Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: D2H a D70

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pierote Zobacz posta
    Ja jestem ciekawy czy przeskok z D70 na wyżej np. D2 poprawi mi szybkość i jakość obróbki NEFów.
    Przy plikach z d70-ki zawsze muszę się sporo napracować jak chcę uzyskać dobre efekty.
    przeskoczylem z d70s na d700 i przeskok byl wielki. Na poczatku bardzo ciezko bylo z kolorami, bo przyzwyczailem sie do tych z d70s i je mocno polubilem. Teraz mam to samo z d700 i d2h. Kolory z d700 MZ sa bardzo fajne i mocno mi sie podobaja, a z d2h kosmos...
    Takze krotko: na poczatku bedziesz dluzej siedzial nad RAWami, ale po pewnym czasie wypracujesz sobie ustawienia i bedzie to zapewne duzo szybciej szlo

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta
    Właśnie, chodzi mi o wielkość plików. Niech se będzie nawet pełna klatka z matrycą 6-8 Mpix. Byłoby idealnie. Ale tak nie będzie... Pomarzyć można o takiej nowej konstrukcji, np. D700s - "s" jak ślubiak, lub D700w jak "Wedding". Mało by szumiało, komp by się nie męczył, na dyskach mniej zajmowałoby miejsca...
    moze sRAW to kwestia nowego softu i nikon obdaruje nas tym dobrodziejstwem...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slon Zobacz posta
    moze sRAW to kwestia nowego softu i nikon obdaruje nas tym dobrodziejstwem...
    Nie mam niestety D700...
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slon Zobacz posta
    przeskoczylem z d70s na d700 i przeskok byl wielki. Na początku bardzo ciezko bylo z kolorami, bo przyzwyczailem sie do tych z d70s i je mocno polubilem. Teraz mam to samo z d700 i d2h. Kolory z d700 MZ sa bardzo fajne i mocno mi sie podobaja, a z d2h kosmos...
    Takze krotko: na poczatku bedziesz dluzej siedzial nad RAWami, ale po pewnym czasie wypracujesz sobie ustawienia i bedzie to zapewne duzo szybciej szlo
    Bardziej mi chodziło o chyba nie za wielką DR D70-ki. Poprawiam expozycję rozciągając histogram i czasami zabraknie deko kontrastu albo przepał się pokaże i ..trochę się schodzi z wołaniem NEFa.
    Ciekawy jestem czy lepsze rezultaty osiągnę przy pracy nad NEF z puszek typu D2, D300 czy z ich matryc więcej wyciągnę?
    A przy okazji praca okaże się bardziej komfortowa
    D610 D70 N80-200/2,8 P200/4 N102/2,5 Taku55/1,8 ~135 N18-70, Pixma IP4700+OCP tetenal photo silk & fomei nano pearl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pierote Zobacz posta
    Bardziej mi chodziło o chyba nie za wielką DR D70-ki. Poprawiam expozycję rozciągając histogram i czasami zabraknie deko kontrastu albo przepał się pokaże i ..trochę się schodzi z wołaniem NEFa.
    Ciekawy jestem czy lepsze rezultaty osiągnę przy pracy nad NEF z puszek typu D2, D300 czy z ich matryc więcej wyciągnę?
    A przy okazji praca okaże się bardziej komfortowa
    z tego co zauwazylem, to DR w d2h nie jest jakos znaczaco wieksza od tej w d70s. Jak juz wczesniej pisalem, d2h lubi niedowietlac, zeby nie przepalic i tu jest MZ zdaniem plus. Przepalu nie usuniesz, a podciagnac zawsze mozna. Pamietam, ze w d70s praca swiatlomierza byla dosc specyficzna, mierzyla bardzo roznie nie czesto dokladnie...

MZ wieksza rozpietosc dostaniesz z uszki typy d300, czy d90 jesli nie masz kasy na d300. Gratis masz mniejsze szumy, lepszy monitorek i ogolnie nowsza puszke. Wygoda pracy nieco mniejsza niz na serii d2, ale co zrobic...

Uprawnienia umieszczania postów