Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: 2 pytania, D40

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ogonowa Zobacz posta
    velaskez, tylko, że jak ja nigdy nie widziałam z bliska jak ktoś robi zdjęcia lustrzanką, nie widziałam monitorka, to nie wiem czy coś na nim jest, czy nie . Wydawało mi się, że we wszystkich aparatch i tym i tym się da, aczkolwiek, mi wygodniej wizjerem, ale już moja mum miałaby problem ze zrobieniem mi zdjęcia gdziekolwiek. Przyłożenie oka w okularach do wizjera itd. To problem, a jak zdejmie okulary to znowu kiepsko widzi, więc lepiej zawsze mieć podgląd na monitorku, aczkolwiek da się przeżyć :P.

To ja już tutaj nie ględzę, bo i tak w kółko macieju to samo.
    Przy wizjerze masz taki suwaczek i tam ustawiasz korekcę dla osób w okularach także to zaden problem

Domyślnie

heh 55-200 czy 70-300 będą zdecydowanie za ciemne jak się przejdzie na Polską Ekstraklasę lub sporty halowe a d40 używalne ISO ma do 800, 1600 to już ostateczność polecam S50-150 lub 70-200 ale na to trzeba dołożyc
    Nikon FX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Manfi Zobacz posta
    Przy wizjerze masz taki suwaczek i tam ustawiasz korekcę dla osób w okularach także to zaden problem
    Ta korekcja nie przekracza 0,5 dioptrii, więc to nic nie da. Nie pisz bzdur. W okularach da się spokojnie robić zdjęcia. Wielu fotografów je nosi i nawet nie myśli o innych rozwiązaniach. Dla bardzo wymagających pozostają szkłą kontaktowe, lub specjalne wizjery z soczewkami korygującymi wady wzroku. Da najbardziej wymagających, da się nawet zamówić własny wkład do okrągłego wizjera z pełną korekcją wady, łącznie z astygmatyzmem (trudne i tylko na zamówienie).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rastula Zobacz posta
    no a z 70-200 2.8 to sobie koledzy rzeczywiście żartują
    Ani przez chwilę nie żartowałem. Nie podano ceny, miało wszystko wychodzić. 70-200/2.8 nada się idealnie.
    Do 1k zł 55-200. Ja robię w okularach przeciwsłonecznych bo rzadko chce mi się je zdejmować do zdjęć Można się przyzwyczaić.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

fushiro, a ci fotografowie robią zdjęcia w okularach, czy je zdejmują [pewnie to drugie, bo jak inaczej]? Bo mnie zastanawia, czy da się robić zdjęcia bez okularów i widać wyraźnie, czy da się robić w okularach, przystawiając oko w 'okularze' , do wizjera, o którą wersję ci chodziło? To pewnie głupio brzmi, ale chcę się dowiedzieć , a nie mam jak sprawdzić, bo nie mam sprzętu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ogonowa Zobacz posta
    fushiro, a ci fotografowie robią zdjęcia w okularach, czy je zdejmują [pewnie to drugie, bo jak inaczej]? Bo mnie zastanawia, czy da się robić zdjęcia bez okularów i widać wyraźnie, czy da się robić w okularach, przystawiając oko w 'okularze' , do wizjera, o którą wersję ci chodziło? To pewnie głupio brzmi, ale chcę się dowiedzieć , a nie mam jak sprawdzić, bo nie mam sprzętu.
    Pytaj śmiało. Po to mamy forum Prosiłbym tylko o poprawną pisownię, bo ciężko się to czyta.

Przez wizjer widzisz świat dokładnie takim samym jak bez wizjera, ergo skoro bez okularów widzisz słabo, to przez wizjer bez okularów również będziesz widziała słabo. Tak jak napisałem wyżej - fotografuję w okularach, tak jak wielu innych i w żaden sposób nie odczuwam dyskomfortu. Jedyną minimalna niedogodnością może być boczne światło. Nosząc okulary nie da się idealnie spasować łuku brwiowego z gumowa osłoną wizjera. No, ale to tak jak w życiu. Bez okularów byłoby łatwiej również ze wszystkim innym.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wschód/Południe PL

Domyślnie

Też mam wadę wzroku, a ponieważ fotografuję bardzo często ptaki nie mam innego wyjścia niż okulary - nie wyobrażam sobie zdejmowania okularów po zauważeniu ptaka i nadążenia z naciśnięciem spustu migawki. Przypuszczam, że z fotografią sportową będzie podobnie. Natomiast nie widzę przeciwwskazań do spokojnego dostosowania korekcji wady wzroku i kadrowania architektury, krajobrazu itp. (o ile oczywiście zakres korekcji w okularze jest wystarczający).

Pozdrawiam i przy okazji witam wszystkich jako nowy użytkownik forum

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów