Używał z was ktoś modemu HUWAEI E160, w Erze jest oferta internetu na kartę z tym modemem za 250 zł ze sarterem. Chciałbym wiedzieć, czy da się na nim pracować, przeglądać internet i pracować
Szukaj
Używał z was ktoś modemu HUWAEI E160, w Erze jest oferta internetu na kartę z tym modemem za 250 zł ze sarterem. Chciałbym wiedzieć, czy da się na nim pracować, przeglądać internet i pracować
Od dwóch lat korzystam z Iplusa i moedemu Marlin XU 870 express card. Przez rok było wspaniale. U mnie na dolnym Mokotowie HSDPA 24h na dobę. I któregoś dnia zaczałem mieć problemy z połączeniem, a jak się już połączyłem to tylko był EDGE. Ale za to w nocy znowu było HSDPA.
Zadzwoniłem więc do biura obsługi klienta i pytam co jest grane? W odpowiedzi usłyszałem, że przybyło klientów, a przepustowość sieci pozostała na starym poziomie. Minęło kolejnych kilkanascie miesięcy i w tej materii nic się nie zmieniło.
Z Iplusa korzystałem również na działce w lesie poza Warszawą i był tam tylko GPRS lub czasami pojawiał się EDGE. Wolno bo wolno, ale zawsze coś tam było. Od kilku miesięcy niema łączności. Wszystko nagle zniknęło. NO SIGNAL.
Ale co ciekawe zniknał też sygnał ERY z której usług korzystam. W telefonie był zasięgu, a teraz nie ma. Muszę biegać po okolicy jak chcę zadzwonić i w paru miejscach pojawia się (dwie lub jedna kreska).
Zarówno jeden jak i drugo operator potwierdził, że zasięg był, ale teraz brak i nie przewidują, kiedy może nastąpić poprawa.
Łajzy zapewne ze względów oszczędnościowych zmniejszyli moc przekaźników.
Wszystkie sieci wciskają usługi, za które każą sobie słono płacić, ale mało robią, żeby chociazby zwiększyć przepustowość sieci.
Modem jak kazdy, ma w sobie dysk (ala pendrive) wkladasz i wszystko sie instaluje samo.
Ma wejscie na antene zewnetrzna ale nie wiem czy te antenty daja zauwazalny zysk
Podstawowym problemem w opcji internetu od operatorow komorkowych jest zasieg. W praktyce na edgu nie da sie pracowac. Flashowe bannery zarzynaja taki net na maksa.
Kazdy z operatorow ma jakies mapki zasiegu, ktory i tak bym bral z przymrozeniem oka. Tz tam gdzie mowia ze maja 3g nie koniecznie musi on naprawde wystapic. Wszystko zalezy od obciazenia przekaznikow, miejsca z ktorego sie laczyc.
Najlepiej jest miec jakiegos znajomka ktory moglby przybyc w miejsce twojej bytnosci i zobaczyc jak to tam hasa. Roznice pomiedzy rodzajami modemow mysle ze sa pomijalne.
co prawda nie mam w Erze, ale o2 (UK) i tu gdzie mieszkam aktualnie (totalne odludzie) da sie spokojnie przegladac internet, natomiast w durzych miastach smiga az milo. to jest taki bajer do podrozy, w pociagu, autobusie...ewentualnie gdzies w plenerze jesli kogos pedzi do odbierania maili lub przegladania forum nikona
![]()
Ja po prostu dwa-trzy razy w tygodniu muszę wgrać na serwer kilka fotek i tyle, dlatego nie chce się pakować w jakieś abonamenty, po prostu płacić za to co używam i dlatego zastanawiam się nad internetem na kartę. Zresztą u mnie sprawa wygląda tak, ze czasem potrzebowałbym takiego internetu co kilka dni a w pewnym okresie raz na miesiąc i dlatego oferta internetu na kartę wydaje mi się całkiem ciekawa![]()
no dzisiaj mialem probke mozliwoscicos mi moje 4Mb/s (mega) nie smigalo, a musialem sciagnac plik 72mb...jak mi wyskoczylo okno sciagania i czas 5h to stwierdzilem, ze jednak tylko maile bede wysylal i odbieral z netu na karte
na powazniejsze rzeczy to ja jednak wole stale lacze
![]()
Ja używam blueconnect na kartę. Za bodaj 25 z kupię starter do tego modem do laptopa za 200 zł firmy Option i muszę powiedzieć, że śmiga aż milo choć co jakiś czas jak jest slaby zasięg lubi zrywać połączenie. W większych miastach internet działa b.szybko na "wioskach" nawet znośnie porównywalnie do internetu wydzwanianego przez modem na linii TP.
Skontaktuj się z nami