mam jeszcze możliwość pozostania przy N18-70 i wezmę chyba N70-300; w późniejszym terminie zastanowię się jeszcze nad N35
Szukaj
mam jeszcze możliwość pozostania przy N18-70 i wezmę chyba N70-300; w późniejszym terminie zastanowię się jeszcze nad N35
ja mam 35 i 18-55. stałka strasznie ogranicza jeżeli chcesz robić krajobrazy. zawsze będzie ci brakowało szerszej albo dłuższej ogniskowej. po doświadczeniach już wiem że zakres 18-105 bardzo by mi odpowiadał ze względu na swoją uniwersalność i chętnie zamieniłbym mojego kita na ten obiektyw,ale mam brak środków
D601855VR 35 1.8G S1020
W czym niby 18-200 jest lepsze od tych dwóch obiektywów? W poręczności chyba tylko... I w obydwu też masz VR (vide PS)
Co do rady z ustawieniem na 35 to dobra rada. Chociaż wydaje mi się, że chcesz kupić tą stałke, bo to modne i fajne, a nie dlatego, że naprawdę odczuwasz potrzebę używania...
Dokładnie. Z samą 35 na krajobraz to... powodzenianiestety z tym jest tak, że potrzebujesz szerokiego wachlarza ogniskowych - od ultra wide po super tele (no chyba, że mieszkasz nad morzem - to wtedy bym się jednak na szerokich skupił). W landszaftach często operuje się pierwszym planem i dynamiczną perspektywą - ta stałka raczej Ci tego nie zapewni...
Aby było Ci łatwiej, to w cenie (około) 18-105 możesz mieć 35/1.8 oraz 18-55 (używkę).
![]()
D300s;T11-16; T17-50; N35; N50; N70-300VR; SB-800 +chęci
No tak tylko do zestawu nikt mu gratis nie doda 55-105![]()
Puszka po konserwie turystycznej i słoik po ogórkach kiszonych
ja was kompletnie nie rozumie. 50 lat ludzie focili na 50mm i był to super obiektyw standard cudo na kiju ach i och,
a teraz jak wyszło 35 to mowicie ze ni to kij ni zaba, a to toć to samo![]()
racja, 75
przyzwyczajenie to wszędobylskich 85jakkolwiek te 10mm nie stanowi tu wg mnie dramatycznej różnicy
Skontaktuj się z nami