Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Domyślnie Sandisk i "Sandisk"

Wpadł mi w ręce fałszywy "Sandisk". Postanowiłem zrobić "ku przestrodze" kilka zdjęć i testów, zwłaszcza, że na pierwszy rzut oka karta nie różni się od oryginału! Dysponowałem jedynie małpką, więc zdjęcia nie są powalającej jakości.

1. Po lewej oryginał, 2GB, po prawej fałszywka, 8 GB. Graficznie takie same, taka sama jakość etykiety, brak różnych warstw, bąbelka na środku. Lekkie przesuniecie całości ku górze, tak jakby źle wycięte stemplem. Blaszane rogi półokrągłe, zgodne z oryginalnym kartami.

2. Tył kart. Graficznie ok, widoczne lekkie przesuniecie nalepki w stosunku do podkładu

Tu już pierwsze objawy podrabiania - widoczny inny, szary kolor karty, poza tym krawędź łączenia. W oryginale jest to kreska, załamanie na plastiku, w podróbce linia łączenia góry z dołem, tak jakby były to dwie osobne części.

Karta zapakowana w pudełeczko przypominające oryginał, lecz bez "łapek" trzymajacych w środku, poza tym ma bardzo cienkie ścianki i jest wiotkie.

Karta swobodnie przemieszcza się w środku.

Do karty oczywiście półokrągła saszetka, zamiast kwadratowej.

Zapakowana też jakoś inaczej.

Pudełko tekturowe. W śrdoku zawiera instrukcję i płytkę z Rescue Pro.

Wszystkie oznaczenia wydają się być prawidłowe.

Prawdziwe oblicze karta pokazuje po wetknięciu w slot PCMCIA w laptopie. Przedstawia się nam jako SMI MODEL.

No to w czytnik ja i badamy!:

Czytnik Sandisk Extreme, karta Sandisk Extreme III pojemności 2 GB.

Fałszywka - widać różnicę prędkości odczytu z różnych banków. Karta faktycznie posiada 8 GB pojemności, a prędkością stoi poniżej Extreme III.

Drugi test fałszywki.

Prawdziwe 8GB z Fotojokera (nabyta zaraz potem)

Wnioski - karta na pierwszy rzut oka nie do odróżnienia, nie posiada standardowych elementów dotychczas podrabianych kart. Prędkościowo zblizona do oryginalnych kart o rząd niższych. Praktycznie dla osób nie posiaadających PCMCIA w laptopie (i adaptera do CF) nie do odróżnienia od oryginału.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 14-06-2009 o 13:50 Powód: pis.
    pozdrowienia
    drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...

Domyślnie

To napisz jeszcze gdzie ją kupiłeś, żeby uniknąć kolejnych wpadek.
    Porównanie bardzo fajne. Stare podróbki miały trochę szczegółów, które pozwalały łatwo je rozróżnić. Złodzieje nie próżnują.
    http://www.flickr.com/photos/blazeje/

Domyślnie

Na allegro oczywiście, cena ok 130 zł. Odesłałem i czekam na zwrot pieniędzy.
    pozdrowienia
    drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...

Rozmowny Awatar andrstac
    Miasto
    Przededworze/Chmielnik/Kielce

Domyślnie

A próbowałeś (z ciekawości) zarejestrować na stronie SanDisk'a? Może chociaż tę z FJ spróbuj
    Ostatnio edytowane przez andrstac ; 29-05-2009 o 01:55

Domyślnie

to można rejestrować kartę na stronie SanDisk'a? rozumiem że podróbka nie da się zarejestrować? na podstawie czego? jakiś numer seryjny, ID?

Domyślnie

Porządny test wart uwagi. Moim skromnym zdaniem powinieneś zawiadomić allegro aby ktoś się nie złapał - przecież allegro współpracuje z Sandisk'iem. Mógłbyś napisać, co twierdzi sprzedawca owej karty?
    SIGMA + PENTAX

Domyślnie

Parę szczegółów widać jednak:

1. Napis Compact Flash na froncie jest obciety od gory.
    2. X w Extreme w falszywce ma bardziej rozciapierzone "wąsy".
    3. Z tylu widać, że symbol CF (u gory po prawej) ma inną grubość czcionki i linii obramowania.
    "Sleep, my friend, and you will see
    The dream is my reality"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sleepwalker Zobacz posta
    Parę szczegółów widać jednak:

1. Napis Compact Flash na froncie jest obciety od gory.

Zwracałem uwagę, że całość grafiki na nalepce jest przesunięta do góry w stosunku do obrysu.

2. X w Extreme w falszywce ma bardziej rozciapierzone "wąsy".
    3. Z tylu widać, że symbol CF (u gory po prawej) ma inną grubość czcionki i linii obramowania.
    Tak, ale to widać dopiero w porównaniu do drugiej oryginalnej karty! W momencie, kiedy mamy taką podróbkę w ręku, i nie mamy mozliwości porównania z drugą, wszystko wydaje sie być ok. Mialem też w reku inna, taką z angielskiego ebaya, to była chamska - napis extreme naniesiony na nalepkę, brak opalizującej farby, nie mówiąc o naroznikach. No i była ze 4 razy wolniejsza od oryginału, a ta kilkanaście procent.

Próbowałem ją zarejestrowac na swoim koncie w Sandisku, ale nie mogę znaleźć kart o o pjemności 8GB.
    pozdrowienia

Rozmowny Awatar andrstac
    Miasto
    Przededworze/Chmielnik/Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drhardware Zobacz posta
    Próbowałem ją zarejestrowac na swoim koncie w Sandisku, ale nie mogę znaleźć kart o o pjemności 8GB.
    Karty Extreme III i IV są w zakładce "Professional Line". Pozostałe w "Memory Cards"

Domyślnie

Obie się rejestrują, tzn moja i podrobiona. Być może wynika to z faktu, że numer seryjny nie jest unikatowy dla karty, a dla grupy.
    pozdrowienia

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów