Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Metz, Sigma czy SB

W tym miesiącu chciałbym zakupić lampę błyskową do swojego D80. Z racji, iż moje doświadczenie z lampami zewnętrznymi jest zerowe, to chciałbym się skupić na początek na stosunkowo taniej lampie. Zastanawiam się nad następującymi modelami:
    -Metz 48 af-1
    -Sigma ef-500 lub ef-530
    -Sb-600
    Z czego chyba najbardziej przychylny jestem ku pierwszej wymienionej z listy. Ale nie bardzo wiem jak się mają te dwa modele Sigmy do Metz'a. A SB jest dość droga jakby nie patrzeć... Proszę o porady...

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Z tego co wiem, lampy Sigmy nie sa tak zgodne ze standardami zastosowanymi w blyskaniu Nikona (nie pisze o teorii, tylko o praktyce) jak Metz. Ja kupilem wlasnie tego Metza i nie zaluje.

Domyślnie

hmm nie są zgodne?

Domyślnie

Sigma sie sweitnie spisuje z nikonami. Dodatkowo ma wiecej mozliwosci niz analogiczne lampy, wlasciwie jest jak sb-800 tylko mniejsza moc ma.

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slalom Zobacz posta
    hmm nie są zgodne?
    Cytat Zamieszczone przez karabud Zobacz posta
    Sigma sie sweitnie spisuje z nikonami. Dodatkowo ma wiecej mozliwosci niz analogiczne lampy, wlasciwie jest jak sb-800 tylko mniejsza moc ma.
    Proponuje poczytac chocby to http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5987 Lampy Sigmy maja rowniez problemy z Canonem 50D.

Domyślnie

To dowodzi tylko tego ze jak kazdy sprzet nieraz ma wady ktore naprawiaja za darmo Pozatym ta lampa jest zgodn ze standardami nikona dobrze blyska w kazdych warunkach i clsie. Polecam jest chyba najtansza i bardzo dobra alternatywa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karabud Zobacz posta
    To dowodzi tylko tego ze jak kazdy sprzet nieraz ma wady ktore naprawiaja za darmo Pozatym ta lampa jest zgodn ze standardami nikona dobrze blyska w kazdych warunkach i clsie. Polecam jest chyba najtansza i bardzo dobra alternatywa
    To dowodzi że z tymi "standardami" nie jest do końca "abla". Zresztą to nie pierwszy przypadek u tego producenta. Pierwsze wersje 500 śmigały bezproblemowo z D70, gdy się pojawił D50, D200 już nie chciały. 70-200 też miał problemy z D200 itd. itp.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Nie smogaly bo nie mialy softu ktory producent za darmo wgrywal. Zreszta nie tylko sigmie sie wpadki zdarzaja. Nikonowi i Canonowi tez. To nie dowodzi o jakosci sprzetu. Zreszta ja ze swojej strony naprawde polece fajna lampa, szczegolnie uzywana jest w bardzo dobrej cenie. Ma duze mozliwosci i dobrze doswietla, poki co wad nie zaobserwowalem.
    Ostatnio edytowane przez karabud ; 13-05-2009 o 21:58

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slalom Zobacz posta
    W tym miesiącu chciałbym zakupić lampę błyskową do swojego D80. Z racji, iż moje doświadczenie z lampami zewnętrznymi jest zerowe, to chciałbym się skupić na początek na stosunkowo taniej lampie. Zastanawiam się nad następującymi modelami:
    -Metz 48 af-1
    -Sigma ef-500 lub ef-530
    -Sb-600
    Z czego chyba najbardziej przychylny jestem ku pierwszej wymienionej z listy. Ale nie bardzo wiem jak się mają te dwa modele Sigmy do Metz'a. A SB jest dość droga jakby nie patrzeć... Proszę o porady...

Nie zastanawiaj się ani minuty i bierz sb 600 , miałem lampę niesystemową i mogę się wypowiedzieć. Zresztą jak kupisz sb 600 to mi podziękujesz
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordRamzes Zobacz posta
    Nie zastanawiaj się ani minuty i bierz sb 600 , miałem lampę niesystemową i mogę się wypowiedzieć. Zresztą jak kupisz sb 600 to mi podziękujesz
    A jak kupisz Metza, to mnie podziekujesz

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów