Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Domyślnie

Nie wiem jak obecnie, ale kiedyś sprawdzałem i Lightroom wywoływał rawy z s3 wyłącznie jako 6cio megowe. Testów wtedy nie robiłem, ale myślę, że jeśli potrzebne 12cie, to soft dedykowany robi tę interpolację najlepiej...
    Jeśli się mylę- wyprowadźcie z błędu i opiszcie różnice...
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

Nie wiem, ile toto ma pikseli na wyjściu. Nie interesuje mnie to. Zdaje się, że robi się z tego 12 jednakowoż, po rozmiarze wynikowym pliku sądząc.
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Domyślnie

Dla mnie ACR jest świetny. W pełni obsługuje RAFy i szybko przechodzi mi do PS'a po wywołaniu.
    A tak BTW: nie miałem nigdy w sumie styczności z lightroom'em - jest jakaś różnica między nim a ACR ? Nie chodzi mi o Fujikowe rawy, tylko bardziej ogólnie...

Domyślnie

Otoz ta megapikselowosc i interpolacja tak czesto pada przy fuji, a przecieaz w kazdym aparacie ma miejsce to zjawisko. Tylko fuji zrobilo blad- zamiast 8 czy 9 mpx(bo taka jest rzeczywista rozdzielczosc) zrobili 12 i kazdy sie czepia. Ja rowniez acr polecam

Domyślnie

Na matrycy jest 6 Mpx R i 6 Mpx S. Razem niby 12, ale w kompresji do jpg są łączone parami i wychodzi 6 Mpx. Niektóre programy, np. wspomniany na początku prościutki s7raw, umożliwia "zajęcie się" każdym rodzajem osobno, co umożliwia świadome i pełne wykorzystanie możliwości matrycy.
    Ostatnio edytowane przez Waldy ; 20-03-2009 o 17:30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Bardzo dobry plan. Popieram i pierwszy chętny do przytulenia Fujika
    Witaj,

jeśli jesteś zainteresowany to zapraszam na priv. Doskonały aparat i robi świetne zdjęcia, ale cholernie nie pasuje mi do mojego stylu pracy na komputerze

Dzięki za wszystkie komentarze. Lightroom miałem kiedyś trial i całkiem niezły soft, ale najwięcej używam NX 2 i między innymi z tego powodu nie wiem czy nie zamienić S5PRO na coś co mi ułatwi pracę a nie skomplikuje...
    Obecnie zainstalowałem sobie Bibble Pro - jeśli mi przypasuje to S5PRO zostanie, jeśli nie to chyba nie bardzo mam ochotę szukać dalej.

Pozdrawiam

Domyślnie

Witam ponownie.

Muszę przyznać że wróciłem na chwilę do Lightroom'a i do plików RAW z S5PRO.
    No i po tym co udało mi się uzyskać w ciągu kilku minut pracy, jedno jest pewne.
    S5PRO na pewno zostaje u mnie
    Rzeczywiście to co Fuji potrafi zrobić przy portretach robi wrażenie.
    Gdyby jeszcze nie ta powolność i to szkaradne menu

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz_wysocki Zobacz posta
    S5PRO na pewno zostaje u mnie
    Rzeczywiście to co Fuji potrafi zrobić przy portretach robi wrażenie.
    kolejny nawrócony
    szybko się zorientujesz że praca na plikach RAW jest w przypadku Fuji potrzebna rzadko, dopiero jak totalnie spaprasz ekspozycję. Możesz śmiało robić jpg i tylko drobniejsze korekty w NX czy czymkolwiek. Lightroom też jak najbardziej, świetnie radzi sobie z RAFami, tylko wyjściowo daje troszeczkę inną kolorystykę niż soft Fuji, za to możliwości edycyjne znacznie większe i nieporównywalna prędkość.
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

a właśnie jest jakiś bezbolesny sposób żeby rawa szybko doprowadzić kolorystycznie do takich efektów jak są w produkowane w jpegach?
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kurdt Zobacz posta
    a właśnie jest jakiś bezbolesny sposób żeby rawa szybko doprowadzić kolorystycznie do takich efektów jak są w produkowane w jpegach?
    otworzyć go w firmowym oprogramowaniu
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów