Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Domyślnie

ja mam 35 i 18-55. stałka strasznie ogranicza jeżeli chcesz robić krajobrazy. zawsze będzie ci brakowało szerszej albo dłuższej ogniskowej. po doświadczeniach już wiem że zakres 18-105 bardzo by mi odpowiadał ze względu na swoją uniwersalność i chętnie zamieniłbym mojego kita na ten obiektyw,ale mam brak środków
    D601855VR 35 1.8G S1020

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thor88 Zobacz posta
    a ja powiem jeszcze inaczej. Jeśli zamierzasz kupować 18-105 i 70-300 to może kupić jedno a lepsze troszkę szkło czyli 18-200VR,
    jesli nie wiesz czy jest ci potrzebne 35mm to ustaw sobie w kicie 35mm i z tym twardym postanowieniem rób zdjęcia przez kilka dni ale nie zmieniaj ogniskowej. Jeśli wszystko będzie ok i nie będzie ci brakowało zakresów to kupuj stałkę a jeśli nie to zoomy.
    PS. Różnica między 200 a 300mm nie jest tak potężna by brać dwa różne szkła (do tego w 18-200masz VR)
    W czym niby 18-200 jest lepsze od tych dwóch obiektywów? W poręczności chyba tylko... I w obydwu też masz VR (vide PS)
    Co do rady z ustawieniem na 35 to dobra rada. Chociaż wydaje mi się, że chcesz kupić tą stałke, bo to modne i fajne, a nie dlatego, że naprawdę odczuwasz potrzebę używania...

Cytat Zamieszczone przez romes Zobacz posta
    ja mam 35 i 18-55. stałka strasznie ogranicza jeżeli chcesz robić krajobrazy. zawsze będzie ci brakowało szerszej albo dłuższej ogniskowej. po doświadczeniach już wiem że zakres 18-105 bardzo by mi odpowiadał ze względu na swoją uniwersalność i chętnie zamieniłbym mojego kita na ten obiektyw,ale mam brak środków
    Dokładnie. Z samą 35 na krajobraz to... powodzenia niestety z tym jest tak, że potrzebujesz szerokiego wachlarza ogniskowych - od ultra wide po super tele (no chyba, że mieszkasz nad morzem - to wtedy bym się jednak na szerokich skupił). W landszaftach często operuje się pierwszym planem i dynamiczną perspektywą - ta stałka raczej Ci tego nie zapewni...

Domyślnie

Aby było Ci łatwiej, to w cenie (około) 18-105 możesz mieć 35/1.8 oraz 18-55 (używkę).
    D300s;T11-16; T17-50; N35; N50; N70-300VR; SB-800 +chęci

Domyślnie

No tak tylko do zestawu nikt mu gratis nie doda 55-105
    Puszka po konserwie turystycznej i słoik po ogórkach kiszonych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pumexior Zobacz posta
    35mm do portretu to już w ogóle się nie nadaje.
    mógłbyś rozwinąć swoją myśl, bo mnie to zaciekawiło...
    D700, N35/1.8, N50/1.8, S24-70/2.8, N85/1.8, T70-200/2.8, SB900

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

ja was kompletnie nie rozumie. 50 lat ludzie focili na 50mm i był to super obiektyw standard cudo na kiju ach i och,
    a teraz jak wyszło 35 to mowicie ze ni to kij ni zaba, a to toć to samo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sibelio Zobacz posta
    ja was kompletnie nie rozumie. 50 lat ludzie focili na 50mm i był to super obiektyw standard cudo na kiju ach i och,
    a teraz jak wyszło 35 to mowicie ze ni to kij ni zaba, a to toć to samo
    niekoniecznie - zapomniałeś o cropie na DXie Właśnie 35-ka na DXie jest "odpowiednikiem" 50-ki na pełnej klatce

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fr@ntz Zobacz posta
    niekoniecznie - zapomniałeś o cropie na DXie Właśnie 35-ka na DXie jest "odpowiednikiem" 50-ki na pełnej klatce

no właśnie dlatego napisałem co napisałem
    wszyscy uzywali 50mm na malym obrazku pol wieku i bylo dobrze,
    a nagle REALNIE bogiem sie staje 85mm

Domyślnie

jeśli dobrze liczę to raczej 75mm

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

racja, 75
    przyzwyczajenie to wszędobylskich 85 jakkolwiek te 10mm nie stanowi tu wg mnie dramatycznej różnicy

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów