Betę 2 można ściągnąć stąd:
http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles
Pozdrawiam
Hael
Szukaj
Betę 2 można ściągnąć stąd:
http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles
Pozdrawiam
Hael
D70s | S 10-20 | N 35 2.0D | N 50 1.8D | N 85 1.8D |
Pl-Cir MARUMI DHG 77 mm - slim | Grad ND 0.9 soft |
SB-800 | Quantuum |
Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB
Od samego początku podejrzewałem, że byłeś kolejnym lemmingiem rzucającym się w zgubną otchłań przestrzeni AdobeRGB:
Nie ma to nic do rzeczy ze skaszanieniem - jeśli renderujemy zdjęcie do przestrzeni RGB, która różni się od przestrzeni barwnej naszego monitora, to aby aplikacja mogła toto potem poprawnie wyświetlić musi być wyposażona w moduł zarządzania barwą.
Jeśli dokładnie nie wiecie w jakim celu chcecie użyć AdobeRGB, ProPhoto, czy innej "profesjonalnej" przestrzeni barwnej, to jej bezmyślnie nie używajcie i trzymajcie się bezpiecznego sRGB. Poprawnie stosowane sRGB da w 99% rezultaty identyczne jak poprawnie stosowane AdobeRGB czy ProPhoto, natomiast niepoprawnie stosowane AdobeRGB czy ProPhoto da rezultaty FATALNE.
Jeśli dlaczego koniecznie chcecie używać Adobe RGB czy ProPhoto (oczywiście, oczywiście - to profecha!), to należy pamiętać, że zdjęcie należy edytować i oglądać wyłącznie w aplikacjach wyposażonych w POPRAWNIE USTAWIONY moduł zarządzania barwą, bo inaczej zostaną one wyświetlone w sposób niepoprawny.
Jeśli macie monitor szerokogamutowy - to samo, tu nawet sRGB będzie się wyświetlało po wariacku i praca w środowisku z zarządzaniem barwą staje się absolutną koniecznością.
Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5
Heh, uzywalem ustawien domyslnych.Od samego początku podejrzewałem, że byłeś kolejnym lemmingiem rzucającym się w zgubną otchłań przestrzeni AdobeRGB
I kto by sie spodziewal, ze takie wlasnie sa.
Alez nie odbieram jako ataki. Wszystkim jestem wdzieczny za wszelka pomoc. Czasem troche tylko irytuje mnie protekcjonalny ton niektorych wypowiedzi. To, ze ktos czegos nie wie i sie pyta nie oznacza, zeby traktowac go jak nooba i lamera. W koncu kazdy kiedys zaczynal. A ja z drugiej strony mam 4 dyszki na karku i protekcjonalny ton czasem na mnie dziala jak dzialaJa bym zastąpił "Opanowałem" na "Jakoś mi się udało". Nie odbieraj moich tekstów jako ataków a jako próbę "zmuszenia" Ciebie abyś trochę więcej się zastanowił/pomyślał przy tym co robisz. Bo mam wrażenie, że cały czas działasz po omacku..
Ostatnio edytowane przez Karbulot ; 22-04-2009 o 15:15
Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
Inaczej - jezeli nie masz monitora za pierdylion i nie masz kontroli nad calymprocesem produkcjiBo narobisz sie w Adobe RGB, zaniesiesz do wydrukowania, a tam pierdykna w sRGB i bedzie lipa
![]()
D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600
Monitor za pierdylion nie jest niezbędny, ale konieczna jest dokładna wiedza co, jak i dlaczego się robi. Aby np. wykorzystać w 100% potencjał wielokanałowej drukarki pigmentowej użytej do drukowania zdjęć o szaleńczo wysyconych barwach, musimy posłużyć się przestrzenią ProPhoto, której żaden istniejący monitor nie jest w stanie wyświetlić - zresztą nawet gdyby był w stanie, to niekoniecznie bylibyśmy w stanie to zobaczyć, bo przestrzeń ta jest tak duża, że wykracza poza spektrum widzialne w UV i IR.
Aparaty są jednak w stanie rejestrować barwy spoza przestrzeni monitora, drukarki są w stanie reprodukować pewne spośród tych barw, więc ktoś może mieć fantazję chcieć ten fakt wykorzystać - nawet pracując trochę "na ślepo".
Skontaktuj się z nami