Szukaj
zdaje się że to może coś pomóc
http://labs.adobe.com/wiki/index.php...d_Installation
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
niestety te profile wiele nie zmieniają.
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Tego firmowego softu nigdzie nie ma a za oryginała, kiedy napisałem do Fuji Polska, wołają 499 zł. Najgorsze, że nawet demo nie ma aby oblukać czy spodoba się.Napisałem, jak mam w ciemno kupić kiedy konkurenci dają demo ale nie odpowiedzieli mi już- po prostu mam w ciemno soft kupić- paranoja!
D700, N24D, N35D, N85D, S150
Lightroom posiada w sobie właśnie moduł ACR, więc będzie działał identycznie. Wykorzystuje on pełne możliwości matrycy Fuji S5. Dodatkowo Lightroom konwertuje (jak się chce) pliki RAF (25MB) do DNG (kilka MB), co też jest bardzo przydatne.
No tak ale kosztuje ok. 1200 zł. Co prawda to mniej niż PS ale mimo to drogo. Zasugerowałem się tym artykułem, zestawieniem efektów wołania opublikowanym przez Monsieur G.Dargaud- http://www.gdargaud.net/Photo/RawPro...s.html#Compare . W zestawieniu LR wypadł moim zdaniem mizernie ale może chłop nie przyłożył się (tylko po co by taką siarę sobie robił?). Moim zdaniem, HS-VS lub s7raw (inni wypowiadali się że mulasty).
A tak zupełnie z innej beczki. Wczoraj testowałem sobie rożne konfigurację Raw+Jpg (DR AUTO) w ACR 5.2. Po testach okazało się, że defaultowe ustawienia ACR daja w Rawach obrazek prawie identyczny do trybu symulacji F1c w body - to tak informacyjnie dla tych, dla których "raw jest za blady".
PS. Nieprawdą jest również, że wybranie trybu symulacji filmu zmniejsza zakres tonalny - RAFy jak ważyły 25mb, tak ważą.
pisząc "firmowy soft" miałem na myśli ten dołączany do aparatu - Finepix Studio. Ze strony Fuji można go uaktualnić razem z konwerterem RAFów, który jest prawie identyczny w tym z Hyper Utility.
W HU można zmieniać profile filmowe i chyba są precyzyjniejsze suwaczki, ale ogólnie konwerter RAW i efekty jego działania są te same
RAF otwiera się z nastawami takimi jak dla jpg ( camera settings ), jak się chce to można pozmieniać ( custom settings )
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
Wyczytałem na forum, że finepix studio jest ukryty na dysku instalacyjnym. Jak instalowałem sterowniki to wgrała mi się przeglądarka zdjęć i kiedy kombinowałem jak otwierać RAFy to nie dawało to rezultatów. Rozumiem, że nie chodzi o ten programik co to uruchamia się kiedy podłączamy s5 do kompa kabelkiem usb tylko trzeba poszukać na cd tego całego finepix studio, tak? Rozumiem, że masz HU-V3?
niezupełnie
proponuję zacząć od uaktualnienia softu ze strony Fuji:
http://www.fujifilm.com/products/dig...oad/index.html
interesuje Cię najprawdopodobniej FinePixViewer Ver.5.5 Updater for Windows Vista/XP/2000 oraz CCD-RAW data Conversion Function Updater for Windows Vista/XP/2000/Me/98SE
po zainstalowaniu wszystkiego, otwierasz normalnie FinePix Viewer, po otwarciu katalogu ze zdjęciami i kliknięciu na dole na którąś miniaturkę RAFa z menu tools wybierasz improve image - otwiera się okno pytające, które pliki chcesz zaznaczyć do edycji, a potem startuje FinePix Studio i konwerter RAW
niby mam ale nie używam, bo nie ma potrzeby, a jest jeszcze wolniejszy
ja używam czytnika, nie podłączam aparatu do kompa - uruchamia się wtedy jakiś programik przerzucający pliki ( coś jak Nikon Transfer ), a zaraz potem czy jednocześnie FinePix Viewer
Skontaktuj się z nami