiesz tanio puszke mało używaną na forumowej giełdzie to jeszcze Ci na 35/1.8 starczy.

Domyślnie

Bida makro można wyciułać z m42 i będzie lepiej niż 50 na odwróconym bagnecie.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Dzięki Mirm, ale nie chcę, żeby aparat mi się mieścił w damskiej torebce i do tego kosztował 3 tysie

Myślę, że wstępnie się zdecydowałam na D90 + obiektyw...hmm..do rozważenia jaki
    Jak zakupię, to odświeżę temat i się podzielę uwagami z punktu widzenia mojego.

Dziękuję za żywe zainteresowanie tematem, jesteście bardzo pomocni!
    Kosiarka samojezdna + trąbka.

Oszczędny w słowach Awatar Wiewioor
    Miasto
    Gdańsk, PL / Floryda, USA

Domyślnie

Ja używam N50/1.8 i pierścieni. Bez lampy niestety ani rusz. Oto kilka zeszłorocznych pstryków z tego zestawu (na D70):

Super frajda! Na początek wystarczy.

Pozdrawiam.
    Brak stopki

Domyślnie

O to to, o coś takiego mi między innymi chodzi.
    Lampa dodatkowa, czy styknie wbudowana?

Ps. mam nadzieję, że takie przystojniaki jak ten ze zdjęcia, chodzą po amerykańskich łąkach a nie naszych?
    Kosiarka samojezdna + trąbka.

Domyślnie

Jeśli macro, to rozważ jeszcze D40/60 + Tamron 90 (pojawiła się wersja z silnikiem!). Będzie Cię to kosztowało tyle, co samo body D90. Do tego Nikkor 18-105 jako "spacerniak". Komplet zamknie się w 3-4 tysiącach (zależy czy nowe, czy używane). Oczywiście, D90 daje więcej możliwości, ale wierz mi, od samego body Twoje zdjęcia nie będą lepsze... Brak silnika nie jest już tak wielkim ograniczeniem, jak jeszcze rok temu, gdy nie było Nikkorów 50 AF-S, 35 AF-S czy wreszcie tego Tamrona z silnikiem.
    D40, N35 G, N18-105 VR
    Moje wypociny

Oszczędny w słowach Awatar Wiewioor
    Miasto
    Gdańsk, PL / Floryda, USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manica Zobacz posta
    O to to, o coś takiego mi między innymi chodzi.
    Lampa dodatkowa, czy styknie wbudowana?

Ps. mam nadzieję, że takie przystojniaki jak ten ze zdjęcia, chodzą po amerykańskich łąkach a nie naszych?
    Lampa SB-800 na aparacie. Wszystko ustawione w manualu 1/500s (D70) i przysłona coś ok. 8-11, lampa też w manualu (nie pamiętam dokładnie jaką mocą waliłem). Generalnie przy takich zbliżeniach AF jest raczej mało przydatny - ostrzysz zbliżając bądź oddalając się od "modela". Pierścienie mam też bez automatyki, co stanowi poniekąd bolączkę, bo muszę pracować na przesłonie roboczej - czyli ciemno w wizjerze.

Co do lampy, to robiłem też fotki z lampą odpalaną poprzez fotocelę - do kompletu mam też stareńką SB-27 (regulacja mocy w trybie M) i fotocelę do niej. Kilka zdjęć makro robiłem więc z wykorzystaniem trzech lamp (SB-800, SB-27 i wbudowana).

A co do przystojniaków - wszystko z Polski

Pozdrawiam!
    Brak stopki

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów