Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: D 700x

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    I dzięki temu ma taki zakres używalnych i nieszumiących ISO jaki ma.
    I dzięki temu ma taką szybkostrzelność jaką ma.
    I dzięki temu nie jest _aż tak_ wymagająca od szkieł.

A rozdzielczość CMOSa z D700 czy D3 jest wystarczająca w 99% przypadków, jak to zresztą ktoś mądrzejszy odemnie tu na forum udowadniał.
    Czy to korpus, czy matryca z D3X pokazuje pazur w naprawdę konkretnych, specyficznych sytuacjach.
    Co zresztą poparte jest już niejednym testem, również tu, na naszym forum.
    Masz rację w 1000%
    Pzdr, Andrzej

Fotografia to sztuka uchwycenia momentu .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Siupes Zobacz posta
    moga wsadzac i 25 mpix ale jak wsadza dwa sloty na karty to mnie wkurza.
    hmm moge prosic o rozwiniecie?
    bo ja to raczej bym sie cieszyl z dwoch slotow (tak jak w d3)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    Tylko jak do następcy D700 włożą dwa sloty, to niech do D700 też włożą
    Inaczej to i ja bym się obraził na nikona
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Ja jestem ciekaw ile osób, które wyczekują tego następcy D700, go kupią jeśli będzie kosztował pewnie z 13k pln

Domyślnie

Szczerze to ja się obawiam większej ilości "piksli". 12 mi w zupełności wystarcza
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Ja widzę niemal same przewagi 12 MP nad 24 MP. Jakość obrazowania: różnice praktycznie niewidoczne, i na ekranie i w wydrukach do A3 włącznie. A poza tym niższe szumy, mniejsze pliki (co przekłada się na krótszą robotę i mniej pamięci do składowania; jak silny musi być komputer do składania panoramy z ponad 75 MB ośmiobitowych tiffów, bo takie wypluwa D3X po przeróbce w NX2), szybsze działanie aparatu itd. Te 24 MP przydają się jedynie w specyficznych warunkach: częste cropy, duże wymagania w druku (przeważnie reklamy, albumy, bądź dwustronicowe wydruki w kolorowych czasopismach itp.), praca dla profesjonalnych stocków i agencji. I właśnie jedyny praktyczny problem jaki widzę z tymi 12 MP to te stocki i agencje - co jakiś czas podwyższają wymagania co do ilości MP, a nawet podają z jakich (wyłącznie) aparatów przyjmują zdjęcia (np. obecnie na Corbisie poniżej Nikona D200 nie wezmą, za parę lat 10 MP może byc za mało).

Domyślnie

Hehe zawsze są takie reakcje na coś nowszego, 2 lata temu napisalibyście to o 6MP, po co 12MP skoro 6 wystarczy, po co 14bit matryca skoro, 12 bit wystarczy, jednak jak pokazało się 12MP i 14 bit każdy chciał to mieć, C5dmk2 ma dużą matryce a jednak nie szumiącą - dało się?? może wolniej strzela, ale nie każdy chce mieć karabin!!! a z tych testów jednak wynika, że przy porównaniach na większej matrycy więcej szczegółów widać, ten obraz jest jakiś taki lepsiejszy... ale skoro Nikon narazie nie ma nic w tej klasie (opróccz d3x) to najlepiej sobie wmówić, że komputer, że nie widać, że szkło, że to czy tamto, ciekawe co będziecie mieli za 2-3 lata?? i czy nie zmienicie zdania i 24MP

Bladyrunner*
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Ja widzę niemal same przewagi 12 MP nad 24 MP. Jakość obrazowania: różnice praktycznie niewidoczne, i na ekranie i w wydrukach do A3 włącznie. A poza tym niższe szumy, mniejsze pliki (co przekłada się na krótszą robotę i mniej pamięci do składowania; jak silny musi być komputer do składania panoramy z ponad 75 MB ośmiobitowych tiffów, bo takie wypluwa D3X po przeróbce w NX2), szybsze działanie aparatu itd. Te 24 MP przydają się jedynie w specyficznych warunkach: częste cropy, duże wymagania w druku (przeważnie reklamy, albumy, bądź dwustronicowe wydruki w kolorowych czasopismach itp.), praca dla profesjonalnych stocków i agencji. I właśnie jedyny praktyczny problem jaki widzę z tymi 12 MP to te stocki i agencje - co jakiś czas podwyższają wymagania co do ilości MP, a nawet podają z jakich (wyłącznie) aparatów przyjmują zdjęcia (np. obecnie na Corbisie poniżej Nikona D200 nie wezmą, za parę lat 10 MP może byc za mało).
    Dużo megapikseli jest potrzebne np. do krajobrazu, żeby odległe obiekty były oddawane większą ilością pikseli i co za tym idzie były odpowiednio ostre - nie potrzeba więc daleko szukać praktycznego zastosowania. Oczywiście 12 megapikseli ma swoje niezaprzeczalne atuty i najkorzystniej będzie mieć oba korpusy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krycha Zobacz posta
    C5dmk2 ma dużą matryce a jednak nie szumiącą - dało się??
    per piksel szumi bardziej, po resamplingu do 12 MPx szumi podobnie jak stara piątka.
    Cytat Zamieszczone przez Krycha Zobacz posta
    a z tych testów jednak wynika, że przy porównaniach na większej matrycy więcej szczegółów widać,
    taaaak, oglądane na monitorze.
    Załozyłem na forum wątek, gdzie przetestowałem przyrost detalu. I zaręczam,że 99% tego nie potrzebuje, bo nie robi metrowych powiększen przy 300 dpi, a w dużych formatach na tylu dpi się nie pracuje
    Cytat Zamieszczone przez Bladyrunner* Zobacz posta
    Dużo megapikseli jest potrzebne np. do krajobrazu, żeby odległe obiekty były oddawane większą ilością pikseli i co za tym idzie były odpowiednio ostre - nie potrzeba więc daleko szukać praktycznego zastosowania.
    mogę skopiować moją odpowiedź wyżej.

ulegacie marketingowemu ciśnieniu na ilość MPX
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    wkurza mnie bo mam d700 i nie planuje zadnych x dodawac do niego
    Andrzej

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów