Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: wyostrzac D3?

Domyślnie

zawsze chcę pomóc
    2xD700, 2xSB910, Z 16 2.8, S20 1.8, T28-75 2.8,N 35 1.8, N50 1.4, 85 1.8, S 150 2.8
    NAKMUAY BLOG

Domyślnie

Błagam... Czy już nikt nie może odpisać konkretnie, bez offtopów i dywagacji dotyczących moderowania ?

Domyślnie

Ja tam wyostrzam, portret ok. 3, landszaft w zależności od motywu - 4-5. Generalnie maksymalnie ostrzę puszką ale tak, aby nie dostawać widocznych obwódek. Reszta w szopie. Po wielu przeczytanych artykułach i własnych próbach stwierdziłem, że w puszce jest całkiem dobry algorytm.
    Jeżeli ktoś chce się przekonać co sam potrafi to niech zrobi mocno szczegółowy lanszaft z ostrzeniem na 0 i potem spróbuje zrobić w szopie podobny efekt jak ostrzenie puszkowe na poziomie 5
    D3x l N70-200 l N28-70 l N14-24 l N60 l .......... itd.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gobi Zobacz posta
    Ja tam wyostrzam, portret ok. 3, landszaft w zależności od motywu - 4-5. Generalnie maksymalnie ostrzę puszką ale tak, aby nie dostawać widocznych obwódek. Reszta w szopie. Po wielu przeczytanych artykułach i własnych próbach stwierdziłem, że w puszce jest całkiem dobry algorytm.
    Jeżeli ktoś chce się przekonać co sam potrafi to niech zrobi mocno szczegółowy lanszaft z ostrzeniem na 0 i potem spróbuje zrobić w szopie podobny efekt jak ostrzenie puszkowe na poziomie 5
    Podeślij jakiegoś RAWa w taki stylu jak piszesz, to się pobawię Do tej pory najczęściej stosuję w puszce na 0-1 a ostrzenie ostatecznego rozmiaru
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

a ja robie odwrotnie, w puszce ustawiam dosc wysoko na 6... latwiej i wygodniej ocenia sie na lcd aparatu
    czy zlapana jest ostrosc, a w cnx pierwszy krok to jej zdjecie i dalej jak Pawel

Domyślnie

Czy tak silne wyostrzanie nie powoduje bardziej wyraźnego szumu?Jeżeli tak,to po co w ogóle wostrzac body?

Domyślnie

ja juz pisalem dlaczego, tylko po to zbey wygodniej bylo mi ocenic na wyswietlaczu czy fotka jest ostra, jak ustawie ostrosc w puszce nisko, to minimalnie nieostrosci nie sa
    tak widoczne na lcd aparatu jak wtedy, gdy ta wyostrzanie ustawione jest mocniej

robie oczywiscie w nef, wiec pierwsza rzecz ktora robie po zaladowaniu nefa do kompa jest zdjecie tego wyostrzenia do wartosci wspomnianej przez Pawla i w efekcie mam nefa takiego jakbym tego wysotrzenia nie ustawial w ogole
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 11-04-2009 o 11:05 Powód: pis. ("puszcze")

ramicx
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Błagam... Czy już nikt nie może odpisać konkretnie, bez offtopów i dywagacji dotyczących moderowania ?
    A ja to co?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sztefanek Zobacz posta
    Czy tak silne wyostrzanie nie powoduje bardziej wyraźnego szumu?Jeżeli tak,to po co w ogóle wostrzac body?
    A co rozumiesz przez bardziej wyraźny szum i jego "powodowanie"? Nie myl szumu z niejednorodnością obrazu.
    "Nikon's DX size sensors are perfect; there's no reason to make them the archaic size of the old 35mm film frame." Ken Rockwell
    Znawca odnaleziony.

Domyślnie

Wszystko zależy do czego owo ostrzenie jest ci potrzebne.
    -jeżeli chcesz oglądać jpgi w 100% na kompie i cieszyć się z super ostrych fotek-6 i wyżej
    -jeżeli oglądasz fotki na kompie w rozmiarze dostosowanym do monitora-możesz w puszce nic nie ostrzyć,tylko przeskalować do odpowiedniego rozmiaru i wtedy wyostrzyć w PS
    -jeżeli drukujesz i oglądasz odbitki-też możesz w puszce nic nie ostrzyć- zeskaluj i wtedy wyostrz jak ci się podoba.
    Ja generalnie mam w D700 ustawione 6-ale tylko po to by na szybko ocenić na monitorku zdjęcie. Tak na prawdę ta ostrość w puszce nic nie oznacza-poza pierwszym przypadkiem.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów