Close

Strona 2 z 33 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 330

Domyślnie

http://www.forum.nikon.org.pl/showpo...&postcount=155

Dobrze to Czornyj pokazał. Skoro D700 to prawie D3 trzeba tylko nauczyć się nim posługiwać
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Cieszę się, że ktoś odważył się wypowiedzieć prawdę na temat tego sławnego D700. Pracuję Nikonami od 35 lat a ostatnim analogowym jaki miałóem był F4. Wtedy faktycznie kolorystyka zależała głównie od filmu i od obróbki (ja używałem Fuji Reala-rewelacja).
    Też mam teraz D700 a poprzednio miałem Sony R1, D80 i Fuji S5Pro.
    Potwierdzam, że robiąc na D700 w jpg można mieć wątpliwości co do zakupu aparatu. Nic nie daje wgrywanie profili z D3_MODE3 czy innych. Robienie zdjęć na D700 w formacie jpg jest porażką, jeżeli zależy nam na odpowiedniej kolorystyce bez obróbki-raz się trafi dobre zdjęcie a pięć razy złe. Soft nie jest do końca dobry, ponieważ nie wykorzystuje do końca matrycy. To dziwne ale szczegółowość zdjęć z Canona 50D jest wyższa niż D700 a to różnica przynajmniej jednej klasy.
    Ja na D700 robię tylko w NEF(RAW), bo wtedy mogę uzyskać wspaniałą kolorytstykę jaką miałem np. na Fuji S5Pro.
    Faktycznie szkoda, że pracownicy Nikona są tak zarozumiali i nie zwracają uwagi na sugestie użytkowników.
    Może Canon 5D mkII jest słabo wykonany, brak uszczelnień ale robi zdjęcia w jpg bez obróbki fantastyczne a tak powinien robioć D700, ponieważ to ten aparat jest przeznaczony do reportażu, gdzie nie ma czasu na obrabianie zdjęć. Z D700 powinny wychodzić zdjęcia jpg bez korekcji bardzo dobre a wychodzą różnie, dlatego rozumiem kolegi problem.
    Ja coraz częściej zastanawiam się nad dokupieniem drugiego systemu czyli Canona np. 5D mkII.
    Koledzy nie patrzcie z perspektywy sprzętu, który posiadacie ale zajmujcie obiektywne stanowisko w dyskusji.
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    Cieszę się, że ktoś odważył się wypowiedzieć prawdę na temat tego sławnego D700. Pracuję Nikonami od 35 lat a ostatnim analogowym jaki miałóem był F4. Wtedy faktycznie kolorystyka zależała głównie od filmu i od obróbki (ja używałem Fuji Reala-rewelacja).
    Potwierdzam, że robiąc na D700 w jpg można mieć wątpliwości co do zakupu aparatu. Nic nie daje wgrywanie profili z D3_MODE3 czy innych. Robienie zdjęć na D700 w formacie jpg jest porażką, jeżeli zależy nam na odpowiedniej kolorystyce bez obróbki-raz się trafi dobre zdjęcie a pięć razy złe. Soft nie jest do końca dobry, ponieważ nie wykorzystuje do końca matrycy. To dziwne ale szczegółowość zdjęć z Canona 50D jest wyższa niż D700 a to różnica przynajmniej jednej klasy.
    Ja na D700 robię tylko w NEF(RAW), bo wtedy mogę uzyskać wspaniałą kolorytstykę jaką miałem np. na Fuji S5Pro.
    Faktycznie szkoda, że pracownicy Nikona są tak zarozumiali i nie zwracają uwagi na sugestie użytkowników.
    Może Canon 5D mkII jest słabo wykonany, brak uszczelnień ale robi zdjęcia w jpg bez obróbki fantastyczne a tak powinien robioć D700, ponieważ to ten aparat jest przeznaczony do reportażu, gdzie nie ma czasu na obrabianie zdjęć. Z D700 powinny wychodzić zdjęcia jpg bez korekcji bardzo dobre a wychodzą różnie, dlatego rozumiem kolegi problem.
    Ja coraz częściej zastanawiam się nad dokupieniem drugiego systemu czyli Canona np. 5D mkII.
    Koledzy nie patrzcie z perspektywy sprzętu, który posiadacie ale zajmujcie obiektywne stanowisko w dyskusji.
    Mam znajomego z 5dmk2, widziałem jpg z puszki. Mam D700 i czasem robię także w jpg.
    Nie zgadzam się absolutnie z tym co napisałeś.

Domyślnie

jasne d700 to straszna kaszana - zresztą prawie wcale zdjęć nie robi , więc nie kupuj - stracisz kasiorke

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Mam znajomego z 5dmk2, widziałem jpg z puszki. Mam D700 i czasem robię także w jpg.
    Ja także mam znajomego, z obydwoma 5D. Twierdzę to samo.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    2 wyszczegulnione przez Ciebie canony mają chyba ten sam algorytm generowania JPGów - dla mnie akceptowalny tylko dla potrzeb resizu i umieszczenia w internecie. Zdjęcia są już od iso100 mocno odszumiane na czym najbardizej cierpią tekstury, a następnie krawędziowo wygładzane (przez co sprawiają wrażenie detalicznych). Im ciemniejszy fragment zdjęcia, im wyższe iso tym bardizej to wyłazi. w żadnym wypadku nie widzę tu przewagi nad jpgami z d700. Rozdzielczość w JPGu rzeczywiście jest większa w canonach, w rawach to już baaardoz delikatnie. JEśli uważasz że 50D ma przynajmniej o jedną klasę więcej szczegułów niż d700 to prosiłbym Cię o zdefiniowanie tej klasy. Co do kolorów - to co się komu podoba - mi się nie podoba ani domyślna kolorystyka nikona ani canona, więc znów nie widzę tej potęgi canona...
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 17-06-2009 o 14:15
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

A niech mam dzień dziecka... popisze sobie

Zasadniczo widzę jak to jest z dość bliskiej perspektywy bo mam d50,d300 i d700 a pracuję z Mariuszem, który ma 5D i 5DmkII i czy są różnice, jak dla mnie są. I powiem szczerze, że z wszystkich wymienionych powyżej korpusów to mi jpg się najbardziej podobały chyba z d50, ale to już dawne czasy.

Tak serio to jpg fajnie wychodzi w C5DMKI - tam mi się to co generuje puszka całkiem podoba, choć nie neguje mocnego postprocesu jaki opisał mój przedmówca - po prostu nigdy się jpg-om tak nie przyglądałem.

Od początku sezonu używam d700 a Mario 5DmkII i jakoś ani jeden ani drugi mi w jpg nie podchodzi, co więcej ostatnio ta "nowa piątka" wzbudza w Mariuszu i we mnie coraz bardziej mieszane odczucia, szczególnie na wyższych czułościach i to nawet po przeskalowaniu do 12MP... a "stara" jakoś zawsze jest cacy.

Kolory w d700... no cóż, są inne niż w d300, gdzie już miałem to "opanowane" w LR2. D700 troszeczkę mi namieszał, dlatego też wrócił do workflow'a C1 w wersji 4.8. I każdemu kto ma "problemy z kolorami w d700" polecam przetestowanie tego wywoływacza.

Dlaczego?

Mam tak, że w nim łatwo i prawie od razu podobają mi się kolory, i szybko dochodzę z nefami do ładu w tej kwestii. Jak się okazuje te same kolory mogę też wyłuskać za pomocą LR2, jednak gdy najpierw je zobaczę w C1 to jakoś nie ma problemu zrobić docelowo tak samo w LR, a jak zaczynam od zera w LR to nie umiem trafić w ten punkt i zajmuje mi to więcej czasu i "suwania". W c1 dość ciekawie działają Auto ustawienia WB i ekspozycji jako punkt startu edycji.

Nie wiem, czy w inicjującym temat poście jest ziarno prawdy, ale nie pogniewał bym się za ładniejsze JPGi - może nawet bym zaczął używać

pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    Generalnie by-zy-dury
    Zobacz zdjęcia naszych forumowych kolegów z D3
    Cytat Zamieszczone przez Al Bundy Zobacz posta
    Dobrze to Czornyj pokazał. Skoro D700 to prawie D3 trzeba tylko nauczyć się nim posługiwać
    Właśnie, "PRAWIE"... Koledzy, przecież D700 ma inny soft niż D3!

Cytat Zamieszczone przez sitkompower Zobacz posta
    Kurde, ludzie , przypomnijcie sobie jak to bylo za czasow analogowych
    Głos rozsądku ale nie możemy ciągle wracać do czasów jak to było (było 1 pole krzyżowe centralne i też było dobrze) bo przecież postęp technologiczny wymusza pewne zmiany i nie dajmy się specom od marketingu którzy wciskają nam wszystko co chcą a my zawsze: hura, jest lepiej niż za analoga!

Tak, to prawda, kolory do bani. Nie kupuj.
    Jakby co to kupiłem już parę m-cy temu i dlatego się wypowiadam.

Można wiedzieć wg jakich ustawień/profilu te jpg?

Cytat Zamieszczone przez --Arkadia-- Zobacz posta
    więc nie kupuj - stracisz kasiorke
    Jeszcze nie, kupiłem za czasów prosperity zł w stosunku do euro

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Co do kolorów - to co się komu podoba - mi się nie podoba ani domyślna kolorystyka nikona ani canona, więc znów nie widzę tej potęgi canona...
    Nie o potędze C tu mowa tylko o kaszanieniu kolorów przez D700.

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    dlatego też wrócił do workflow'a C1 w wersji 4.8. I każdemu kto ma "problemy z kolorami w d700" polecam przetestowanie tego wywoływacza.
    nie pogniewałbym się za ładniejsze JPGi - może nawet bym zaczął używać
    C1 w wersji 4.8 - Tymancjo, a mógłbyś bardziej łopatologicznie?!
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

C1= Capture One

a dalej juz sobie wygoglasz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    C1= Capture One

a dalej juz sobie wygoglasz
    Zara se zapuszczę triala... Dzięki
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Strona 2 z 33 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów