Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Domyślnie Fuji S5PRO workflow - oprogramowanie

Witam,

chyba zrobiłem sobie niedźwiedzią przysługę
    Sprzedałem swoje D200 i na zapas kupiłem nowe S5PRO.
    Do skrajnej powolności tego korpusu chyba przywyknę, ale oprogramowanie Fuji absolutnie mi nie pasuje.

Na codzień korzystam z rozwiązania Nikona (NIkon Transfer + View NX + Capture NX).
    No i tutaj pojawia się problem.
    HS-V2 którego posiadam, nie obsługuje S5PRO więc albo muszę kupić jakieś nowe oprogramowanie do obróbki RAW'ów albo muszę sprzedać S5PRO

W jaki sposób macie rozwiązany problem tej obróbki - nie mogę znaleźć wątku, a wydaje mi się że kiedyś był.

Czy Bibble Pro będzie dobre?
    Chodzi mi głównie o możliwość wykorzystania możliwości matrycy, wyłącznie przy zdjęciach portretowych.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, bo jestem bliski żeby zamienić nowe S5PRO na używane D200 albo D300

Pozdrawiam

Domyślnie

Pobierz darmowy s7raw (google). Ta malutka aplikacja (1MB) jest znakomita.
    Do zdjęć portretowych to bardzo dobry aparat, proponuję sprawdzić jak będzie w jpg bo są wiele lepsze niż w innym sprzęcie. Po zakupie s5, d200 odłożyłem i do niego nie wrócę.
    Daruj sobie eksperymenty z symulacją filmów, bo to tylko zmiany nasycenia i dziwię się, że producent wpakował to do profesjonalnego aparatu. Im dłużej będziesz męczył s5, tym bardziej przekonasz się do słuszności wyboru. Wejdź na forum użytkowników fuji.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Waldy ; 19-03-2009 o 20:38

Domyślnie

Tylko lajtrum, czyli Lightroom. Wyśmienicie wyciąga to co potrafi matryca Fuji, a przy okazji konwersja do DNG zmniejsza te kobylaste 25MB pliki RAF. Wtedy tylko zrzucasz zdjęcie do Lightrooma, obrabiasz i gotowe. Ja w ogóle nie biorę pod uwagę oprogramowania przychodzącego z aparatami Nikon czy Fuji, bo szanuję swoje nerwy.

Domyślnie

Adobe Photoshop Elements 7 będzie obsługiwał S5PRO http://www.adobe.com/special/photosh...5.1_ReadMe.pdf
    Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.

Domyślnie

Z ACR'em nie ma problemów? Pytam jako przyszły posiadacz S5.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mikkay Zobacz posta
    Z ACR'em nie ma problemów? Pytam jako przyszły posiadacz S5.
    ACR najlepiej obsługuje S5.
    S7raw jest... specyficzny... Wykorzystywanie dużej dynamiki matrycy to w tym programie koszmar.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

A dotarłeś do Finepix Studio? Jest dawany na płytce z s5, darmowy. Nieco schowany- ja znalazłem z trudem
    "C:\Program Files\FinePixViewer\Extensions\Helpers\FinePix Studio.EXE"
    Może niezbyt wygodny, ale efekty mnie zadowalają...

ps.Poczytaj też na Fujiklubie: http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=57&start=0
    Ostatnio edytowane przez fotomarek_k ; 20-03-2009 o 09:38 Powód: ps.
    Marek

Zakon Fuji

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Czyli co ? Nie prawdą jest, że tą rewelacyjną rozpiętość tonalną uzyskamy wołając RAF tylko programem firmowym Fuji ? Przecież w nim jest taki dynks , że się ustawia 100% 140% czy jakoś tak.
    -------------------------------------------
    Cytat Zamieszczone przez lukasz_wysocki Zobacz posta
    bo jestem bliski żeby zamienić nowe S5PRO na używane D200 albo D300
    Pozdrawiam
    Bardzo dobry plan. Popieram i pierwszy chętny do przytulenia Fujika

Domyślnie

[QUOTE=robin102;1190633]Czyli co ? Nie prawdą jest, że tą rewelacyjną rozpiętość tonalną uzyskamy wołając RAF tylko programem firmowym Fuji ? QUOTE]

Nie jest to prawdą . Photoshop czy Lightroom obsługują RAFy z S5Pro w pełnej rozpiętości.

Domyślnie

Lightroom uber alles. Ewentualnie DNG Converter -> ACR. Softem firmowym Fuji zawracać sobie głowy nie ma co, moim zdaniem. Koszmar.
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów