Mam konkretne pytanie..zajmuje się fotografią mody/portret (ogólnie modelki) w studio i plenerze + fotografia ślubna. Mam do wyboru kupić D90 lub S5Pro, wiem różnej klasy puszki lecz chetnie posłucham waszych podpowiedzi??
Szukaj
Mam konkretne pytanie..zajmuje się fotografią mody/portret (ogólnie modelki) w studio i plenerze + fotografia ślubna. Mam do wyboru kupić D90 lub S5Pro, wiem różnej klasy puszki lecz chetnie posłucham waszych podpowiedzi??
S5Pro + 17-50 mm 2.8T+ 50 mm 1.8D, 35 mm 1,8D + SB800 i SB600..
kup lepiej d90 ma użyteczne wysokie ISO, zdjęcia seryjne do 4,5 kl/s, szybki i celny autofokus, to się przydaje na weselach, Fuji natomiast jest bardzo wolny w parę sekund zapisuje RAW na karcie pamięci.
no sorry ale jak zajmujesz się fotografią mody etc i masz wątpliwości który aparat kupić ... weź ten który ma Pro w nazwie
Metal For Soul Beer For Body Thrash Till Death
Sam stałem przed takim samym dylematem i zdecydowałem się na S5Pro. Dziwią mnie opinie o powolności i niedokładności autofokusa oraz długiego zapisu na kartę. Prawdą jest że pamięć robocza w tym aparacie jest rzędu 250Mb co powinno starczyć w praktyce. Dawno temu też istniała fotografia ślubna i jakoś chłopaki robili fotki przesuwając kciukiem klisze i ostrząc manualnie. Jestem zdania że dobrzy fotografowie potrafią kompaktami zrobić rewelacyjne fotki o wiele lepsze niż koledzy z D3. Matryca w S5 jest w swojej budowie rewelacyjna i daje możliwość zapisu podwójnej ilości informacji robiąc 2 fotki za jednym zamachem i tworzy z nich wspaniałe HDRowskie JPGi. Dobrzy fotografowie mają wizje o swoich fotkach i je urzeczywistniają. To że lustro cyka z prędkością 7 klatek na sekundę to wspaniałe brzmienie i samemu dostaje gęsiej skórki ale tak naprawdę to fotografujemy spokojniej i rozważnie ustawiając przysłonę na 8 a nudne portrety z wąską głębią i tak podostrzamy manualnie.
obecna fotografia ślubna to wychwycenie momentu, a nie "prosze państwa prosze się ustawić, robię zdjęcie", a chcesz mieć dobrą rozpiętość tonalną weź analogową lustrzankę np F90,
a z tym kompaktem do D3 to przysrałeś nieźle, jakby tak było to by fotografowie na weselach nie wydawali tyle kasy na sprzęt.
Kup Kodaka DCS Pro, też ma "PRO" w nazwie i nawet FX jest :P (Przepraszam nie mogłem się powstrzymać )
Magiczne słowo S5Pro wywołuje wiele emocji, to jest bardzo dobra puszka ale nie jest idealna i lepiej kup sobie D300. O D90 nie będę się rozpisywał bo zaraz włożę kij w mrowisko i użytkownicy S5Pro niczym jak bracia na wojnie mnie stłamszą w tym temacie :P
Ostatnio edytowane przez ragnar ; 13-04-2009 o 14:57
Bierz s5 bo: Lepszy zakres tonalny a pozatym swietnie oddaje tonacje skory, dobry wb i iso w sumie wysokie; w d90 masz przewage w iso(ale w slubnej gdzie ciemno to lepiej chyba juz blyskac?)no i ma 4,5kl/s tylko w to chyba niepotrzebne...pozatym jpg prosto z puszki sa nieraz naprawde swietne i wymagaja niewiele korekcji; nieraz niektore zdjecia z s5 pro mozna "odratowac" lepiej niz w kazdym innym apracie. Do mody/slubow naprawde zdecydowana przewaga po stronie s5 moim zdaniem; pozatym wieksza ergonomia korpusu i mozliwosc korzystania ze szkiel manualnych w szerszym zakresie(ale nie kazdy tego uzywa
Ale to moje zdanie a nie madrosci swiatowe![]()
ble ble ble ble, co byś nie wziął i tak będziesz zadowolony.
Skontaktuj się z nami