Close

Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 115

Wątek: Blade RAW-y

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    beta w wersji 2 została zatwierdzona jako finalna.
    Betę 2 można ściągnąć stąd:
    http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles

Pozdrawiam
    Hael
    D70s | S 10-20 | N 35 2.0D | N 50 1.8D | N 85 1.8D |
    Pl-Cir MARUMI DHG 77 mm - slim | Grad ND 0.9 soft |
    SB-800 | Quantuum |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Hmmm... czy opanowałeś to sprawa dyskusyjna. Czy program skaszaniony to też
    Opanowalem - bo wiem juz co bylo przyczyna, ze po wyeksportowaniu plikow tracily czesc nasycenia i kontratu.
    Skaszaniony - gdyz jesli domyslnie eksportuje do palety kolorow rozniacych sie od tych w Windowsie.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta
    Skaszaniony - gdyz jesli domyslnie eksportuje do palety kolorow rozniacych sie od tych w Windowsie.
    Od samego początku podejrzewałem, że byłeś kolejnym lemmingiem rzucającym się w zgubną otchłań przestrzeni AdobeRGB:
    I teraz pytanie za sto punktów - nie wyrenderowałeś ich aby, robaczku, do AdobeRGB i nie oglądałeś w jakim irfanie, albo podglądzie systemowym, czy IE?

Nie ma to nic do rzeczy ze skaszanieniem - jeśli renderujemy zdjęcie do przestrzeni RGB, która różni się od przestrzeni barwnej naszego monitora, to aby aplikacja mogła toto potem poprawnie wyświetlić musi być wyposażona w moduł zarządzania barwą.

Jeśli dokładnie nie wiecie w jakim celu chcecie użyć AdobeRGB, ProPhoto, czy innej "profesjonalnej" przestrzeni barwnej, to jej bezmyślnie nie używajcie i trzymajcie się bezpiecznego sRGB. Poprawnie stosowane sRGB da w 99% rezultaty identyczne jak poprawnie stosowane AdobeRGB czy ProPhoto, natomiast niepoprawnie stosowane AdobeRGB czy ProPhoto da rezultaty FATALNE.

Jeśli dlaczego koniecznie chcecie używać Adobe RGB czy ProPhoto (oczywiście, oczywiście - to profecha!), to należy pamiętać, że zdjęcie należy edytować i oglądać wyłącznie w aplikacjach wyposażonych w POPRAWNIE USTAWIONY moduł zarządzania barwą, bo inaczej zostaną one wyświetlone w sposób niepoprawny.

Jeśli macie monitor szerokogamutowy - to samo, tu nawet sRGB będzie się wyświetlało po wariacku i praca w środowisku z zarządzaniem barwą staje się absolutną koniecznością.

Domyślnie

Opanowalem - bo wiem juz co bylo przyczyna, ze po wyeksportowaniu plikow tracily czesc nasycenia i kontratu.

Ja bym zastąpił "Opanowałem" na "Jakoś mi się udało". Nie odbieraj moich tekstów jako ataków a jako próbę "zmuszenia" Ciebie abyś trochę więcej się zastanowił/pomyślał przy tym co robisz. Bo mam wrażenie, że cały czas działasz po omacku.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Od samego początku podejrzewałem, że byłeś kolejnym lemmingiem rzucającym się w zgubną otchłań przestrzeni AdobeRGB
    Heh, uzywalem ustawien domyslnych.
    I kto by sie spodziewal, ze takie wlasnie sa .

Ja bym zastąpił "Opanowałem" na "Jakoś mi się udało". Nie odbieraj moich tekstów jako ataków a jako próbę "zmuszenia" Ciebie abyś trochę więcej się zastanowił/pomyślał przy tym co robisz. Bo mam wrażenie, że cały czas działasz po omacku.
    Alez nie odbieram jako ataki. Wszystkim jestem wdzieczny za wszelka pomoc. Czasem troche tylko irytuje mnie protekcjonalny ton niektorych wypowiedzi. To, ze ktos czegos nie wie i sie pyta nie oznacza, zeby traktowac go jak nooba i lamera. W koncu kazdy kiedys zaczynal. A ja z drugiej strony mam 4 dyszki na karku i protekcjonalny ton czasem na mnie dziala jak dziala .
    Ostatnio edytowane przez Karbulot ; 22-04-2009 o 15:15
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Od samego początku podejrzewałem, że byłeś kolejnym lemmingiem rzucającym się w zgubną otchłań przestrzeni AdobeRGB:
    Jednym slowem, dopoki nie masz monitora za pierdylion, ktory pokaze roznice w kolarach, nie baw sie w to. Czy dobrze zrozumialem?
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Inaczej - jezeli nie masz monitora za pierdylion i nie masz kontroli nad calymprocesem produkcji Bo narobisz sie w Adobe RGB, zaniesiesz do wydrukowania, a tam pierdykna w sRGB i bedzie lipa
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Jednym slowem, dopoki nie masz monitora za pierdylion, ktory pokaze roznice w kolarach, nie baw sie w to. Czy dobrze zrozumialem?
    Monitor za pierdylion nie jest niezbędny, ale konieczna jest dokładna wiedza co, jak i dlaczego się robi. Aby np. wykorzystać w 100% potencjał wielokanałowej drukarki pigmentowej użytej do drukowania zdjęć o szaleńczo wysyconych barwach, musimy posłużyć się przestrzenią ProPhoto, której żaden istniejący monitor nie jest w stanie wyświetlić - zresztą nawet gdyby był w stanie, to niekoniecznie bylibyśmy w stanie to zobaczyć, bo przestrzeń ta jest tak duża, że wykracza poza spektrum widzialne w UV i IR.

Aparaty są jednak w stanie rejestrować barwy spoza przestrzeni monitora, drukarki są w stanie reprodukować pewne spośród tych barw, więc ktoś może mieć fantazję chcieć ten fakt wykorzystać - nawet pracując trochę "na ślepo".

Domyślnie

Heh, uzywalem ustawien domyslnych...
    domyślnie w body jest chyba sRGB ?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    domyślnie w body jest chyba sRGB ?
    Jpegi w body tak, w ACR już niekoniecznie.

Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów