Szukaj
[QUOTE=marek2004;1286823]Właśnie dzwoniłem:
Lódź
CH. Galeria Łódzka (Nr sklepu: 423) ul. Piłsudskiego 15/23
90-307 042/6346516
Miły głos poinformował mnie, że "bez szans żeby ściągnąć polar nikona".
Mam polar nikona 52mm i moim zdaniem jest świetny.
Brakuje mi 77mm ale jakoś nie mogę trafić. Może, przy okazji tego wątku, ktoś wie gdzie kupić w Polsce?[/QUOTE]
Dostałem powiadomienie z cyfrowych, że od dzisiaj mają go w sprzedaży
http://www.e-cyfrowe.pl/nikon-c-plii...m-p-12350.html
Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
wigi.pl
To prawda ale ten http://www.allegro.pl/item647733277_...pmc_f_vat.html który jutro odbieram do najtańszych też nie należy, tak się zastanawiam czy jest sens porównywania tych dwóch filtrów w kontekście Nikkora 24-70/2,8 ? Nie ukrywam, że wcześniej byłem za nikonem (w myśl zasady, kupuj to co jest w systemie, stąd moja niechęć m.in. do obiektywów i akcesoriów innych firm niż posiadane body ), ale po lekturze kilkunastu wątków ws polara, wypowiedziach niektórych kolegów i wypowiedzi Alfa, że miliony nie mogą się mylić, zdecydowałem na heliopana.
czy ktos moze uzywal tych filtrow i moze opisac roznice
1. Filtr polaryzacyjny B+W SLIM MRC Käsemann 77mm
2. Filtr polaryzacyjny B+W POL-CIR MRC 77 mm
D700, N70-200/2.8, N50/1.4, N85/1.8, N35/2.0, SB800,
Przeczytalem caly watek, jednak nie potrafie sobie odpowiedziec czy warto dolozyc 200zl do B+W SLIM MRC KSM, czy moze pozostac przy MARUMI CPL SLIM 77mm DHG SUPER ktorego mozna dostac za 300zl a nie 500 jak B+W.
Test na optycznych wskazuje ze roznicy bedzie niewiele, jednak ma to okalac Nikorra 17-55, wiec moze warto ?
FX
Pisząc szczerze: nie warto. Różnicę być może zobaczysz po powiększeniu zdjęcia do rozmiaru 36 x 24 m i to z lupą przy oku.
Najgorsze ze nie mam jak sprawdzic. W moim miescie kiepsko z profesjonalnymi sklepami foto... a jesli juz gdzies beda mogli sciagnac to pewnie za zaliczka, a potem cena zakupu bedzie wysoka w porownaniu z allegro. Poza tym z jednym z tych filterkow zostana. takze musze z portfelem porozmawiac o B+W, tak dla wlasnego spokoju, a jesli sie nie zgodzi - marumi... najgorsze ze jeszcze czeka mnie zakup UV'ki (glownie ze wzgledu na bezpieczenstwo) bo strach o szkielko...
na uv'ce jednak moim zdaniem mozna zaoszczedzis kupujac wersje 'nie-slim'.. co do polara mam watpliwosci, na tamronie 17-50 polar o zwyklej grubosci winietowac na 17mm.. a moze po prostu moja uv'ka dlatego ze byl to F-PRO ktory nie slimowy jest dosc cienki.
Ostatnio edytowane przez kemyr ; 05-11-2010 o 00:20
FX
Skontaktuj się z nami