Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 22 z 22

Wątek: justyna i tomek

Domyślnie

Mam małą masakrę czasową - już miałem Ci w pracy odpowiedzieć, ale jakoś nie zdążyłem. Generalnie nie mam jakiejś złotej metody - pomijając kwestie takie jak odpowiednie doświetlenie i w miarę poprawna ekspozycja, to stosuję trzy kroki zasadniczo. No może więcej.

W NEFie:
    1) Odpowiedni WB, tak aby nie było nienaturalnie
    2) Suwaki fill light i recovery - raczej staram się, aby było wyciągnięte dużo cieni - jak chcę kontrast, to dopiero na końcu podbijam
    3) Dużo kręcę suwakami (w LR) - głównie jasność i nasycenie kolorów - najczęściej obniżam jasność kanału niebieskiego (dla nieba) i zwiększam jasność dla pomarańczowego (pięknie podbija jasność skóry); czasami równolegle zmniejszam nasycenie tych kolorów, aby wioski nie było

W dalszej obróbce:
    1) Poprawiam jeszcze kolory, jak coś jest nie tak - często też lokalnie (typu na warstwach, a potem odpowiednio gumuję)
    2) Bardzo często narzędziem dodge podbijam jasność dla highlights (przepraszam za słowa angielskie, ale tak najłatwiej); zanim jeszcze to zrobię, to robię też nieraz dodge dla midtones, ale nie za dużo; oczywiście ciągle dla skóry piszę
    3a) Jeżeli jest bardzo niejednolicie, to czasami korzystam z narzędzi takich jak Color Efex i filtru Cross Processing - stosuję go do obszaru skóry tylko (znaczy warstwy całej, ale wygumowanej odpowiednio), potem nakładając z niewielkim kryciem
    3b) Trickiem jest też wzięcie próbki cielęco-różowego idealnego koloru skóry i pomalowanie na nowej warstwie twarzyczki, a potem zmniejszenie opacity warstwy do kilkunastu procent - oczywiście nie bawiłbym się tak z każdym zdjęciem, ale przy ważnych - czemu nie; ja mam nawet kilka plików PSowych, które są takimi próbkami - np. zdjęciami, które mi odpowiadają pod względem koloru skóry (niekoniecznie moje) - i czasami sobie poprostu biorę próbkę z nich, tak aby mieć odniesienie przy punkcie 1, ale też aby móc zrobić niewielkie pokrycie skóry

Zaznaczam jednak, że nie robię za dużo zdjęć w trudnych warunkach (pomieszczenia, śluby, wesela). Wtedy, szczególnie jak światło się pomiesza, mogą być dramaty i ciężka obróbka.

Domyślnie

przeczytalem, przemyslalem i nie glupio piszesz
    oczywiscie korzystam z tych samych narzedzi (tez po angielsku i schemat mam podobny. Dwa pomysły zwróciły moją uwagę: podbicie pomaranczowego i zejscie z niebieskimi oraz Dodge (nigdy z tego nie korzystalem przy retuszu twarzy) .
    jak zauwżyłeś jednak, to 'schemat' przy dobrze naswietlonych zdjeciach. pozniej jest niestety trudniej.
    Jutro jadę na sesje, a do wtorku muszę dwa wesele wyretuszować, będę testował
    dzieki za odp!
    D810 | D800 | 2x D610 | N50 1.8 | N 10.5 2.8 | T 11-16 2.8 | N 24-70 2.8 | N 70-200 2.8 VR | 105 VR

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów