Szukaj
Następnym razem jeszcze wyraźniej, oprócz podkreślników, powtarzania i wymiania słow jak 'chyba' i nie kierowania ich do konkretnej osoby z trzema puszkami- dam znać, że wszystko co piszę jest subiektywne i nie jest to logiczny, jedyny i słuszny tok rozumowania- asekuracji chyba nigdy zbyt wiele.Zamieszczone przez Pawel Pawlak"[/quote
Z pewnością pole do manewru w gestii modyfikacji D300 istnieje, na co wskazują życzenia użytkowników w tym temacie. Zarówno D300s jak i D400 to aparaty-duchy. Plotki.
Jednak kolejna z kolei fala pogłosek o następcy Nikona D300 to być może kolejny znak, że na takowego można już czekać? Swoja drogą ciekawy jest punkt widzenia Piotra_, który się pokusił o stwierdzenie, iż może wcale nie będzie następcy D300. (i po raz kolejny- piszę, że to ciekawe a nie pewne/słuszne i niczego nie wyrokuję a jedynie- poprzez dywagację przynoszę ulgę swej ciekawości)![]()
moim zdaniem obrazwoanie powinno być lepsze niż d90. A czym się to mierzy ? Ja obrabiam zdjęcia z różnych puszek i często nie koniecznie z iso bazowego. I jak tak przygotowuję sobie do wydruku trochę kropowane zdjęcie z d700, d90, d300 np z iso 800 albo wyższego i kiepskiego światła to zdecydowanie widzię że d700 jest na szczycie tej drabikni, d300 na końcu a d90 w połowie. Zarówno jeśli chodzi o DR i szumy. Jeśli robiłby odbitki 21x15 to miałby to głęboko w d..ie, ale niestety, przy większych odbitach ma to znaczenie.
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
co ty tu za bzdury wypisujesz?
kolega Photoartbox zauważa, że nikon ma tylko 2 półki - pro i amatorską, co mi przez parę stron udowadnia.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
zieew patrzac na liste ficzerow ktore maja byc dodane - poza slotami SD i mikrofonem to wszystkie te bajery mozna dodac w nowym firmware
o ile krecenie filmow bez dzwieku moze byc nieco bez sensu to nie jest to zadna filozofia przy Lv
ja to bym chetnie widzal opcje cichego klapania lustra - kosztem blackoutu w wizjerze - ale sa sytuacje kiedy po prosu niewypada klekotac.....
Żadne bzdury tylko dążenie ustalonego celu czyli pozostawienia 2 półek. D700 też nie będzie miał następcy ale wycofają go dopiero w 2010. W tym samym czasie wejdzie nowy D4 który połączy serie D3x i D3 (z ceną D3x). D90 zniknie a z nim seria Dxx bo skończyły się numerki a D5000 zostanie zastąpiony przez D6000 z FX (z ceną D700).
Będziemy mieli:
pro - D4
amatorskie - D6000
W ten sposób Nikon dopasuje ofertę do wymagań swojej strony internetowejI dodatkowo jakie oszczędności poczyni zamykając zbędne linie produkcyjne i zwalniając pracowników.
nokinnikon; jeśli nie mam żadnego materiału do porównań, to mogę bazować na optczyne.pl albo innych, ale jeśli mam dstęp do plików RAW, to jakoś bardziej wierzę swojemu doświadczeniu. Zwłaszcza, że zanim wyrobię sobie zdanie, to bawię się tymi RAWami z wykorzystaniem softu różnych firm i widzę co naprawdę można z nich wycisnąć.
jeśli mam się opierać na opini jakiegoś portalu, to chyba jednak najbardziej wierzę DXOmark.com który bada na pewno tylko zawartość plików RAW. A ich testy potwierdzają co napisałem o d90 i d300:
http://dxomark.com/index.php/eng/Ima...(brand2)/Nikon
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Skontaktuj się z nami