Szukaj
Ostatnio edytowane przez northrop ; 14-05-2009 o 20:12
Moim zdaniem nie warto kupować najtańszych, ale również nie warto przepłacać. Już został podany link do testu przeprowadzonego przez optyczne.pl. W szczególności przeczytaj stronę z podsumowaniem. Wniosek jest taki, że niektóre bardzo drogie filtry sprawują się przeciętnie. Wg tego testu Heliopany ciągną się w ogonie.
W sklepie też wszystkiego się dobrze nie przetestuje. Np. nie sprawdzisz jak dobrze filtr przyciemnia niebo, czy likwiduje odbicia na wodzie. Sprzedawca pewnie będzie chciał sprzedać jak najdroższy. Oprócz cech optycznych, warto też zwrócić uwagę jak łatwo się dany filtr czyści, np. filtry firmy Hoya mają pod tym względem nie najlepszą reputację. Najlepiej do sklepu udać się mając już jakieś rozsądne typy, a na miejscu sprawdzić m.in. czy obiektyw z danym filtrem nie winietuje i jak się go użytkuje z tulipanem.
D80 | N10-24 | N18-70 | N70-300VR | N50/1.4 | SB800+2x25 | Slik 340DX
no i rzeczywiscie dylematu ciag dalszy, a moze dopiero teraz sie zrodzily. no coz. ale za to konstruktywna pomoc. no to kolejne kilka dni na czytanie w necie i kilka wedrowek po sklepach, chyba sie zaprzyjaznie z jakims, by moc potestowac zanim kupie.
a wydawalo by sie, ze taki prosty wybor.
pozdrawiam
D700, N70-200/2.8, N50/1.4, N85/1.8, N35/2.0, SB800,
Popieram j.w. i chciałbym dopisać:
Szukałem takiego filtra do swojego obiektywu N24-70. Zaczynałem od najprostszych - kierowałem się testami z 'optyczne.pl'. Musiało upłynąć dużo czasu na przetestowanie wielu różnych filtrów (o pieniądzach dżentelmeni nie rozmawiają...), żebym wreszcie przekonał się do jednego: tylko Heliopan nie pogorszał mi ostrości. Idąc dalej tym tropem: dokupiłem UV Heliopana - malina !
Byłem zdziwiony, że tak to się okazało (testy na optycznych do kosza !), ale niestety ten obiektyw przyzwyczaił mnie do bezpardonowej ostrości i nawet malutkie jej zmniejszenie (szczególnie w krajobrazie) jest od razu wykrywalne.
Ja polowałem na wersję slim i dlatego filtr Nikona odpadł w przedbiegu.
Pzdr.
Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 14-05-2009 o 21:52
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
Poza ostrością chciałem też, żeby filtr nie wprowadzał mi dominanty: Heliopan nieznacznie ociepla mi zdjęcie - ale jest to na prawdę tak mało, że do pominięcia.
Mogę dodać dla przykładu, że filtr neutralny Nikona (450zł) nie dość, że nie jest 'neutralny', to jeszcze winietuje (na 24mm na D700) - niestety nie ma wersji slim.
Co do Heliopana: są plusy i minusy (bez skojarzeń proszę !). M.in. musiałem zmienić dekielek na zewnętrzny - idzie się przyzwyczaić.
Pzdr.
Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 14-05-2009 o 22:03
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
Bardzo cenna uwaga. Rzeczywiście brak badania wpływu filtru na ostrość jest poważnym uchybieniem, co zresztą zostało im wytknięte w komentarzach do testu. Dla użytkowników nie tak ostrych obiektywów może mieć to mniejsze znaczenie, ale dla pozostałych jest ważne.
Optyczni testowali filtry za pomocą obiektywu Sigma 17-70, któremu dużo brakuje do ostrości Nikkora 24-70. Dlatego pewnie spadek ostrości nie był widoczny. Gdyby się zdecydowali na test filtrów o popularniejszej średnicy 77mm, to wybór obiektywów byłby większy. A skoro już się uparli na to 72mm, to powinni użyć Zeissa Planara T* 85mm f/1.4.
Najprawdopodobniej konstruktorzy Heliopana kierowali się zasadą, żeby w pierwszej kolejności nie pogorszać ostrości, a w drugiej kolejności skupili się na pozostałych cechach.
Pozdrawiam
D80 | N10-24 | N18-70 | N70-300VR | N50/1.4 | SB800+2x25 | Slik 340DX
ten test od początku był bardzo dyskusyjnyi sporo osób w wielu miejscach ostro ich krytykowało wiec trzeba brac na to poprawke...
czy warto na drogi obiektyw zakładac tanią szybkę? chyba każdy zna odpowiedz...w kwestii filtrów mam bardzo jednoznaczną i trochę fanatyczną odpowiedzbrzmi ona: albo najlepsze albo żadne!
Właśnie dzwoniłem:
Lódź
CH. Galeria Łódzka (Nr sklepu: 423) ul. Piłsudskiego 15/23
90-307 042/6346516
Miły głos poinformował mnie, że "bez szans żeby ściągnąć polar nikona".
Mam polar nikona 52mm i moim zdaniem jest świetny.
Brakuje mi 77mm ale jakoś nie mogę trafić. Może, przy okazji tego wątku, ktoś wie gdzie kupić w Polsce?
jesli chcesz to Ci sprzedam polar Nikona na 77mm. stan jak nowy.
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
Skontaktuj się z nami