Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: D2H a D70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slon Zobacz posta
    na pewno nie bedzie gorzej niz na wyswietlaczu d70s
    mam nadzieje, ze jako calosc mocno mi sie spodoba i zostanie ze mna na dluzej
    Będzie gorzej. Kiepskiej rozdzielczości wyświetlacz w D2h to jego podstawowa wada, jedyna chyba mi osobiście doskwierająca. Słaby kontrast, kolory... Ale ta puszka ma tyle zalet że już o tym zapomniałem. z 80-200 D ED można faktycznie iść na wojnę, IMHO to najlepiej wyważony zestaw do fotografii koncertowej i sportowej. Obawiam się jednak że będę musiał go sprzedać, cena D700 jest po prostu chora...
    LuCaS
    D800|24-70 f2,8|85 f1,4
    50 f1,4|80-200 f2.8

Domyślnie

Faktem jest, że z wyświetlaczami nowych D300/D700/D3 ciężko równać poprzednie.
    Po przejściu z D700 na D2X które miałem (nie)przyjemność doświadczyć - wyświetlacz LCD do podglądu zdjęć wydaje mi się być aużywalny.

Tylko co z tego? Nic z tego. Cała ta sytuacja po prostu udowodniła mi, że i tak korzystam z histogramu i mrugaczek prześwietleń. I to by było jakby na tyle
    Równie dobrze D2X mógłby w ogóle zdjęć nie wyświetlać.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LuCaS Zobacz posta
    Będzie gorzej.
    juz na wyswietlaczu d70s nie idzie ocenic ostrosci zdjecia, a ma byc jeszcze gorzej?
    tego z d70s uzywalem tylko do histogramu, przeswietlen i ew podgladu kadru...
    moze i ciezko bedzie przejsc z d700...

Domyślnie

napisał Maryj:
    Nikt nie wspomniał o najlepszej rzeczy w d70... jest to jedyna lustrzanka Nikona która z dowolnym radiem, czy pockety czy chińczyki jest w stanie zsynchronizować błysk z czasem 1/500s
    tutaj niejaki Ken R. piszę jakie to ma znaczenie (szczerze? dla mnie żadne..):
    http://www.kenrockwell.com/tech/syncspeed.htm

napisał LuCaS:
    Obawiam się jednak że będę musiał go sprzedać, cena D700 jest po prostu chora...
    skąd ja to znam.. kupić i tak trzeba, ale jakby tu jeszcze zostawić sobie d2haczyka..
    jakoś nie mogę się zebrać żeby go wystawić, ale to jednak kwestia czasu
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

dla uzupełnienia; ostatnio, w którymś z wątków znalazłem takiego linka:
    http://www.daveblackphotography.com/workshop/03-12.htm

Wątek był chyba o lampach i ktoś wstawiał linka, gdzie też sporo było zdjęć dedwójkąH robionych:
    http://foto.jasiu.pl/01.html

Domyślnie

uzywalem ostatnio na weselichu d2h na zmiane z d700 i musze przynac, ze zle nie jest
    mowie oczywiscie o RAWach, bo JPEGi to jakis kosmos poki co
    przyzwyczailem i polubilem do tego, co wypluwa d700, ale chyba jeszcze troche czasu minie, az spodobaja mi sie JPEGi z d2h. A WB to juz wogole kosmos... Staralem sie uzywac tego pomiaru na pryzmacie i nieciekawie. Auto WB jakby lepiej, ale zbyt delikatnie, za mocno stonowane kolory... Oj trzeba bedzie sie znowu uczyc

d2h inaczej mierzy swiatlo niz d700, stara sie bardziej niedoswietlac (chyba zeby nie przepalac), albo po prostu jeszcze go nie opanowalem
    AF niczym nie odbiega od tego z d700, a na wyswietlaczu rzeczywiscie nic nie widac

czekam, zeby go zabrac na jakas impreze sportowa i potestowac w nalezytych warunkach, ale narazie nie ma nic ciekawego.

podsumowujac, udany zakup, a praca na takich malych RAWach to czysta przyjemnosc

Domyślnie

No właśnie, Slon, miałem już do Ciebie pisać z prośbą o porównanie do d700, ale miesiąc jeszcze nie minął (jak pisałeś) więc się wstrzymywałem..

Napisz więc jak to u Ciebie z tym AF w d700?
    Szczerze mówiąc trochę mnie przeraziły ostatnie posty na ten temat.
    Ciekawi mnie szczególnie ten af, w porównaniu do d2h? Wiem, że o tym już było, ale wobec ostatnich usterek u niektórych z d700, ciekawy jestem opinii każdego usera.
    Czekam niecierpliwie na Twoje zdanie jak zrobisz coś ze sportu.
    pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slon Zobacz posta
    a praca na takich malych RAWach to czysta przyjemnosc
    właśnie...
    mi do ślubów wystarczyły by te 4 albo 6 mln

jak do NX2 ładuję 12 megowe rawy to mnie trafia, mimo, że mam 8 gb ramu...
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta
    właśnie...
    mi do ślubów wystarczyły by te 4 albo 6 mln.
    jesteś w mniejszości, częściej można przeczytać że do ślubów 21mpix jest zdecydowanie lepsze niż 12mpix
    Ja też zawsze byłem zdania, że to d2h (a jeszcze lepiej d2hs - lepsza saturacja, przejścia kolorów i mniejsze szumy) są świetne do większości ślubniaków.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

JAP - u mnie d700 smiga bardzo dobrze, o czym zreszta pisalem w kilku innych watkach o 'niby' problemach z AF.
    Pierwsze wrazenia z d2h sa bardzo przyjemne AF celny, czuly, chetnie przeostrza (chodz mniej chetnie niz w d700 - podejrzewam, ze d700 ma mniejsze pola AF i temu tak to wyglada), zadnych problemow typu BF/FF, nawet w ciemnych miejscach daje rade. AF-C rowniez spoko, ale powtarzam, to po kliknieciu raptem 500 zdjec, wiec za duzo jeszcze powiedziec nie moge

elanek - i dla mnie 6mpix z d70s spokojnie wystarczalo do niemal wszystkich zastosowan (plakatow nie robilem), problemem byl jedynie szum. Szkoda, ze w d700 brak sRAWow, bo na slubniaki byloby to bardzo dobre rozwiazanie moim zdaniem

Pawel Pawlak - roznica miedzy d2h a d2hs sprowadza sie tylko do softu, czy moze jeszcze cos poprawili? Dosc mocno martwi mnie wlasnie saturacja i takie delikatnie mowiac stonowane kolory. Da sie z tym zyc, ale czasem trzeba cos robic na szybko i przydalyby sie jakies ladne JPEGi...
    Z drugiej strony, poradzilem sobie z pomiarem swiatla w d70s, wiec jest nadzieja, ze i z WB w d2h bedzie dobrze

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów