Close

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 115

Wątek: Blade RAW-y

Oszczędny w słowach Awatar KOZI2000
    Miasto
    Pruszcz Gdański

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta
    No mnie by interesowaly profile bardziej precyzyjne.
    Przykladowo snieg (zima), wieczor, zachod slonca...

tak sobie delikatnie czytam ten wątek i przez chwilke myślałem że kolega Karbulot zaczyna iść w dobrą strone, a jednak nie
    Ostatnio edytowane przez KOZI2000 ; 21-04-2009 o 21:46
    | D90 | MB-D80 | N35 1.8 | N50 1.8 | N18-105 VR | N70-300 VR | Benro A-500EX + BH2 | Naneu Alpha-L |

Domyślnie

LOL, ale mi nie o takie profile chodzilo.
    Nie zrozumielismy sie.
    Chodzi o to, aby na wstepie ustawilo mi odpowiednia temperature.

Przy okazji - mam kompakt.
    I nigdy nie korzystalem z gotowych programow.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Zauwazylem jeszcze jedna dziwna rzecz. Otoz kolory w Photoshopie sa nieco inne niz w wynikowym pliku. Dokladnie polega to na tym, ze obrabiam sobie jakis obrazek w Photoshopie, wszystko jest ladnie pieknie. Wiec zapisuje go jako JPEG, TIFF itd. Kiedy jednak wrzucam go na strone, albo otwieram w przykladowo ACDSee okazuje sie, ze jest troche wyblakly i ma jakby mniejszy kontrast.

Zrrobilem zatem maly test. Wyeksportowalem obrazek, odworzylem w ACDSee, zrobilem Print Screena po czym wkleilem jako drugi obrazek w Photoshopie. I okazalo sie, ze w PS-ie tez jest blady.

Ponizej screenik. Lewy gorny obrazek to oryginal. Pozniej go wyeksportowalem do ACDSee, otworzylem, zrobilem screena i wkleilem ze schowka jak to widzi inny program. I co sie okazalo, kiedy je porownalem? Ze ten drugi obrazek (dolny prawy) maja inne nasycenie i kontrast. Czemu Photoshop widzi to inaczej a inaczej zapisuje? Ponizej screen:

http://img9.imageshack.us/img9/1085/kolory.jpg

Domyślnie

Czytam i czytam i zastanawiam sie skad to pytanie....nigdy nie przyszlo mi do glowy dlaczego RAWy sa blade.....otwieram przez ACR i do dziela....to jest cala frajda! Mysle Karbulot ze za duzo sie martwisz bzdurami.
    Choc znajomy niedawno kupil D90 i faktycznie RAWy troszeczke sa bledsze ale nie popalone, wiec nic innego jak sie cieszyc bo od tego jest soft zeby zrobic z RAWa to co chcesz uzyskac.
    Jesli szukasz jakis dziwnych profili typu "zima" to proponuje ci AUTO i JPG....a jak sie znudzisz to moze docenisz RAW.
    Co do zmiany "bledniecia" koloru to fakt zawsze gdy wrzucam cos na WWW to kolory jakby bledna, jezeli to jest twoj problem to proponuje ci bardziej nasycyc kopie zdjecia ktora wstawiasz na strone....to tez jest problem softu, tak mysle.
    Ale na ten temat to raczej kolega Czornyj niech sie wypowie bo widac ze wie co mowi.

Domyślnie

Najgorsze, ze tu nie chodzi tylko o nasycenie, ale i kontrast. Tak to przynajmniej wyglada. Poczatkowo myslalem, ze zapisuje moze pliki w jakims AdobeRGB, ale to nie to. Zapisany plik jest bledszy w przegladarce czy ACDSee, ale po wczytaniu do Photoshopa ponownie nabiera nasycenia i kontrastu. Wydaje mi sie, ze nie tedy droga, aby zapisywac plik, testowac go i poprawiac na slepo w PS-ie.

Tak na marginesie, Corel Photopaint tez przeklamuje kolory. Tylko, ze on raczej dziala w druga strone (w programie jest bladziej), zas po eksporcie barwy sa wzmocnione.

Domyślnie

Nie rozumiem tego problemu, uzywam standardowej przegladarki microsoft z Visty i problemu z ta zmiana nie mam
    Zauwazam roznice tylko po uploadowaniu na WWW. Ale jak chcesz to zobacz czy tu jest blado..... http://www.fotoirlandia.com/irlandia.6914 fakt ze u mnie na kompie i w PSie wyglada to zywiej
    Moze ktos bedzie wiedzial na czym polega ten problem.....?

Domyślnie

Poczatkowo myslalem, ze zapisuje moze pliki w jakims AdobeRGB, ale to nie to.
    Jestes pewien? Bo moze wlasnie masz zdjecie otagowane tym profilem i w ACDSee masz wylaczonego CMS'a, stad ten brak kontrastu i nasycenia.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Jestes pewien? Bo moze wlasnie masz zdjecie otagowane tym profilem i w ACDSee masz wylaczonego CMS'a, stad ten brak kontrastu i nasycenia.
    OK, juz znalazlem. Trzeba wczesniej ustawic zakres kolorow. Musi byc zaznaczony ICC: sRGB. Natomiast jak wystepuje ICC: Adobe RGB, to nawet odzanaczenie go nic nie daje. Widac ustawienia domyslne programu byly skaszanione. teraz to opanowalem.

Domyślnie

sorry ale muszę : O Matko !!!

no nic ale teraz już chyba dasz radę więcej staraj się czytać forum zwłaszcza stare posty
    Metal For Soul Beer For Body Thrash Till Death

Domyślnie

Widac ustawienia domyslne programu byly skaszanione. teraz to opanowalem.
    Hmmm... czy opanowałeś to sprawa dyskusyjna. Czy program skaszaniony to też
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów