Close

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 96

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K0L0 Zobacz posta
    Marumi DHG jest naprawdę cienki, kiedyś miałem i był mniej więcej grubości UV Hoya Super HMC.

Powiedzcie czy jest jakaś różnica w tych filtrach:
    link
    link
    No właśnie jest jak to jest z tym Sunpakiem? Miał ktoś do czynienia z tymi polarami?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    No właśnie jest jak to jest z tym Sunpakiem? Miał ktoś do czynienia z tymi polarami?
    Do tego wątku na pewno nie pasują Dopiero co się pojawiły, więc szansa na przejrzyste testy raczej mała. Wydaje się to być tańsza wersja Marumi, prawdopodobnie z mniejszą ilością powłok i bazująca ma tańszym szkle. W ten sam sposób oszczędza się na soczewkach korekcyjnych, więc podejrzewam, że tutaj zależność będzie podobna.

Wszystko zależy na co taki filtr chce się się nakręcać. "Przerobiłem" już kilka marek i moja opinia jest taka, że poniżej Marumi nie ma co schodzić. Natomiast jeżeli ktoś kupuje szkło za min 4k zł to nakręcanie Hoya i tańszych wydaje mi się już w ogóle niepoważne. Różnice w zafarbach/odcieniach i ostrości między tanimi filtrami a dobrym (niestety również drogim) filtrem są kolosalne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fushiro Zobacz posta
    B+W 77mm Cir-Pol KSM MRC slim ma 4,9mm (zmierzyłem suwmiarką)
    A czy ten filtr ma drugi gwint, z przodu, bo wydaje mi się, że nie? Jeśli nie ma, to kiepsko.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    A czy ten filtr ma drugi gwint, z przodu, bo wydaje mi się, że nie? Jeśli nie ma, to kiepsko.
    Nie ma. Dlatego to slim. Jest pomniejszony właśnie o wysokość zewnętrznego gwintu. Tańszym rozwiązaniem są na przykład filtry Marumi. Posiadają gwint do mocowania filtrów/dekla i jednocześnie są bardzo płaskie. Widać konstrukcja bezkompromisowa o najwyższej jakości szkła i formule optycznej (taka jak B+W) wymaga o wiele grubszej oprawki.

Domyślnie

Nie ma. Dlatego to slim. Jest pomniejszony właśnie o wysokość zewnętrznego gwintu. Tańszym rozwiązaniem są na przykład filtry Marumi. Posiadają gwint do mocowania filtrów/dekla i jednocześnie są bardzo płaskie. Widać konstrukcja bezkompromisowa o najwyższej jakości szkła i formule optycznej (taka jak B+W) wymaga o wiele grubszej oprawki.
    Nie zgadzam się z Tobą, bo np. znane z doskonałej jakości (i dość drogie) filtry Nikona C-PL II mają gwint z przodu, pomimo, że to też są silmy.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Marumi 67mm Pol-Cir DHG Super - 4,9mm (nie ma napisane nigdzie slim na obudowie, bądź opakowaniu)

B+W 77mm MRC CPL F-PRO KSM - 6,6mm

Przy okazji. Pierścienie topowych filtrów B+W są wykonane z mosiądzu i jeżdżenie po tynkach i tym podobne rzeczy wrażenia na nich nie robią. Mimo, że filtry nie-slim są dość wysokie, to po założeniu na obiektyw ultra-szerokokątny winiety brak .
    No, to ja mam pecha: mój B+W UV slim 77mm założony do N24-70 na 24mm i f=2.8 winietuje niestety (choć wiadomo, że PS sobie z tym poradzi).

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

wasilewk mógł byś pokazać jakiś sampel z tą winietą ? Ciekawi mnie jak znaczna jest.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    Nie zgadzam się z Tobą, bo np. znane z doskonałej jakości (i dość drogie) filtry Nikona C-PL II mają gwint z przodu, pomimo, że to też są silmy.
    Nie ma się co zgadzać, lub nie. Opisuję tylko fakty. To są po prostu rozwiązania danego producenta. Jak oni nazywają swoje filtry (slim, czy nie slim), to już ich sprawa. Sama nazwa "slim" może być faktycznie myląca. Podałem przykłady Marumi oraz B+W, ponieważ te posiadam i mogę co nie co o nich napisać. Każdy może porównać i podjąć decyzję. Dla mnie takie dane jak wysokość i dokładna nazwa byłyby bardzo pomocne. O filtrach Nikon nie piszę, bo nie mam i nie znam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    No, to ja mam pecha: mój B+W UV slim 77mm założony do N24-70 na 24mm i f=2.8 winietuje niestety (choć wiadomo, że PS sobie z tym poradzi).

Pzdr.
    a to dziwne bo ja mam zalozony filtr 'nie Slim' do nikkora 24-70 i nie winietuje. uzywalem z tym Nikkorem Heliopana UV/IR-Cut Slim, Heliopana UV Slim a obecnie mam Nikona L37c nie Slim.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Chciałbym zapytać użytkowników, którzy mieli do czynienia z kilkoma producentami (Hoya -> BW -> Heliopan): Które są najłatwiejsze w czyszczeniu i które najmocniej polaryzują (jeśli jest jakaś widoczna różnica)?

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów