Close

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 96

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez neverhood Zobacz posta
    a co sądzicie o tym, może ktoś używa
    http://allegro.pl/item634854888_filt..._77mm_ksm.html
    Ja używam. Na boku pierścienia powinien mieć sygnaturę F-PRO. Jeden z dwóch topowych filtrów polaryzacyjnych tej firmy (drugi to slim). Dość ciemny o bardzo silnej polaryzacji. Budowa i wykończenie bez zarzutu. Jedyną wadą może być jego wysokość - 6,6mm. Obok filtrów Nikon i Heliopan ciężko kupić coś lepszego/droższego.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fushiro Zobacz posta
    Dość ciemny o bardzo silnej polaryzacji.
    czy moge prosic o wytlumaczenie szczegolnie o tej silnej polaryzacji, bo wlasnie nie wiem czym to sie je
    Ostatnio edytowane przez neverhood ; 27-05-2009 o 14:31
    D700, N70-200/2.8, N50/1.4, N85/1.8, N35/2.0, SB800,

Domyślnie

czy moge prosic o wytlumaczenie szczegolnie o tej silnej polaryzacji, bo wlasnie nie wiem czym to sie je
    Zaznaczam tylko, że są to odczucia subiektywne i o żadnym liczbowym ani profesjonalnym porównaniu nie może być mowy

Przez rok miałem kilka filtrów polaryzacyjnych trzech producentów - Hoya, Marumi, B+W. Marumi DHG Super, bardzo dobry w mojej opinii zostawiłem sobie do Tamrona 17-50mm. B+W natomiast zamieszkał sobie na przedniej soczewce Nikkora 12-24mm. Polaryzację promieni słonecznych najłatwiej zaobserwować obracając przedni pierścień filtra, kiedy obiektyw skierowany mamy na niebo, lub próbujemy sfotografować coś przez szybę. W pierwszym przypadku kolor nieba staje się bardziej intensywny a chmury wyraźniejsze. W drugim wszelkie odbicia w szybach wystawowych sklepów maleją, lub nikną całkowicie. Wszystko zależy oczywiście od panujących warunków - natężenia światła, kątów jego padania i kąta z jakiego fotografujemy.

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że Polar B+W najbardziej nasyca kolory nieba, najdokładniej likwiduje odbicia w szybach i najwyraźniej pozwala przyglądać się dnu strumyka w słoneczny dzień. Jako jedyny chyba nie wprowadza losowych zafarbów na niebie. Zazwyczaj są one bardzo subtelne, ale zauważalne. Dość ciemny - oznacza, że przez niego tracimy najwięcej EV. Wszystkie zmiany i różnice w polaryzacji ogólnie rzecz biorąc nie są wielkie, ale dla fotograficznych purystów mogą mieć znaczenie.

Domyślnie

teraz rozumiem, bardzo Ci fushiro dziekuje za wyjasnienie, nigdy nie mialem filtrow, stad nie wiem co i jak

Domyślnie

teraz rozumiem, bardzo Ci fushiro dziekuje za wyjasnienie, nigdy nie mialem filtrow, stad nie wiem co i jak
    Nie ma sprawy. Cieszę się, że mogłem pomóc Na koniec może mała wskazówka dla kogoś, kto kupuje filtr po raz pierwszy. Moim zdaniem nie ma co rzucać się od razu na Heliopany, Nikony i B+W szczególnie, jeżeli zamierzamy używać takiego filtru z obiektywem ze średniej półki. Marumi DHG Super niewiele im ustępuje, jest wąski jak slim, bardzo dobrze wykonany i o wiele tańszy. Zanim nauczymy się go dobrze wykorzystywać minie pewnie trochę czasu. Lepiej dołożyć pieniędzy do nowego obiektywu. Najdroższą opcję można rozważyć, jeżeli używamy kilku obiektywów o gwincie tej samej średnicy, strzelamy tak dobre pejzaże jak Kulten i kilka pikseli zafarbu ma znaczenie, lub mamy sporo kasy z którą nie wiemy co począć.

Domyślnie

co do sprzetu to wlasnie kupuje 70-200 2.8 vr i stad moja decyzja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    No właśnie jest jak to jest z tym Sunpakiem? Miał ktoś do czynienia z tymi polarami?
    Pogrzebałem, doszukałem i znalazłem. Mail od producenta - Marumi w zapytaniu o jakość i podobieństwo Sunpaka:

"We have developed and designed the world first innovated coating of DHG for
    specially for DSLR and we are not sure about Sunpak product with out
    checking their product. The Sunpak has their own factory in China so it
    would be not easy to reply about it.

For reference's sake, we produce 300,000 pcs of filter per month and supply
    to major camera manufacture, lens manufacture, filter manufacture and
    importer with 20 over brand. We have our policy that we are not allowed to
    inform those brand."

Domyślnie

co do sprzetu to wlasnie kupuje 70-200 2.8 vr i stad moja decyzja
    Napisz na jaki filtr w końcu się zdecydowałeś ?

Domyślnie

Dobry wybór.
    Pozdrawiam serdecznie

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów