Close

Strona 15 z 21 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 203

Wątek: Canon vs NIKON

Rycerz
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    A Canon i tak będzie do przodu o drukarki

dobra zabrzmi to źle i moge dostac banana ale porównywałem 85/1.8 canona do nikona i jakoś ten pierwszy ładniejszy, solidniejszy i szybszy mi sie wydał więc nie wszystko ci paskudni canonowi ludzie mają takie złe

Domyślnie

Na dziś Canon dla mnie ma już tylko jedną przewagę, a mianowicie szkło 35m f1,4
    Może mnie ktoś oświecić, co jest takiego niezwykłego w tym szkle, że jest ono bardzo często podawane jako argument za C a nie N? Sam fakt istnienia takiego szkła w C, a równocześnie brak w N, plastyka obrazu, dizajnerski wygląd, ?
    D610 + SY14/2.8 + 35/1.8G DX + 50/1.8D + SB900
    <a href="http://pawelkozera.pl/">moje www</a>

Rycerz
    Gość

Domyślnie

ma takie dziwne cyferki z tyłu 1.4 a nikon ma 2.0 wiec oni maja mniej czyli więcej

Domyślnie

W canonie ogniskowa 35 ma specyficzną pozycję. W zoomach 24-70 i 16-35 jest poprawna, ale nie zachwyca. W 17-40 i 24-105 jest lepiej, ale za ciemno. Dla ślubnych 35 1,4 to przymus za niebylejaką kasę, ale wynagradza rozdzielczością obrazka oferując nokautujące światło. Do tego to szkło na pełną klatkę. To jest właśnie w moim odczuciu klucz sukcesu tego lensa. I to że winietuje nie przeszkadza, bo buduje plastykę obrazka.
    Osobiście dla mnie zbyt drogie, bo nie zajmuję się ślubami. Zostaję póki co nienasycony w 35mm z 24-70
    Canon-Foto-Klub
    C5D, S12-24, C24-70/2.8, C70-200/2.8IS
    Samsung NX10, NX30/2.0, NX18-55 OIS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pavel_9 Zobacz posta
    Może mnie ktoś oświecić, co jest takiego niezwykłego w tym szkle, że jest ono bardzo często podawane jako argument za C a nie N?
    Przyczyn jest kilka, na każda można znaleźć kontrargumenty, ale na jeden nie - jak ktoś tak lubi, to w nikonie tak nie ma.
    A co do argumentów i polemiki - proszę bardzo.
    1. konieczność użycia przysłony 1,4 bo mało światła. Gdy D700 ma o 1 EV lepsze użyteczne wysokie ISO to sprawę załatwia nikkor 35/2.0.

2. 1.4 ze względu na GO. No i tu pies pogrzebany, bo część osób patrzy na GO, a część na bokeh. Na 1.4 GO jest często za mała, ale bokeh fajniejszy. Więc dla wyrazu preferują 1.4. Natomiast osoby, które chca miec ciut większa GO muszą przymknąć. No i tu nikon wychodzi o tyle lepiej, że ma lepsze użyteczne wysokie ISO i mu to tak nie szkodzi, można pracować o 1 przysłonę bardziej przymkniętą niz w canonie. Złośliwie można by powiedzieć, że używają 1.4 bo muszą, by dostać odpowiednio dużo światła.
    Mam 85/1.4 i prawie nigdy nie stosuje przysłony 1.4. Bo bokeh to nie wszystko. Przynajmniej dla mnie. Mógłby sobie nikon miec 85/1.0 i poza marketingiem dla mnie by to nic nie znaczyło. No ale na papierze to jaka przewaga! Oczywiście pije tu do 85/1.2. Nie dajmy sie zwariować takim parametrom.

3. wiele osób nie potrzebuje ogniskowej 35 mm i dla nich ta przewaga nie jest żadną przewagą. No chyba, że chodzio o sampoczucie bycia w systemie który takie cos ma. Ale to się nie przekłada nijak ani na możliwośc robienia przez siebie zdjęc, ani na efekt zdjęciowy. Nie wiem, a może tylko ja tak mam, że posiadanie przez nikona szkiełka o ogniskowej 6 mm nic mi nie daje? Jak go nie potrzebuję to co to za powód do dumy? To tylko argument w dyskusji. Sporo osób piszących o przewadze canona w posiadaniu 35/1.4 nie ma tego szkła, ani nie pracuje na podobnych i ich nie potrzebuje. Ale sie wypowiada o nim jako o wielkim braku, o podstawowym obiektywie w torbie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pavel_9 Zobacz posta
    Może mnie ktoś oświecić, co jest takiego niezwykłego w tym szkle, że jest ono bardzo często podawane jako argument za C a nie N? Sam fakt istnienia takiego szkła w C, a równocześnie brak w N, plastyka obrazu, dizajnerski wygląd, ?
    juz jest nowy kiler 24 1.4 II a moze nawet dodatkowo nowe ts-e 17
    _______

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    A Canon i tak będzie do przodu o drukarki
    I kalkulatory
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Domyślnie

http://www.dpreview.com/news/0907/09...gingsystem.asp
    to może trochę namiszać a kategori jakości JPGów "prosto z puszki" i kolorów skóry
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Czekam z niecierpliwością na nowe FF Nikona z softem od Fuji , byle by nie zabili ceną i szumami na wysokim ISO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ddarc Zobacz posta
    Czekam z niecierpliwością na nowe FF Nikona z softem od Fuji , byle by nie zabili ceną i szumami na wysokim ISO
    to się nie doczekasz nigdy.
    wpisz 🐒i foto ale nie taką małpę jak w zoo tylko taką jak w emajlu
    ŚREDNI FORMAT jest tylko średni MIKRO CZTERY TRZECIE jest mikro KROP to wycinek całości PEŁNA KLATKA jest najlepsza bo jest pełna

Strona 15 z 21 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów