Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: D2H a D70

Domyślnie

Ja jestem ciekawy czy przeskok z D70 na wyżej np. D2 poprawi mi szybkość i jakość obróbki NEFów.
    Przy plikach z d70-ki zawsze muszę się sporo napracować jak chcę uzyskać dobre efekty.
    D610 D70 N80-200/2,8 P200/4 N102/2,5 Taku55/1,8 ~135 N18-70, Pixma IP4700+OCP tetenal photo silk & fomei nano pearl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    jesteś w mniejszości, częściej można przeczytać że do ślubów 21mpix jest zdecydowanie lepsze niż 12mpix
    Ja też zawsze byłem zdania, że to d2h (a jeszcze lepiej d2hs - lepsza saturacja, przejścia kolorów i mniejsze szumy) są świetne do większości ślubniaków.
    Cytat Zamieszczone przez Slon Zobacz posta
    elanek - i dla mnie 6mpix z d70s spokojnie wystarczalo do niemal wszystkich zastosowan (plakatow nie robilem), problemem byl jedynie szum. Szkoda, ze w d700 brak sRAWow, bo na slubniaki byloby to bardzo dobre rozwiazanie moim zdaniem
    Właśnie, chodzi mi o wielkość plików. Niech se będzie nawet pełna klatka z matrycą 6-8 Mpix. Byłoby idealnie. Ale tak nie będzie... Pomarzyć można o takiej nowej konstrukcji, np. D700s - "s" jak ślubiak, lub D700w jak "Wedding". Mało by szumiało, komp by się nie męczył, na dyskach mniej zajmowałoby miejsca...
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pierote Zobacz posta
    Ja jestem ciekawy czy przeskok z D70 na wyżej np. D2 poprawi mi szybkość i jakość obróbki NEFów.
    Przy plikach z d70-ki zawsze muszę się sporo napracować jak chcę uzyskać dobre efekty.
    przeskoczylem z d70s na d700 i przeskok byl wielki. Na poczatku bardzo ciezko bylo z kolorami, bo przyzwyczailem sie do tych z d70s i je mocno polubilem. Teraz mam to samo z d700 i d2h. Kolory z d700 MZ sa bardzo fajne i mocno mi sie podobaja, a z d2h kosmos...
    Takze krotko: na poczatku bedziesz dluzej siedzial nad RAWami, ale po pewnym czasie wypracujesz sobie ustawienia i bedzie to zapewne duzo szybciej szlo

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta
    Właśnie, chodzi mi o wielkość plików. Niech se będzie nawet pełna klatka z matrycą 6-8 Mpix. Byłoby idealnie. Ale tak nie będzie... Pomarzyć można o takiej nowej konstrukcji, np. D700s - "s" jak ślubiak, lub D700w jak "Wedding". Mało by szumiało, komp by się nie męczył, na dyskach mniej zajmowałoby miejsca...
    moze sRAW to kwestia nowego softu i nikon obdaruje nas tym dobrodziejstwem...

Domyślnie

moze sRAW to kwestia nowego softu i nikon obdaruje nas tym dobrodziejstwem...
    Nie mam niestety D700...
    John Coltrane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta
    jak do NX2 ładuję 12 megowe rawy to mnie trafia, mimo, że mam 8 gb ramu...
    tak btw. nie same ramki się liczą, choć wybitnym specjalistą w tej dziedzinie nie jestem
    ja mam 3GB DDR3 2000MHz (taktowanie sporo daje, a nie faktyczna ilość giga), dobra grafa: HD 4870 X2, C2D E8600 i płyta, żeby to wszystko pociągnęła i mi nie straszna obróbka RAWa 12 MPix z D300/D90 (takimi operuje się w redakcji) w NX2

pzdr
    D850 | D700 | Z6 III | Z5 II | Zfc | N20/1,8G ED | N35/1,8G ED | N28-300VR | N70-200/2,8E FL VR | N200-500/5,6E VR | N400/2,8E FL VR | N600/4E FL VR | TC x1,4 III | TCx2,0 III | Z12-28 PZ VR | Z16-50 VR | Z17-28 | Z24/1,7 | Z28/2,8 | Z40/2 | Z24-200VR | Z105/2,8VR | Z180-600VR | FTZ II | SB-300 | SB-700 | SB-910 | 4 nogi Manfrotto + 498RC4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tgollob_jamessuchar Zobacz posta
    tak btw. nie same ramki się liczą, choć wybitnym specjalistą w tej dziedzinie nie jestem
    ja mam 3GB DDR3 2000MHz (taktowanie sporo daje, a nie faktyczna ilość giga), dobra grafa: HD 4870 X2, C2D E8600 i płyta, żeby to wszystko pociągnęła i mi nie straszna obróbka RAWa 12 MPix z D300/D90 (takimi operuje się w redakcji) w NX2

pzdr
    ale jak załaduję 10 sztuk to już mnie wkurza komp
    John Coltrane

Domyślnie

a po co ładować na raz 10 rawów???
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jamirq Zobacz posta
    a po co ładować na raz 10 rawów???
    Tak jest wygodniej. Ewentualnie można z ViewNXa. A tak z okienka eksploratora przeciągam do NX2 po 5 - 10 rawów. Kiepskie zamykam i nie obrabiam.
    John Coltrane

Domyślnie

a nie lepiej najpierw w ViewNX zrobic sekelkcje, dac znacznik i potem w NX2 w przeglarace filtr na dany znacznik i jedziesz. ja tak robie i dziala to szybko i sprawnie. Jak mam ok 250 zdjec z zawodow to selekcja ok 50-60 i obrobka zajmuje mi niecala godzine wraz z konwersja i uploadem na serwer
    Nikon

Domyślnie

przeskoczylem z d70s na d700 i przeskok byl wielki. Na początku bardzo ciezko bylo z kolorami, bo przyzwyczailem sie do tych z d70s i je mocno polubilem. Teraz mam to samo z d700 i d2h. Kolory z d700 MZ sa bardzo fajne i mocno mi sie podobaja, a z d2h kosmos...
    Takze krotko: na poczatku bedziesz dluzej siedzial nad RAWami, ale po pewnym czasie wypracujesz sobie ustawienia i bedzie to zapewne duzo szybciej szlo
    Bardziej mi chodziło o chyba nie za wielką DR D70-ki. Poprawiam expozycję rozciągając histogram i czasami zabraknie deko kontrastu albo przepał się pokaże i ..trochę się schodzi z wołaniem NEFa.
    Ciekawy jestem czy lepsze rezultaty osiągnę przy pracy nad NEF z puszek typu D2, D300 czy z ich matryc więcej wyciągnę?
    A przy okazji praca okaże się bardziej komfortowa
    D610 D70 N80-200/2,8 P200/4 N102/2,5 Taku55/1,8 ~135 N18-70, Pixma IP4700+OCP tetenal photo silk & fomei nano pearl

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów