Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie Upgrade D70 do D90

Witam wszystkich Forumowiczow,

od 4 lat jestem posiadaczem D70. Technika idzie do przodu i zastanawiam sie nad kupnem D90-tki. Chcialbym sie zapytac czy ktos z kolegow przesiadl sie z D70 na D90 i czy to byl dobry krok ? Czytalem kilka postow od ludzi ktorzy po takiej przesiadce sa zadowoleni ale znalazlem tez kilka postow mowiacych ze skok jakosciowy nie jest ogromny. Chcialbym uslyszec kilka opinii na ten temat zebranych w jednym miejscu zanim wydam 3 tys PLN

Z gory dziekuje za informacje.
    czlowiek_z_gdanska

Domyślnie

ja czytałem bardzo zadowolone opinie z przesiadki D80 -> D90 a to o czymś już świadczy

Domyślnie

znajomy kupił D90 po tym jak miał D70s i D80... więc...
    dzięki temu, ja też kupiłem D90 ;D warto wydać 3k zł
    D850 | D700 | Z6 III | Z5 II | Zfc | N20/1,8G ED | N35/1,8G ED | N28-300VR | N70-200/2,8E FL VR | N200-500/5,6E VR | N400/2,8E FL VR | N600/4E FL VR | TC x1,4 III | TCx2,0 III | Z12-28 PZ VR | Z16-50 VR | Z17-28 | Z24/1,7 | Z28/2,8 | Z40/2 | Z24-200VR | Z105/2,8VR | Z180-600VR | FTZ II | SB-300 | SB-700 | SB-910 | 4 nogi Manfrotto + 498RC4

Domyślnie

nie wiem jak z d70 ale ja z d90 jestem bardzo zadowolony
    Zbędny

Domyślnie

Obecnie mam D70 i miałem możliwość dogłębnego kilkudniowego pobawienia się D90.
    Oto kilka nietypowych argumentów, które wg mnie przemawiają za przesiadką:
    1. W D90 - można odwrócić logikę działania kółek sterujących/drabinek - w D70 nigdy nie mogę się jakoś przyzwyczaić, że korekta "na minus" to kręcenie kółkiem w prawo, a korekta "na plus" to kręcenie kółkiem w lewo (i tak samo wyświetlanie drabinki niedoświetlenia/prześwietlenia).
    2. Na wyświetlaczu (wewnątrz wizjera i zewnętrznym) można ustawić wyświetlanie ustawionej czułości ISO zamiast ilości klatek które zostały do zrobienia
    3. Najważniejsze - w trybie Commander lampy błyskowej można ustawić udział lampy wbudowanej w błysku na "0%" czyli lampa nie bierze udziału w błysku lampy zewnętrznej
    to tyle
    pozdrawiam
    Dominik
    Fujifilm X10 | D90 | S 10-20 | T 28-75 | N 70-300 VR | N 35 | Metz 58 AF1 | Metz 48 AF1 l Lensbaby
    flickr

Domyślnie

Poza tym DUZO wiekszy i jasniejszy wizjer w D90 (pryzmat a nie lusterka), zupelnie inna, wspaniala matryca CMOS (ta co w D300), pozwalajaca na bezstresowe uzywanie ISO 1600 i uwazne korzystanie z ISO 3200, LiveView, ktore moze sie przydac, jak chcemy pobawic sie starymi jasnymi manualnymi szklami (i w ogole przydaje sie do kadrowania w dziwnych pozycjach). Do tego jeszcze wiecej zdjec na sekunde. Same plusy.
    Marcin "emgieb" Brzozowski
    Jest: kupa klamotow
    Moje fotki: TrekLens

Domyślnie

Jestem po takiej przesiadce. Generalnie na plus, D90 to jednak wielki postep w stosunku do 70-tki. Co mi przeszkadza - jest dla mnie za mały, chwyt jest gorszy, wygoda operowania mniejsza. Wady te znikaja po dokupieniu gripa, ale wtedy z kolei sprzet jest za duzy i za ciezki na wycieczki... Przypinam więc gripa i odpinam, w zaleznosci od przewidywanego zastosowania
    Na 100% warto sie przesiadac.
    Pozdrawiam - Jacek
    www.fotojaw.com

Domyślnie

Ja przeszedłem z D80 na D90 i zauwazam poważne zmiany in plus. Po przesiadce z D70 to będzie juz przepaść.
    Dziewiąty najstarszy użytkownik forum.
    Sansa Clip 4 GB + Sennheiser PX100 II
    kekacz.blogspot.com

Domyślnie

Ja z kolei jakbym mial sie przesiadac z D70, ktorego notabene uzytkuje, to tylko na serie trzycyfrowa.
    D70, GRD, FM2, Wyniki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CZOLG Zobacz posta
    Ja z kolei jakbym mial sie przesiadac z D70, ktorego notabene uzytkuje, to tylko na serie trzycyfrowa.
    dokładnie, sam mam D70s, a jak już zmieniać, to najniżej D300. Różnica w cenie między D90 a D300 - do przełknięcia.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów