Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Pierwsza Klisza

Domyślnie

Skanowałem Deltę i nie zauważyłem problemów. Ogólnie przyjmuje się, że slajdy skanuje się najtrudniej a negatywy kolorowe łatwiej. Negatywy bw skanuje się o tyle trudniej, że nie działa na nie Digital ICE.
    Różnice w trudności skanowania konkretnych materiałów (Velvia, Provia, Porta, NPS itp.) mogą wynikać z pracy, jaką trzeba poświęcić na obróbkę po skanowaniu (kontrast, kolory, nasycenie). Mi np. Fuji Astia skanowała się bardzo łatwo i nie wymagała prawie korekty a z Kodakiem Ektar miałem sporo pracy w uzyskaniu odpowiednich kolorów.
    Jarek

Domyślnie

"Czy możecie ocenić jak mi poszło z pierwszą kliszą w życiu ?

http://picasaweb.google.com/prazyna.pl/IlfordXP2400#"

Bardzo podobają mi się nr 2 i 3, super.
    Ostatnio edytowane przez maniek@n ; 15-05-2009 o 21:20
    Pearl | Paiste | Gładek | Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mizerek Zobacz posta
    W deltach maska filmu jest prawie przezroczysta.
    w czym obrabiasz zatem deltę, że masz przeźroczystą maskę? Ja płuczę wstępnie i wołam w Tmaxie i mam zawsze zafarb. Idealnie przeźroczystą maskę mają neopan 400 i acros 100
    kwadrat i prostokąt, głównie kwadrat

Domyślnie

U mnie Across na średnim ma lekko szarą maskę (microphen), Ilfordy (HP5+ i FP4+) miały bardzo podobną, nie wiem jak Delta, bo sam preferują w wysokich czułościach Tmaxa (lekko fioletowa i ciemniejsza maska).

Pozdrawiam
    Ulv
    www.stegierski.com -- fujica gs645 pro/nikon d7000, d200/fuji x-e1/voigtländer bessa/artiflex 45

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ulv Zobacz posta
    U mnie Across na średnim ma lekko szarą maskę (microphen)
    Acros wołany w D76 lub w ID11 jest praktycznie przeźroczysty. Szarą, dość paskudną maskę ma TRI-X 320, moczony również w powyższych wywojkach, ale za to odbitki, które wychodzą z TRI-X... bajka!! ps. ja też robię na średnim
    kwadrat i prostokąt, głównie kwadrat

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów