Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Domyślnie

zamiast 14-24 mozna pomyslec o 17-35 2.8 inny zakres ogniskowych. tez szeroko, mozna powiedziec, ze wystarczajaco szeroko, a na dlugim koncu 35, to jednak wiecej niz 24 jakosciowo wcale nie odbiega od 14-24, a i ostrzy swietnie

Domyślnie

Wybrałem zoomy, gdyż wydają mi się najbardziej uniwersalne. Fakt pewnie przydałoby się coś jeszcze długiego, np. ta 200-400 ale na razie jest to poza moim budżetem. W dalszej przyszłości zbierać będę na takie szkła i porządne stałki.

Swoją drogą zabiliście mi niezłego ćwieka z D3. Ta pancerność, niezawodność, szybkość. Zastanawia mnie porównanie D3 do D700 przez Kena Rockwella. Napisał on, że do krajobrazów d700 jest lepsza. Dlaczego? Przecież, matryca ta sama i zdjęcia wypluwane także podobne. Z czego to wynika? Co miał na myśli? Pytam się, gdyż 90% moich hobbystycznych zdjęć to krajobraz i przyroda.

Jeżeli chodzi o lampkę to myślę nad SB-900.

W temacie szerokiego kąta to myślałem o 14-24, gdyż przyzwyczaiłem się do Sigmy 10-20 i byłaby to podobna ogniskowa. Jednak ostateczna decyzja zapadnie dopiero na miejscu, jak "pobawię" się tymi szkiełkami.
    kapka gratów

Domyślnie

nie uzywalem 17-35, ale uzywalem 14-24 i nie wyobrazam sobie nic innego do uzupelnienia 24-70 (chyba ze ktos nie moze zyc bez filtrow)
    ps. ja mam d700 i czasami zaluje ze nie kupilem d3 (praktycznie tylko dla obslugi 2 kart). jednak roznica w cenie prawie pokryla mi 24-70.
    Ostatnio edytowane przez Siupes ; 02-07-2009 o 13:37
    Andrzej

Jędrzej Gadziński Awatar jendryn
    Miasto
    Frankfurt am Main

Domyślnie

Ja zamiast 24-70 nikona wybrałbym nową sigme 24-70 . Jakościowo wypada porównywalnie z najlepszymi standardami na rynku, a kosztuje połowe mniej. Miałem N 24-70 i jest to dobre szkiełko, jednak za drogie. Na pewno wziąłbym pod uwage d3 i 14-24 i 70-200 ( jednak wolałbym kupic stałkę 200 mm Nikkora). D700 jest świetny, jednak za takie pieniądze jakie kosztuje oferuje za małą rozdzielczość.
    D700 16,17-35,35

Domyślnie

14-24 do krajobrazu nadaje sie, ale nie oczekujmy cudow brak mozliwosci montowania filtrow...do reporterki szklo idealne. s10-20 ma mniejszy kat widzenia niz 17-35 roznica jest kilku stopni na korzysc Nikkora. natomiast 14-24 jak dobrze pamietam ma kat 116 stopni. sigma tylko 102,5 17-35 chyba 104
    D700 jest mniejszy niz D3 i daltego jest polecany "landsejpowcom". nie kazdy lubi targac 1,3kg + szklo + statyw oczywiscie po podpieciu mb-d10 do d700 waga wzrasta i tu lepiej wychodzi d3

Domyślnie

14-24 nie ma możliwości montowana filtrów?

Zamierzałem d700 zakupić z gripem, więc w sumie trochę dorzucić i byłaby d3. Co prawda nie rozumiem dlaczego Nikon nie dał odkurzacza do d3 Szczególnie, ze przy reporterce to jednak ważny element.
    kapka gratów

Jędrzej Gadziński Awatar jendryn
    Miasto
    Frankfurt am Main

Domyślnie

ma możlwiośc montażu filtrów o ile sie nie mylę, jednak tylko i wyłącznie żelowych. Ale głowy nie dam sobie uciąc ani nic innego
    D700 16,17-35,35

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jendryn Zobacz posta
    ma możlwiośc montażu filtrów o ile sie nie mylę, jednak tylko i wyłącznie żelowych. Ale głowy nie dam sobie uciąc ani nic innego
    no to dobrze, ze wycofales sie ze scinania glowy bo bys juz jej nie mial mozna oczywiscie bawic sie w Adama Slodowego i mocowac uchwyt Lee na oslonie tylko zestaw Lee (dwa filtry + holder i pierscien ) to koszt 1k PLN

Domyślnie

"Z racji dużej i wypukłej przedniej soczewki nie mamy możliwości zastosowania filtrów. Szkoda, że firma nie przewidziała możliwości stosowania mniejszych filtrów od strony bagnetu." - cytat z Optyczne.pl odnośnie N 14-24. Szkoda trochę Nawet nie można zabezpieczyć przeciw uszkodzeniom zwykłym filtrem. No cóż.

Cytat Zamieszczone przez jendryn Zobacz posta
    Ja zamiast 24-70 nikona wybrałbym nową sigme 24-70 . Jakościowo wypada porównywalnie z najlepszymi standardami na rynku, a kosztuje połowe mniej. Miałem N 24-70 i jest to dobre szkiełko, jednak za drogie. Na pewno wziąłbym pod uwage d3 i 14-24 i 70-200 ( jednak wolałbym kupic stałkę 200 mm Nikkora). D700 jest świetny, jednak za takie pieniądze jakie kosztuje oferuje za małą rozdzielczość.
    Stałka 200 f2 jest dwa razy droższa No i nie zawsze da się ją wykorzystać w każdej sytuacji.
    D3 prawie dwa razy droższy, a rozdzielczość taka sama. Uważam, że d700 w pełni jest warta swoich pieniędzy. Jednak to wszystko zależy od punktu widzenia i przeznaczenia aparatu.

Co do Sigmy 24-70 to zaraz poczytam jakieś testy o niej.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 02-07-2009 o 16:57 Powód: proszę nie mnożyć postów.
    kapka gratów

Domyślnie

Dysponując odpowiednią kwotą, na 14-24 można założyć filtry: http://www.adorama.com/CKXP164KNK.html.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów