Close

Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 137

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    A przypadkiem winy za to nie ponosi SB-900 i jej wspomaganie AF? Sprawdz. Wylacz lampe i wtedy sprobuje zlapac jakiegos slimaka
    Ja jestem, chyba, jakiś odmieniec: właśnie z SB-900 w ciemnawym kościele mogłem narobić zdjęć co-niemiara, podczas gdy jakiś młody gościu z jakąś ręczną lampą - miał problemy z ustawianiem odległości. Odniosłem wrażenie, że dzięki lampie: szybko i bezbłędnie działał AF.

Pzdr.

P.S.
    Oczywiście nie stosowałem odbicia od sufitu - za wysokooooo !
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Ciekawy temat. Jak wyszedl D300, wszyscy zachwycali sie jego AF-em, do momentu jak nie pojawil sie D700. Wtedy okazalo sie, ze to sciema z tym AF-em, ze wcale nie jest taki jak w D3. W D700, to jest dopiero AF, identyczny jak w D3, szkla ozywaja, robia sie szybkie i celne, zadnych FF/BF, po prostu bajka nie to co ta podroba w D300 Minelo troche czasu i teraz AF sie w D700 zepsul, ciekawe kiedy AF w D3 przestanie trafiac

Domyślnie

Jak to kiedy, jak wyjdzie D300s.

Domyślnie

Lampa... hm... ale czy powodem długiego łapania ostrości może być lampa ? Wczoraj o 6 rano leżąc w łóżku bawiłem się autofokusem na 50 1.8 bez lampy łapała szybko i bez problemu... dlatego udało mi się chodź na chwile zdrzemnąć. Jeżeli chodzi o FF/BF macie racje D700 ostrzy idealnie, nie mam najmniejszych problemów z tymi przypadłościami w porównaniu z wadliwym D80 gdzie dopasować szkło było nie tak łatwo.

Myślę, że powodem nie są złe ustawienia ponieważ po przepięciu na D80 i ustawieniu AF-S oraz zamontowaniu SB900 ostrość została łapana błyskawicznie. Nie było najmniejszych problemów. Migawka do połowy i ostrość natychmiastowo złapana. Jak tylko ponownie podpinałem szkła i SB 900 pod D700 złapanie ostrości graniczyło z cudem. momentami mijały 3 sekundy zanim w ogóle udało mu się złapać na czymś ostrość. Kilka ślubów wcześniej D700 działał bez najmniejszych problemów i nie mogłem powiedzieć o nim złego słowa.

Czy możliwe , żeby po półrocznym użytkowaniu autofokus szlag trafił ? Czy wysyłać go do serwisu ? Czy na pewno jest to problem autofokusu a nie np migawki ?

Czekam na Wasze odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Podobne rzeczy dzieją się kiedy na lustrze znajdą się pyłki, AF się gubi, przedmuchać gruchą i sprawdzić czy to nie taki błahy problem.

Domyślnie

Wczoraj przeżyłem to samo, co autor wątku, ale tylko z jednym obiektywem: N 50/1.4 D. Ani z SB-900, ani bez niej AF nie potrafił ustawić ostrości na ciemnej sali. Próbowałem na AF-S i AF-C. O dziwo na identycznych ustawieniach N 85/1.4 D był bezbłędny. Niestety sala była za mała na to szkło. W akcie desperacji zapiąłem T 28-75/2.8 z silniczkiem (który jest mistrzem powolności - nie widziałem jeszcze wolniejszego szkła) i na AF-C bez problemu nadążał na tej samej sali za tańczącymi. Nie wiem, co jest z tym D700. Na D300 nie miałem takich problemów.
    Jedyną pociechą jest to, że jak już złapałem ostrość, to zdjęcia na ISO 2000 wzwyż są miodzio. Ale to nie usprawiedliwia błędów AF.

Domyślnie

Moj problem z D200 to raczej osobny temat bo tylko dzieje sie to z 70-200vr i na AF-C, to jest niezalezne od swiatla bo i fixuje tez w sloneczny dzien na boisku. Poprostu pierwsze odpalenie puchy na AF-C i zero reakcji autofocusa, obstawiam ze to wina puszki, poprostu puszka wyzwala migawke bez ustawionego afa, styki czy cos innego w szkle jest raczej OK bo na AF-S dziala wszystko.
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Domyślnie

J@sió

Pokaż sample full size z tą ostrością miodzio chętnie porownam

Domyślnie

Nie chce siać paniki ale mnie też trafiła ta przypadłość. Na dodatek z 24-70 i to w dobrych warunkach świetlnych. Af zaczął buksować i nie sposób było złapać ostrości przez dobre parę chwil. Nie ważne czy po zmianie kadru, włączeniu, wyłączeniu aparatu, po prostu dostał jakiejś zwiechy. Jedno co mi się nasuwa za JSB, że to jakieś pyłki na lustrze mogły być. Po tym dziwnym incydencie przeczyściłem lustro i na razie jest git. Zobaczymy co dalej. Aha sprawdziłem w moim kochanym dwulatku d200. Lustro jest jednak czyściejsze niż w półrocznym d700 :/ Nie dobrze mi z tym : ) A dodam, że dbam o sprzęt pedantycznie.
    Ostatnio edytowane przez redrumdanyboy ; 21-06-2009 o 16:27

Domyślnie

Moje lustro również jest delikatnie mówiąc zakurzone... Muszę sprawdzić.

Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów