zawsze chcę pomóc![]()
Szukaj
Błagam... Czy już nikt nie może odpisać konkretnie, bez offtopów i dywagacji dotyczących moderowania ?![]()
Ja tam wyostrzam, portret ok. 3, landszaft w zależności od motywu - 4-5. Generalnie maksymalnie ostrzę puszką ale tak, aby nie dostawać widocznych obwódek. Reszta w szopie. Po wielu przeczytanych artykułach i własnych próbach stwierdziłem, że w puszce jest całkiem dobry algorytm.
Jeżeli ktoś chce się przekonać co sam potrafi to niech zrobi mocno szczegółowy lanszaft z ostrzeniem na 0 i potem spróbuje zrobić w szopie podobny efekt jak ostrzenie puszkowe na poziomie 5![]()
D3x l N70-200 l N28-70 l N14-24 l N60 l .......... itd.
a ja robie odwrotnie, w puszce ustawiam dosc wysoko na 6... latwiej i wygodniej ocenia sie na lcd aparatu
czy zlapana jest ostrosc, a w cnx pierwszy krok to jej zdjecie i dalej jak Pawel
Czy tak silne wyostrzanie nie powoduje bardziej wyraźnego szumu?Jeżeli tak,to po co w ogóle wostrzac body?
ja juz pisalem dlaczego, tylko po to zbey wygodniej bylo mi ocenic na wyswietlaczu czy fotka jest ostra, jak ustawie ostrosc w puszce nisko, to minimalnie nieostrosci nie sa
tak widoczne na lcd aparatu jak wtedy, gdy ta wyostrzanie ustawione jest mocniej
robie oczywiscie w nef, wiec pierwsza rzecz ktora robie po zaladowaniu nefa do kompa jest zdjecie tego wyostrzenia do wartosci wspomnianej przez Pawla i w efekcie mam nefa takiego jakbym tego wysotrzenia nie ustawial w ogole
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 11-04-2009 o 11:05 Powód: pis. ("puszcze")
Wszystko zależy do czego owo ostrzenie jest ci potrzebne.
-jeżeli chcesz oglądać jpgi w 100% na kompie i cieszyć się z super ostrych fotek-6 i wyżej
-jeżeli oglądasz fotki na kompie w rozmiarze dostosowanym do monitora-możesz w puszce nic nie ostrzyć,tylko przeskalować do odpowiedniego rozmiaru i wtedy wyostrzyć w PS
-jeżeli drukujesz i oglądasz odbitki-też możesz w puszce nic nie ostrzyć- zeskaluj i wtedy wyostrz jak ci się podoba.
Ja generalnie mam w D700 ustawione 6-ale tylko po to by na szybko ocenić na monitorku zdjęcie. Tak na prawdę ta ostrość w puszce nic nie oznacza-poza pierwszym przypadkiem.
Skontaktuj się z nami