Close

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 96

Domyślnie

B+W i Heliopan czyszcza sie w zasadzie jednakowo latwo. Hoya koszmar. Najmocniej polaryzuja filtry Kaesemann.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

To nie najlepsze wieści... Jaką Hoye masz na myśli, planowałem sobie HD z nadzieją na łatwe czyszczenie z pyłu i brudu. :/

Domyślnie

Hd jest słabsza optycznie niż HMC (HMC mam na myśli HMC nie SHMC).
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kundzior Zobacz posta
    Hd jest słabsza optycznie niż HMC (HMC mam na myśli HMC nie SHMC).
    Co znaczy "słabsza optycznie" i skąd masz takie informacje? Wydawało mi się, że nowa seria HD powinna być co najmniej tak dobra, jak poprzednie.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xMAREKx Zobacz posta
    wasilewk mógł byś pokazać jakiś sampel z tą winietą ? Ciekawi mnie jak znaczna jest.
    Proszę bardzo, JPG prosto z puszki (NX2 poda ustawienia aparatu).
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Co do czyszczenia filtrów. Ja używam płynu do czyszczenia szkieł korekcyjnych, który można dostać u każdego optyka. Mała buteleczka - atomizer, wielkości kciuka. Cała czynność trwa ok 3-5s. Schodzi każdy brud i plamy. Buteleczka jest mała, nie zawadza, nie jest pod ciśnieniem a całą operację można wykonać jedną ręką przy silnym wietrze. Cena ok 10zł

Domyślnie

Czytałem chyba na optycznych w testach UV.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Ja też czyszczę płynem który noszę z gratami, jednak różne powłoki różnie się czyści. Chcę kupić polar ze średniej półki który bardzo łatwo się czyści i optycznie jest znośny. Zastanawiam się nad Hoya hd i Marumi dhg super (skłaniając się ku temu pierwszemu). Te podobno czyszczą się bardzo łatwo, czy ktoś może ma porównanie do BW i Heliopana w tym zakresie?
    HYPER, dzięki za info, cały czas mam nadzieję, że pisałeś o Hoyi HMC. W przeciwnym razie będę musiał trochę zmienić plany i pomyśleć o zakupie lepszego filtra.

Domyślnie

Miałem B+W i miałem w sumie już 3 polary Marumi, B+W sprzedałem - wykonanie super, ale strasznie łapał bliki i jak dostawał słońca to kontrast leciał na łeb, na szyje. Obecnie na N24-70 mam nakręconego Marumi i na 50 1.4 też marumi i jest rewelacja - może wykonanie nie takie jak w B+W ale obrazek mód-malina. Mam też UV Heliopana - po za tym że fajnie się czyści to rewelacji nie doświadczyłem - obrazka nie psuje i to wystarcza. Ogólnie zastanawiam się nad polarem Cokin-a żeby można go używać na wielu obiektywach.

Domyślnie

a co sądzicie o tym, może ktoś używa
    http://allegro.pl/item634854888_filt..._77mm_ksm.html
    D700, N70-200/2.8, N50/1.4, N85/1.8, N35/2.0, SB800,

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów