Szukaj
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Pamiętaj, że 70-200 VR na FX ma kiepskie naroża, zarówno pod względem ostrości jak i winietowania. To jest zauważalne gołym okiem. Zatem trzeba brać na to poprawkę i czasem obcinać w postprocesie. Rozważyłbym 80-200, również ze względu na wagę. VR się przydaje, ale niekoniecznie jest przy D700/D3/D3X niezbędny. A to ze względu na wysokie używalne czułości. Co do cropów, to proponuję przed podjęciem decyzji 12-24 MPix, porównać ładnych parych zdjęć pod tym kątem, na różnych czułościach itp. Na niskim ISO cropy są rewelacyjne z D3 czy D700, z D3X nie wiemAle może się okazać, że różnica jest żadna lub marginalna (bo być może dojdzie szum na tych dodatkowych pikselach, a szczegółów niewiele więcej). Co do dyskusji D3 kontra D700, to proponuję zerknąć na wątki dotyczące problemów z AFem czy kolorami w D700. Obawiam się, że w D3 może być podobnie, ale nie musi. Matryca jest inaczej oprogramowana troszeczkę chyba z tego co pamiętam z testów wierności kolorów i szumów. Inne także jest zasilanie. Wstrząsanie matrycą uważam za bajer, bo jeśli masz pyłki, na które to działa, to sam możesz je gruszką o wiele skuteczniej wydmuchać i tyle. A problemy są raczej z lepkimi drobinkami, których takie wibracje nie ruszają, a lekkie dmuchanie gruszką też może nie poskutkować.
Co do zakresu 14-24 kontra 17-35 to sam się cały czas waham co by się lepiej sprawdziło - chyba zależy to od osobistych preferencji. Oba szkła są w podobnej cenie i oba genialne, choć przy 17-35 łatwiej o użycie filtrów i zabezpieczenie przedniej soczewki. Niby szerzej to lepiej, ciekawiej, ale wystarczy poczytać Kena, żeby zrozumieć, że bardzo trudno się ultraszerokimi szkłami operuje i być może 90% czasu używany byłby zakres właśnie 17-24, a wtedy już lepiej mieć te 35mm zamiast przepinać szkła lub cropować.
PS. 200mm VR - mmmm, zamiast 70/80-200 to może się sprawdzić tylko wtedy, gdy dokładnie wiesz co, gdzie i w jaki sposób będziesz fotografował, miał możliwość podejścia odejścia itp. Szkło jest świetne, ale to jest kobylasta stałka - przydatność może ocenić jedynie zainteresowany. Spore studio, spokojny plener, tak - reporterka - widziałem w użyciu, ale jedynie przy zdjęciach mody, gdzie wiadomo jak modelki chodzą i gdzie staną.
Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 02-07-2009 o 16:53
tak, oglądałem sampelki. Na optycznych wypada tez gorzej od nikona. Głupi filtr 82 mm.
Zdecydowałem się na Tamrona 28-75. Jest słabszy, ale przynajmniej ma tez ludzką cenę. Cena sigmy to przesada, już bym wolał dołożyć do nikkora.
http://www.optyczne.pl/160.4-Test_ob...87_obrazu.html
http://www.optyczne.pl/131.4-Test_ob...87_obrazu.html
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Ale do Nikkora musiałbyś dołożyc ok 2000 zł wiecej. Nie wiem czy poprawa jakości względem sigmy dla normalnego uzytkownika (nie profi) będzie odczuwalna - poza cięzarem. Filtry to osobna sprawa i 82 mm bolą , ale 77 też boliMiałem kiedyś T 28-75 i jak teraz porównuje niektóre zdjęcia to chyba kupiłbym jeszcze raz tamiego
![]()
D700 16,17-35,35
no to czy lepiej nie wziąć tamiego? jak tanio i dobrze - to Tami. jak bardzo dobrze - to nikkor. Sigma jakościowo jak blisko tamrona, a cenowo blisko nikkora.
Ja mam 6 obiektywów (w tym 3 średnioformatowe, bo z podpisu to nie wynika) z filtrami 77, więc mnie nie boli![]()
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 02-07-2009 o 17:43
napisał Jacek_Z:
Jedno zdanie i wszystko jasnejak tanio i dobrze - to Tami. jak bardzo dobrze - to nikkor. Sigma jakościowo jak blisko tamrona, a cenowo blisko nikkora
Chociaż oczywiście nie dotyczy to wszystkich szkiełek..
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 02-07-2009 o 17:43
"Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm
Rozważałem też 80-200 i szczerze, mam właśnie w tych zakresach ogniskowych największy problem z wyborem. Co prawda 80-200 nie ma VR, który czasami może się bardzo przydać mimo używania z d700/d3/d3x.
Co do 24-70 to jestem zdecydowany na 100% na Nikkora. Opinie i testy wypadają świetnie.
14-24 raczej też.
Przy okazji pytanie do osób, które zajmują się panoramami 360. Jaki statyw/głowica polecacie tak w granicach 2 tys. zł całość. Niestety z dodatkami muszę ciąć budżet, gdyż wszystko idzie w puszkę i szkła.
Większość ludzi używa Sigmy 8mm i zastanawiam się czy 16 Nikkora będzie do tego celu dobrym rozwiązaniem.
kapka gratów
Skontaktuj się z nami