W menu jest opcja usuwania skaz - nie można tego zrobić samemu? Przyznam że instrukcja leży więc nie bijcie![]()
Szukaj
W menu jest opcja usuwania skaz - nie można tego zrobić samemu? Przyznam że instrukcja leży więc nie bijcie![]()
Al "CAPONE" Bundy
Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.
A nie można w tym przypadku skorzystać z rękojmi : "niezgodność towaru z umową" ???
Przecież tego rodaju wada matrycy praktycznie czyni aparat bezużytecznym - wszelkie naprawy programowe gotowego zdjęcia, to tylko "pudrowanie s...y".
Ja mogę dyskutować odnośnie "czerownych plamek" na obudowie, ale nie na zdjęciu.
pozdrawiam
Nikon D300 ; Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX ; Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM; AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G; Metz 58 AF-1 MECABLITZ; Coolpix P6000
http://www.flickr.com/photos/jarek_wt
Gwarancja a rękojmia to dwie zupełnie różne sparwy - jedno z drugim od strony prawnej nie ma nic wspólnego.
Gwarancja jest nieobowiązkowa i świadczona przez wytwórcę sprzętu. W szczególności może jej wogóle nie być - i wtedy do klienta należy decyzja czy "ryzykuje" zakup towaru bez gwarancji.
Rękojmia wynika bezpośrednio z ustawy i jest świadczona przez sprzedwcę. W szczegóności sprzedawca nie może pozbawić klienta rękojmi, jak klient nie może się jej zrzec - taki akt będzie nieważny z mocy prawa.
Moim zdaniem w tym konkretnym przypadku klient ma prawo do pisemnego wystąpienia do sprzedawcy z roszczeniem na podstawie "niezgodności towaru z umową". Zupełnie inną sprawą jest to czy sprzedawca uzna roszczenie za zasadne - to już zależy od konkretnego przypadku jak i sprzedawcy.
pozdrawiam
Nikon D300 ; Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX ; Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM; AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G; Metz 58 AF-1 MECABLITZ; Coolpix P6000
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Jaaasne. Napisze reklamację, odda sprzedawcy aparat, nie będzie go miał przez jakieś 1, 2 lub 3 miesiące i na koniec dowie się, że zgodne ze specyfikacją techniczną prducenta na matrycy może być ileś tam wadliwych pikseli. Dostanie swój stary aparat i być może rachunek za nieuzasadnioną reklamację. Zapewne będzie szczęśliwy.
Jacek
sami optymiści na tym świecie
jarek_wt kup samochód i pojedź go oddać po tygodniu bo powietrze z koła schodzi
ciekawe co powiedzą
Sprzedawca ma 14 dni na ustosunkowanie się do pisma klienta. Jeżeli nie odpowie to roszczenie z automoatu staje się zasadne, bez względu na "normy".
pozdrawiam
Nie interesuje mnie co powiedzą.
Będą zobowiązani usunąć usterkę, ile była to wada fabryczna, a nie np. przykład uszkodzenie mechaniczne powstałe skutek najechania na krawężnik.
Gwarancją/rękojmią objety jest cały samochód, a nie tylko od poziomu koła bez koła do poziomu lusterka bez lusterka))
pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez jarek_wt ; 30-05-2009 o 23:27
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami