nie śpi
babrze się w rawach z d700 w Nx i klnie na czym świat stoi.
Szukaj
nie śpi
babrze się w rawach z d700 w Nx i klnie na czym świat stoi.
myślę co piszę
Kadrowo i, co jest modne, reportażowo, jest OK. Obróbkowo - widać, że szukałeś pomysłów, kombinowałeś i się natrudziłeś, ale jednak nie jestem w stanie łyknąć obróbki takiej jak na zdjęciu np. 30. Wg mnie odpowiedni, relatywnie jednolity kolor i poprawna jasność skóry to podstawa. Hardcorowy kontrast dał o sobie znać również np. na 36. Niektóre zdjęcia też nieostre. A np. na 15 kolor skóry jest nieakceptowalny.
Ale są też bardzo fajne - już nie chcę wymieniać (no ok, wymienię jedno - 49 jest bombowe), ale z kilka, a nawet kilkanaście jest bardzo fajnych, pomysłowych i dobrze zrobionych. Trudno mi tutaj podsumować pisząc - jest ok, albo nie jest ok - napiszę tylko, że nie przeszedłem obok nich obojętnie![]()
faktycznie, brakuje mi obycia w retuszu, choc radzę sobie dobrze z samym photoshopem, znam mozliwosci, funkcje i potrafię z nich korzystać. Zakładając jakąś wizję zdjęcia próbuję uzyskac oczekiwany efekt, czesto jednak podczas przesuwania suwakami tracę pewność i zdjęcie wychodzi np. przesaturowane, albo z jakąś kolorystyką do której do konca nie jestem przekonany.
Mam nadzieję, że z kolejnymi sesjami będę miał mniej wątpliwości i większe wyczucie.
Czesto mam tak, ze patrząc na zdjęcie, drugi raz zrobiłbym je dokładnie odwrotnie- juz wiem, ze bez wieloletniego doświadczenia nie da się doskonale kadrować za kazdym razem.
aha, bardzo proszę o zdjęcia z tej sali w hotelu jasek (moim zdaniem paskudnejktóre pokażą to miejsce w ciekawszy sposób, niezmiernie mnie to ciekawi, jak Ci się to udało
pozdrawiam
D810 | D800 | 2x D610 | N50 1.8 | N 10.5 2.8 | T 11-16 2.8 | N 24-70 2.8 | N 70-200 2.8 VR | 105 VR
No właśnie z tym sobie nie radzę. Zbigniew, w jaki sposób poprawiasz kolor skóry (selective color, czy moze hue/saturation).
Jak byś sobie poradził z tym zdjęciem 15? zmieniłbyś całkowicie kolorystykę, czy subtelnie wymaskował twarze ?
moze działasz w całkowicie inny sposób? niezmiernie mnie to interesuje, czekam wiec na wyczerpujaca podpowiedz
inną kwestią jest tez moim zdaniem poprawna ekspozycja. w przypadku tego akurat wesela (i nie tylko zreszta) czesto trafiają mi się zdjęcia niedoświetlone, częściej prześwietlone. Gdy wyciągamy światło z ciemnych twarzy, zostaje bardzo mało informacji o prawidłowym kolorze, dlatego tez retusz takich fotografii jest, bynajmniej dla mnie, bardzo trudny.
Może jakieś podpowiedzi i w tym temacie ?
D810 | D800 | 2x D610 | N50 1.8 | N 10.5 2.8 | T 11-16 2.8 | N 24-70 2.8 | N 70-200 2.8 VR | 105 VR
Sala kolumnowa w Jasku to wykwit kiczu.
nie chodzi mi o to by starać się pokazać jej "urodę"
wystarczy przestać się tym przejmować, a docenić walory które ma : punkty świetlne na odpowiedniej wysokości i do tego zapalone, udrapowane zasłony w tle, to wszystko da się wykorzystać umieszczając jako nieostre tło swoich zdjęć.
Twoja technika fotografowania i obróbki zmieniła ją w ciemną ponurą brudną norę.
Generalnie - twoje zdjęcia broniły by się bez tej fotoszopowej pozłoty - bo kilka z nich to po prostu i aż przyzwoita fotografia.
Więcej wiary w wartość swoich kadrów, a mniej suwaczków - i będzie znacznie lepiej.
myślę co piszę
RomanZWrocławia dobrze pisze- sala Jasek piekna moze nie jest, ale do produkowania ładnego bokeh w zupełnosci sie nadaje![]()
Zdjęcia które pokazałeś na forum nie sa najlepsze- przez tą nieszczesna obróbke. Na stronie masz dużo lepsze![]()
Cześć,
Aż postanowiłem napisać, choć już byłem o "krok" od obojętnego zamknięcia karty w przeglądarce.
Tak jak napisał mój poprzednik, rzeczywiście na mnie ta "zachęta" nie podziałała - przez styl obróbki, ot nie trafiło w moje gusta. Obejrzałem galerie zachęcony bardziej przez pierwsze komentarze i tak "średnio" też mi nie leży właśnie przez koncepcje obróbki.
Ale za to wszystko masz tam zdjęcie nr7 które jest megafajne, i oprócz PD i czegoś* w nim to jest cacy!
Pozdrawiam,
Tomek
*)Ani chybi to blenda będzie![]()
TymancjO /Tomasz Tomanek/
głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|"...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson
Zdjęcia na pewno oryginalne, ale czy czasem jako całość nie są zbyt mocno zretuszowane ?
Najważniejsze aby klientom się spodobały.
Z doświadczenia wiem, że nie zawsze "wizja artysty fotografa" pokrywa się z oczekiwaniami nowożeńców...
MarcinWilk
Za poprzednikami. Masz to coś co pozwala ci uchwycić moment i uczucia.
Kadrowo jest fajnie ale brakuje mi trochę kadrów bardzo nietypowych takich które w całym secie dają czasem oddech i chwile odpoczynku, takich na których się zatrzymujesz aby pomyśleć, np z poziomu podłogi lub z bardzo wysoka. Czasami kadrowane za wysoko np. 13, 16, 17 ... 44 Ładnie wykorzystana rybka, czasami mi na nią brakuje pomysłu, co widać że tobie wychodzi bez problemu.
No obróbka to na razie najsłabsza twoja strona. Ani czarno białe ani kolor mi nie leżą, choć widać że szukasz. Za duży kontrast, mało delikatności którą tak lubię w zdjęciach ślubnych. Za to widać że ładnie potrafisz wykorzystać światło zastane.
No widzę że w regionie zaczyna podnosić się poziom
Gratuluję i życzę powodzenia.
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
dzieki za wszystkie opinie.
moze ktos sie wypowie na pytanie, które kierowałem do Zbigniewa, apropos sposobów prawidłowego ustawiania koloru skory?
Skontaktuj się z nami