Mam małą masakrę czasową - już miałem Ci w pracy odpowiedzieć, ale jakoś nie zdążyłem. Generalnie nie mam jakiejś złotej metody - pomijając kwestie takie jak odpowiednie doświetlenie i w miarę poprawna ekspozycja, to stosuję trzy kroki zasadniczo. No może więcej.
W NEFie:
1) Odpowiedni WB, tak aby nie było nienaturalnie
2) Suwaki fill light i recovery - raczej staram się, aby było wyciągnięte dużo cieni - jak chcę kontrast, to dopiero na końcu podbijam
3) Dużo kręcę suwakami (w LR) - głównie jasność i nasycenie kolorów - najczęściej obniżam jasność kanału niebieskiego (dla nieba) i zwiększam jasność dla pomarańczowego (pięknie podbija jasność skóry); czasami równolegle zmniejszam nasycenie tych kolorów, aby wioski nie było
W dalszej obróbce:
1) Poprawiam jeszcze kolory, jak coś jest nie tak - często też lokalnie (typu na warstwach, a potem odpowiednio gumuję)
2) Bardzo często narzędziem dodge podbijam jasność dla highlights (przepraszam za słowa angielskie, ale tak najłatwiej); zanim jeszcze to zrobię, to robię też nieraz dodge dla midtones, ale nie za dużo; oczywiście ciągle dla skóry piszę
3a) Jeżeli jest bardzo niejednolicie, to czasami korzystam z narzędzi takich jak Color Efex i filtru Cross Processing - stosuję go do obszaru skóry tylko (znaczy warstwy całej, ale wygumowanej odpowiednio), potem nakładając z niewielkim kryciem
3b) Trickiem jest też wzięcie próbki cielęco-różowego idealnego koloru skóry i pomalowanie na nowej warstwie twarzyczki, a potem zmniejszenie opacity warstwy do kilkunastu procent - oczywiście nie bawiłbym się tak z każdym zdjęciem, ale przy ważnych - czemu nie; ja mam nawet kilka plików PSowych, które są takimi próbkami - np. zdjęciami, które mi odpowiadają pod względem koloru skóry (niekoniecznie moje) - i czasami sobie poprostu biorę próbkę z nich, tak aby mieć odniesienie przy punkcie 1, ale też aby móc zrobić niewielkie pokrycie skóry
Zaznaczam jednak, że nie robię za dużo zdjęć w trudnych warunkach (pomieszczenia, śluby, wesela). Wtedy, szczególnie jak światło się pomiesza, mogą być dramaty i ciężka obróbka.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami