Close

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 103

Wątek: jaki mac?

Domyślnie

Ostatnio jestem w temacie komputerów i sprzętu do obróbki zdjęć wyjątkowo na bieżąco. Generalnie liczy się procesor, pamięć ram oraz dysk twardy. No i oczywiście monitor.
    Jeżeli obracasz sie w budżecie 6-7k zł, pokusiłbym się o bardzo dobry monitor. Odsyłam do mastiffa z naszego forum, który jest dla mnie alfą i omegą w tej dziedzinie i napisał już tutaj kilkanaście/dzisiąt postów które są potężnym kompendium wiedzy na ten temat. Do 3500zł spokojnie można kupić coś z tej nie najwyższej, ale wysokiej półki.
    Komputer - tak jak wyżej napisałem, z naciskiem na ram, procesor i dysk. Z tym ostatnim, który według mnie najpoważniej zwalnia cały proces obróbki kuszą mnie bardzo innowacyjne rozwiązania, raptory, ssd, nie wiem tylko czy jest to już warte świeczki, bo i ceny nie zachęcają.
    JN

Domyślnie

a dlaczego mac mini odpada? może mi ktoś wytłumaczyć?
    D80, N18-70, Tamron 90/2.8, N50/1.8, SB600

Domyślnie

no wlasnie?
    moj kolega (samka zreszta tez) przez 2 lata robil wszystkie prace na pierwszym mini i jakos nie odpadal???
    olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Nie tyle odpada, co po prostu cena jest niewspolmierna do tego co zyskujemy.
    Na macu mini tez sie da, ale nie bedzie to demon predkosci
    JN

Domyślnie

dziekuje yakoop za informacje, a co powiesz na imaca?
    D80, N18-70, Tamron 90/2.8, N50/1.8, SB600

Domyślnie

Z takim budzetem nie pchal bym sie w Mac'a, nie wiem czy wogole chcialbym kupic jakiegos Mac'a. Kiedys to byla firma, ktora gwarantowala swietny i nietuzinkowy design, znakomita jakosc wykonania i niezawodnosc a teraz..., ok to samo mozna powiedzic np. o Thinkpad'ach, kiedys byly lepsze/solidniejsze itp., ale tez i... drozsze. U Mac'a jakosc padla a cena jest absurdalna. Miniacz jest fajny bo jest maly i bezglosny, ale tez wolny i koszmarnie drogi jak na swoje osiagi. Imac '20 to kupa jesli idzie o monitor i... rowniez chory stosunek cena/osiagi, wersje '24 nawet kupilem, ale tu znowu problemy z monitorem (nierownomierne podswietlenie - z kilometra bylo widac roznice kiedy gowniane Szajsungi za pare zlotych nie maja takich problemow). Laptopy to jeszcze co innego - tutaj juz chyba zupelnie komus odwalilo z cena - sorry, ale 10kzl za, w zasadze zwyklego laptopa w ladnej, aluminiowej obudowei to "lekkie" przegiecie. Moim zdaniem najciekawszym i najlepiej dzialajacym produktem firmy Apple jest aktualnie... Iphone

Tak wiec polecam nabyc albo jakiegos PC'towego laptopa i do niego zewnetrzny monitor (uzywam czasem takiego combo w postaci Thinkpad'a T61+Eizo 2431) albo stacjonarnego PC'ta+jakies Eizo lub Nec'a - oba zestawienia sa ciekawsze (i znacznie korzystniejsze finansowo) niz Mac.

Domyślnie

Kiedys juz byl podobny watek poszukaj w archiwum.
    PS w macu najwiekszy jego plus to sytem

Domyślnie

ENZO - tak, fakt ceny absurdalne
    ale:
    Szukam lapa od dawna przeznaczone do zastosowań graficznych
    i tu sa problemy z doborem - dla mnie są najważniejsze ceny w kolejności zastosowań
    a) karta graficzna w Pro MacBook'u jest: Dwie karty graficzne: Grafika NVIDIA GeForce 9400M 256MB DDR3 SDRAM, NVIDIA GeForce 9600M GT 512MB GDDR3
    b) jakość LCD - najchętniej mat -- nietetey MAC 15" nie są już produkowane ale rozdzielczość jest oki
    c) żywotność baterii ok 5h ale 17" nawet 8h a tużaden lap na Windows'ie tego nie ma chyba ze plus jakas stacja z bateria
    d) mimo wszytsko jest ciut mniejszy niż lapy PC porównując np 17" Mac'a jest ciut większa od 15" PC
    e) brak wieszalności systemu jak ma to w PC
    f) zdecydowanie mniej wirusów lub ich brak
    g) odwołuwanie się do ustawień urządzenia np tabletu - w PC każda aplikacja może swoje a w MAC wszystko jest ustawnia za jednym razem dla wszystkich zainstalowanych aplikacji
    itd

ale oczywiście są nminusy
    I) cena
    II) cena oprogramowania np PS jest droższy o kilkaset złotych
    III) niedostępność pewnych programów w PL pod MAC
    i coś tam jeszcze
    śluby, robaki, i dzieciaki a także wyprawy
    Pawel Borowka
    <')(((<-( <')(((<-( The deeper I go
    <')(((<-( The better I get

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    PS w macu najwiekszy jego plus to sytem
    Pewnie - po co komu 64-o bitowe wersje aplikacji Adobe...

Domyślnie

nie wszystkie bo LR smiga na 64

chociaz na cs3 nie64 bity u mnie jest ok
    a system (jako calosc) bardziej stabilny niz xp sp4

tak czy inaczej komp to tylko maszyna (tak jak aparat)
    wiec kazdy powinien go wybierac pod siebie
    tak zeby mu sie dobrze pracowalo

A czy to bedzie mac czy pc to juz ma mniejsze znaczenie
    Ostatnio edytowane przez marszull ; 28-04-2009 o 13:22

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów