Close

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 137

Domyślnie D700 problem z autofokusem

Witam Serdecznie

Właśnie wróciłem z Wesela na, którym mój D700 po raz pierwszy odmówił mi posłuszeństwa. Mianowicie coś się stało z autofokusem. Nie mogłem złapać ostrości autofokus bardzo długo myślał nie potrafił tak jak zwykle od razu złapać ostrości tylko myślał i myślał. Czy wie ktoś co może być powodem ? Na chwilę przeszedłem na zapasowe body D80 nie było problemu, autofokus natychmiastowo po wciśnięciu spustu do połowy łapał ostrość. W D700 masakra... 3/4 próby złapania natychmiastowej ostrości kończyły się klęską. Kompletnie nie wiem czym może być to spowodowane. Aparat posiadam od listopada, migawki na pewno nie zamęczyłem.

Czekam na opinie.

Domyślnie

To moze podpowiedz na jakim to bylo AF, na AFc czy AFs i czy cos grzebales w ustawieniach, chetnie sie dolacze do pytania bo tez mam problem ale z AFc i tylko z 70-200VR, poprostu brak reakcji, ustawia ostrosc tylko przy pierwszym uruchomieniu a potem cisza, migawke mozna wyzwolic chodz ustawilem na piorytet ostrosci w D200, pomaga wyciegniecie bateri.
    - moze ktos cos podpowie.
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket Zobacz posta
    ... mam problem ale z AFc i tylko z 70-200VR, poprostu brak reakcji, ustawia ostrosc tylko przy pierwszym uruchomieniu a potem cisza, migawke mozna wyzwolic ...
    Nie mam takich problemów. Jaką wersję firmware masz wgraną ?

Domyślnie

W zimie miałem podobną sytuację z moim D700 plus T28-75/2,8/wersja z silniczkiem/. Może z tą różnicą,że wcale nie było reakcji i pomyślałem wtedy ,że to różnica temperatur jest przyczyną. Po jakimś czasie zaczął pracować i nadal jest o.k. Styki miałem czyste.
    Być może teraz u Ciebie była podobna sytuacja zwłaszcza jeśli body było chłodne /deszcz/ i wniosłeś do pomieszcxzenia. No ale i tak nie powinno się to zdarzyć

Domyślnie

Nie wiele ci to pewnie pomoze, ale na studniowce w tym roku D700 kolegi przestał trafiać. Po chwili wróciło mu i jest ok. Dziwne rzeczy dzieją się z tymi układami AF...
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

D700 + 35 + 85 i po co więcej?

Domyślnie

W ciągu ostatnich dwóch tygodni miałem trzy śluby na D700 i AF też się nie spisuje - myślę, że to była tylko sztuczka reklamowa z tym "super AF w D 700", w AFs i AFc mam ustawiony priorytet ostrości, przynajmniej z 50 1,4 G i 35-70 2,8 wyzwala migawkę jak mu się podoba, lub wcale, trochę ruchu i na ostrość w ogóle nie można liczyć, tu nawet mój leciwy 5D ostrzy lepiej. Co gorsza wczoraj na ślubie był ze mną inny fotograf z 17-35 2,8 i 24 70 2,8 i skarżył się na to samo.
    Inna sprawa to tragiczny obrazek z D700, żadne wgrywanie profili (też tych z canona) do LR czy PS nie pomaga, gęby trupio blade - zawsze fioleltowe - nie do zdjęcia w żadnym programie. W dobrych warunkch AF i kolorki są ok ( po wgraniu profili), ale w dobrych warunkch to AF nawet w HP za 500 zł dobrze chodzi.

Domyślnie

Moje wymądrzanie niekoniecznie pomoże, ale pewnie naprowadzi kogoś na dobry trop:
    - u mnie braketing chodzi cały czas,
    - często zdarza się, że dla doświetlenia lampą (nie ma znaczenia czy wbudowaną czy zewnętrzną) po prosto włączam lampę i pstryk. Wtedy oczywiście idzie tylko jedno zdjęcie, a braketing stopuje,
    - kiedy teraz wyłączę lampę i wykonam zdjęcie - to aparat jak by pamięta jeszcze poprzednie ustawienie i wykonuje jedną fotkę zamiast trzech.
    - przy następnym zdjęciu już jest ok: wykonuje trzy fotki.

Myślę, że przy tym AF-ie jest tak samo: jeśli zdarzy się sytuacja (zazwyczaj zbyt mało światła nawet do pomiaru), że aparat nie może dokonać poprawnego pomiaru, to wykona fotkę nieostrą - ale nawet następna fotka będzie też zła. (Sprawdziłem to w dość ciemnym kościele). Pomaga nagłe skierowanie aparatu na jasne źródło światła (świecznik, kandelabr) i naciśnięcie spustu do połowy (można nie robić zdjęcia) - aparat się jakby odblokowuje.

Takie są moje doświadczenia.
    Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wakeford Zobacz posta
    trochę ruchu i na ostrość w ogóle nie można liczyć
    Jak ja dobrze wiem o czym mówisz... Aparat ustawiony w AF-S testowany z 24-70 2.8 / 50 1.8 / 85 1.8 / Na każdym dokładnie to samo , zdjęcia robione z lampą SB900. W kościele wszystko idealnie , kiedy nie ma ruchu chyba jest ok, nie testowałem dokładnie. Natomiast , kiedy wszedłem na salę i rozpoczął się ruch zrobiła się tragedia , próba ostrzenia na bawiących się gościach często kończyła się fiaskiem. Kiedy spojrzeli na mnie a ja chciałem wykonać zdjęcie , zanim AF wyostrzył bawiący się już odwracali. KU...... mnie brała. Przepiałem obiektywy do D80 autofokus reagował natychmiastowo. Zastanawiam się czy reklamować aparat do serwisu... chyba nie mam innego wyjścia nie mogę sobie pozwolić na taką pracą.

Nawet nie zdajecie sobie sprawy jakie mam nerwy.... Spałem dziś 4 godziny... i śniły mi się rozmazane twarze gości i moja spocona twarz goniąca za autofokusem...

Domyślnie

A przypadkiem winy za to nie ponosi SB-900 i jej wspomaganie AF? Sprawdz. Wylacz lampe i wtedy sprobuje zlapac jakiegos slimaka

Domyślnie

A może tylko macie w parametrach poustawiane (delikatnie mówiąc) złe wartości? Już sam pomysł, żeby zdjęcia w ruchu robić na AF-S jest dość kontrowersyjny. W pewnych określonych sytuacjach się da, ale nie na sali z tańczacymi ludźmi i na dodatek na szeroko otwartych szkłach. Może w parametrach też nie jest najlepiej. Mówią, że układ AF jest ten sam co w D3, a jeśli tak jest rzeczywiście, to może zacznijcie od właściwego poustawiania parametrów menu i potrenowania, bo z robieniem zdjęć w ruchu AF D3 nie ma najmniejszego problemu.
    Jacek

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów