Close

Strona 14 z 21 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 203

Wątek: Canon vs NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    jak to co? wszędzie Sony
    Nie ! Nie ... zgadzam się ... Wszędzie iPhony
    . . . Coś na C coś na D trochę słoików Twist-Off z wieczkiem . . .

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Dla równowagi psychicznej
    W sumie 8 korpusów Nikona cyfrowych plus 2 analogowe przez ostatnie lata przeszły przez moje reeenki albo są w nich. Żaden się nie zepsuł, żaden aby wymagał serwisowania i to mimo ciągłego spadku jakości produktów Nikona jaki obserwuję.
    Serwis jest jaki jest-znam bo byłem celem regulacji swego i nie swego sprzętu i to nie raz !
    A czemu dla równowagi psychicznej, a temu, że kolega porządny profesjonalny fotograf zakupił dwie nowe piatki Canona (5DMKll) fakt w pierwszych tygodniach produkcji i co ? i kupa. Padły na amen w ciagu jednego tygodnie. Zostały wymienione bo fotograf zacny i ustosunkowany
    Żeby nie było, że nie lubie Canona bo lubię

Mercedesy i BMW też się psują, tylko który jest który
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 02-07-2009 o 12:50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Dla równowagi psychicznej
    W sumie 8 korpusów Nikona cyfrowych plus 2 analogowe przez ostatnie lata przeszły przez moje reeenki albo są w nich. Żaden się nie zepsuł, żaden aby wymagał serwisowania i to mimo ciągłego spadku jakości produktów Nikona jaki obserwuję.
    Serwis jest jaki jest-znam bo byłem celem regulacji swego i nie swego sprzętu i to nie raz !
    A czemu dla równowagi psychicznej, a temu, że kolega porządny profesjonalny fotograf zakupił dwie nowe piatki Canona (5DMKll) fakt w pierwszych tygodniach produkcji i co ? i kupa. Padły na amen w ciagu jednego tygodnie. Zostały wymienione bo fotograf zacny i ustosunkowany
    Żeby nie było, że nie lubie Canona bo lubię

Mercedesy i BMW też się psują, tylko który jest który
    a oprocz jakosci wykonania korpusow zauwazyles jakies roznice w jakosci zdjec na przestrzeni tych lat w porownaniu z analogicznymi uzywanymi przez Ciebie canonami?
    _______

Domyślnie

W zasadzie co roku wymieniam puszki .

Robie głównie śluby - reportaż, plener, studio. Maiłem kupić C5DII ale ten AF mnie załamał i weszło 50D. Rozmawiam też z kolegą Fatmanem z forum N i walczę też Nefami . Obejrzałem też masę zdjęć z D3, D700 i 5D 1D III ( na swoim podwórku mam dobre studia znam ludzi i wiem czym pracują ) . Jako że też filmuje często jestem przy sesjach w moje ręce też trafiają fotki z tych studiów do przygotowania teledysków więc troszkę przez te pare lat już obejrzałem zdjęć z dwóch systemów i wiem kto i czym pracuje.

Powiem tak i proszę nie brać tego jako zaczepke.

D700 ,D3 zachwyca mnie …prawie wszystkim gdyby nie te kolory. Puszki są świetne do reportażu ale walka z kolorami nie dla mnie. Być może są fachowcy którzy umieja dobrze wykręcić Nefy z Nikona ale nie ja.

Czekam z utęsknieniem na nową puszkę FF Nikona d700X z poprawionymi kolorami ( coś jak S5 PRO ) i szumami jak z D700 kręcącą filmiki dla czego? bo czasami podczas sesji przydało by się to skręcić aparatem i złożyć 3min teledysk a tak muszę jeszcze zatrudnić kogoś z kamera - po co skoro jest już technologia ułatwiająca zadanie) .

Canona FF z dobrym AF w cenie poniżej 10 tyś się raczej się nie doczekam chyba że za dwa lata chyba że stanie się cud , pozostaje tylko zakupić 1D III, IV ?……tyle że po co mi taka cegła w plecaku wole mieć 3 Aku w kieszeniach i lżej pod górkę

Jesli chodzi w wydatki w cenie do 9 tyś za body na dzień dzisiejszy dla mnie

Do sesji, pleneru i studia wybieram Canona 5DII– bo ładne kolory skóry
    i ma ISO 100 mimo słabego AF

Do reportażu gdzie liczy się precyzja AF i szybkość Nikona D700 zdecydowanie lepszy AF

Zgdzyt jak się robi wszystko

PS. każdy musi sam wybrać który system mu bardziej odpowiada idealnie było by połączyć oba w jeden .
    Inne systemy też maja ciekawe rozwiązania ale kuleje optyka więc nie dla mnie.

Osobiście nie jestem fanatykiem żadnego systemu i śmieszą mnie te uszczypliwości na Forum N czy C... wisi mi to czym fotografuje i liczy się dla mnie efekt na papierze i wygoda pracy

Ma nadzieje że nikogo też nie uraziłem.

Pozdrawiam DD.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airborne Zobacz posta
    a oprocz jakosci wykonania korpusow zauwazyles jakies roznice w jakosci zdjec na przestrzeni tych lat w porownaniu z analogicznymi uzywanymi przez Ciebie canonami?
    Nie mam na własny użytek żadnego Canona
    Przez parę lat okazjonalnie dorywałem się do różnych Canonów skończywszy tylko na 5DMKl którym sporo sobie kilka razy poużywałem. Co mnie wtedy zadziwiło to "elastyczność" pliku raw i prosta droga do celu, ale może za mało używałem czy za proste sytuacje fotograficzne były żeby pogrymasić. Parę setek rawów o tematyce rodzinnej to może za mało . Pliki z Nikonów cemosowych są dla mnie trudniejsze, ale daję rady i w sumie na logikę, przynajmniej moją na dziś wolę to co daje mi Nikon w trakcie robienia zdjęcia, niż to co mam jakościowo w postaci pliku jako zdjęcie z utrudnieniami jakie miałbym używając Canona. Nie ma ich dużo ale są, straszą nimi tu i tam Na powalczenie z plikiem zazwyczaj czas się znajdzie i kilka podejść do tego zrobić można. Na zrobienie "dobrze" zdjęcia zazwyczaj go nie ma. Choć ostatnio krucho z tym czasem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ddarc Zobacz posta
    [...]
    Osobiście nie jestem fanatykiem żadnego systemu i śmieszą mnie te uszczypliwości na Forum N czy C... wisi mi to czym fotografuje i liczy się dla mnie efekt na papierze i wygoda pracy
    Bardzo trafna uwaga
    . . . Coś na C coś na D trochę słoików Twist-Off z wieczkiem . . .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ddarc Zobacz posta
    .. i wiem kto i czym pracuje..
    No i z tym całym długim postem ddarc można się zgodzić.
    Napisane podobnie jak u photolo, ale jednak .. inaczej.

Co do tego kto czym pracuje. Bierzcie pod uwagę, że wybór aparatu/sprzętu był dokonywany kiedyś tam. W pewnym okresie 5D nie miał praktycznie konkurencji, szczególnie w swojej cenie i w innych systemach. Kolejna sprawa, że często kupuje się następne body w tym systemie, który się ma. Osoby zajmujące się zawodowo fotografią często nie są fanatykami sprzętu, a po prostu użytkownikami (co nie znaczy, że nie doceniają sprzetu i nie mają wymagań , wręcz przeciwnie ). Nabierają przyzwyczajeń i kupują kolejne body z tej samej stajni. Migracji jest (szczególnie w polskich warunkach) niewiele i w najmniejszym stopniu dotyczą fotografów mających juz 3 body i 8-10 szkieł. Zmiana tak dużego systemu to zmiana przyzwyczajeń i jakaś strata finansowa. Mało osób dokonuje takich migracji.
    Przykład 5D pokazuje, że jakbym pisał o canonie i że dlatego ludzie w nim siedzą. Nie. Wiele osób miał canona przed pojawieniem się piątki. Nie wiedzieli, że on powstanie. Pracowali wcześniej po prostu na analogowych canonach i mieli spory system. Gdyby pierw wypuszczono D700, to oni i tak by nie rzucili canona.
    canon przez pewien okres dość zdominował rynek zawodowców, ale to nie za czasów cyfry wcale, a za sprawą analoga i szybszego AF. Potem, wraz z nadejściem cyfry logiczne było wejście w body cyfrowe tego samego systemu. Pierwsze FF w canonie ugruntowało przewagę canona. Piszę pochwały dla canona, ale do czasu... D3. Na dziś, gdyby ktos mia zacząć - dla mnie wskazanie jest na nikona. Ta migracja w strone nikona nie może byc szybka. Ale jest i to cos oznacza. Ja się mogę tylko cieszyć, że pozostałem przy marce, która miała doły na początku ery cyfrowej, czy nawet za czasów analogowego AF. Ale teraz jest z przodu, jeśli chodzi o aparaty i nie jest z tyłu, jeśli chodzi o profesjonalną optykę. Większośc szkieł ma lepszych niz L-ki (ach, ten marketing). Brak kilku szkieł, ale nie wszyscy potrzebują tego czego brak, a braki są i w drugim systemie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

NIKON rządzi

a postanowiłem wejść z ciekawosci poczytać o czym piszą koledzy na CB, wchodze a tam - wchodze na CB, strona sie nawet dobrze nie załaduje i moge kupić Nikona za 244 zl

PS a co do wątku sprzed 2 stron gdzie były pokaany en face deesmard i D3, to mi sie zawsze deesmark kojarzył z taką ochydną oślizgłą ośmiornicą,
    taki ma łeb, brrrrr

Domyślnie

napisał ddarc
    D700 ,D3 zachwyca mnie …prawie wszystkim gdyby nie te kolory. Puszki są świetne do reportażu ale walka z kolorami nie dla mnie. Być może są fachowcy którzy umieja dobrze wykręcić Nefy z Nikona ale nie ja.

Ja dla tych kolorów system wybrałem, no jeszcze powtarzalnośc ekspozycji, ale to już taka drobnostka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sibelio Zobacz posta
    .... a co do wątku sprzed 2 stron gdzie były pokaany en face deesmard i D3, to mi sie zawsze deesmark kojarzył z taką ochydną oślizgłą ośmiornicą,
    taki ma łeb, brrrrr
    ... a mi obydwa z pijawkami żądnymi naszej krwii...
    Ale spoko, przyjdzie czas że łysy, lub coś następnego, wpadnie w moje ręce
    A tak na poważnie: D3 i D700 to bez wątpienia udane konstrukcje, ale jak już masz fajne szkła to właściwie nie ma innego wyboru jak się pogrążyć dalej. D700 i wymienić wszystko? Dobre...Jakoś nie widzę sensu.
    C czy N to jeden grzyb. Widząc ofertę trudno nie oprzeć się wrażeniu, że nie chodzi tu o jakąś konkurencję, tylko obopólne dojenie klienta na tym samym poziomie, dopełniając się wzajemnie na różnych półkach.
    A Canon i tak będzie do przodu o drukarki
    Canon-Foto-Klub
    C5D, S12-24, C24-70/2.8, C70-200/2.8IS
    Samsung NX10, NX30/2.0, NX18-55 OIS

Strona 14 z 21 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów