Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Sb 400

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jastrzębie Zdrój

Domyślnie

Każda informacja jest dla mnie cenna. Niejestem jeszcze tak wprawiony(można by powiedziec początkujący,gdyż jest to moja pierwsza lustrzanka), dlatego dużo czytam i zadaje pytania.Lampę chcę kupić gdyż zdjęcia chcę robić bardziej amatorsko, czyli dla siebie gdzieś pod namioty,campingi,w domu.Stąd moje zapytanie co wybrać?
    Dziękuję Ci kolego za informacje

Oszczędny w słowach
    Miasto
    zDolny Śląsk - Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luk69 Zobacz posta
    Każda informacja jest dla mnie cenna. Niejestem jeszcze tak wprawiony(można by powiedziec początkujący,gdyż jest to moja pierwsza lustrzanka), dlatego dużo czytam i zadaje pytania.Lampę chcę kupić gdyż zdjęcia chcę robić bardziej amatorsko, czyli dla siebie gdzieś pod namioty,campingi,w domu.Stąd moje zapytanie co wybrać?
    Dziękuję Ci kolego za informacje
    miałem podobny dylemat jakiś czas temu http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=82499 w tym watku pokazałem na co stać SB-400, było wielu oponentów ale ja nadal jestem zadowlony z lampy. Miłej lektury
    SZKIEŁKO I OKO

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jastrzębie Zdrój

Domyślnie

Właśnie o to mi chodziło wielkie dzięki!
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysi3k Zobacz posta
    miałem podobny dylemat jakiś czas temu http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=82499 w tym watku pokazałem na co stać SB-400, było wielu oponentów ale ja nadal jestem zadowlony z lampy. Miłej lektury
    Fajnie, że chciało Ci się coś takiego przygotować!

Dla uściślenia: Nie neguję zalet SB-400. W szczególności jeśli chodzi o porównanie do lampy wbudowanej.
    Przede wszystkim ma odchylany palnik. Możliwość odbijania błysku to podstawowa sprawa. Niestety jednak tylko w jednej płaszczyźnie, co _jest_ dużym ograniczeniem. Odbijanie światła od sufitu (przy kadrach poziomych, bo przy takich z SB-400 można odbijać od sufitu) nie jest najczęściej najtrafniejszym pomysłem. Znacznie lepiej mieć możliwość panowania nad kierunkiem światła również w płaszczyźnie poziomej.

W przypadku większych pomieszczeń często mocy brakuje nawet mocniejszej SB-600. Oczywiście stosując odbicia od ścian/sufitów/podłóg itp.

No i brak możliwości zdalnego wyzwalania i kontrolowania w systemie CLS. A to bardzo, bardzo szkoda.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Oszczędny w słowach
    Miasto
    zDolny Śląsk - Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    Fajnie, że chciało Ci się coś takiego przygotować!

Dla uściślenia: Nie neguję zalet SB-400. W szczególności jeśli chodzi o porównanie do lampy wbudowanej.
    Przede wszystkim ma odchylany palnik. Możliwość odbijania błysku to podstawowa sprawa. Niestety jednak tylko w jednej płaszczyźnie, co _jest_ dużym ograniczeniem. Odbijanie światła od sufitu (przy kadrach poziomych, bo przy takich z SB-400 można odbijać od sufitu) nie jest najczęściej najtrafniejszym pomysłem. Znacznie lepiej mieć możliwość panowania nad kierunkiem światła również w płaszczyźnie poziomej.

W przypadku większych pomieszczeń często mocy brakuje nawet mocniejszej SB-600. Oczywiście stosując odbicia od ścian/sufitów/podłóg itp.

No i brak możliwości zdalnego wyzwalania i kontrolowania w systemie CLS. A to bardzo, bardzo szkoda.
    Wszystko prawda, tylko punkt widzenia zalezy od punktu patrzenia. Mnie np. CLS nie interesuje, SB-400 jest alternatywą dla wbudowanej. Szanuje opinie użytkowników z mega zajawką na ambitne foto, którzy nie rozumieją takich amatorów jak ja. Dam prosty przykład ... jakiś czas temu zapytałem na forum o poręczny kompakt dla córki, jedną z odpowiedzi była propozycja kupienia uzywanego lustra , pytanie po co ????? Wielu z użytkowników prostych luster z serii D40/60 traktuje swój sprzet amatorsko a zarazem dającym sporo większe mozliwości niż kompakty i nie dla nich obiektywy po kilka tyś pln i lampy z mnogością funkcji i mozliwości. Ja byłem bardzo zadowlony z poprzedniego aparatu (Konica Minolta Z10) ale dzięki niskiemu kursowi euro kupiłem w zeszłym roku D40 bo daje mi wieksze mozliwości robienia "lepszych" zdjęć. Wyższe użyteczne ISO, jasniejsze szkło (mimo, że to tylko KIT), format RAW ... i kilka innych opcji.
    Szanujmy tych co wydają majątek na sprzet ale także tych co mają najprostrze systemy
    SZKIEŁKO I OKO

Domyślnie

Bardzo rozsądnie napisane, Krzyśku.

Tylko, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. Im dalej w błyskowy las, tym więcej do odkrycia - sam się przekonasz. Światło w fotografii to jest podstawa w ogóle wszystkiego IMO. Dlatego po prostu warto przyłożyć do niego większe zaangażowanie niż do innych rzeczy - tylko po to, żeby robić lepsze zdjęcia.
    A do tego odpowiedni sprzęt musi być. Jasne - proste błyskanie jako zamiennik wbudowaniej - SB-400 jest idealnym wyborem. Tylko, że na tym się skończy. Nie rozwinie się dalej. A możliwości rozwoju są w zasadzie nieograniczone i warto się nimi zainteresować. Nie ma co zamykać za sobą drzwi do odkrywania nowych narzędzi/technik.

Piszę o tym nie dlatego, żeby przekonać Cię czy kogokolwiek do niekupowania SB-400 i kupowania od razu kilku SB-900
    Tylko po to, żeby nakreślić inne spojrzenie i podejście do decydowania o zakupie lampy błyskowej - trochę wybiegające w przyszłość "początkującego amatora", powiedzmy, z ambicjami fotograficznymi.
    Warto mieć świadomość ograniczeń swoich, jak również swojego sprzętu.
    Żeby nie pluć sobie w brodę za jakiś czas, że można było podjąć inną, trafniejszą decyzję (tak jak to często bywa przy temacie zakupu ciemnych szkieł np. ;-D)

Cokolwiek nie zdecydujesz - życzę samych udanych kadrów i wiele radości z fotografowania! Bo przecież nam, amatorom, właśnie o to chodzi.
    www.jswierad.pl

Oszczędny w słowach
    Miasto
    zDolny Śląsk - Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    Bardzo rozsądnie napisane, Krzyśku.

Tylko, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. Im dalej w błyskowy las, tym więcej do odkrycia - sam się przekonasz. Światło w fotografii to jest podstawa w ogóle wszystkiego IMO. Dlatego po prostu warto przyłożyć do niego większe zaangażowanie niż do innych rzeczy - tylko po to, żeby robić lepsze zdjęcia.
    A do tego odpowiedni sprzęt musi być. Jasne - proste błyskanie jako zamiennik wbudowaniej - SB-400 jest idealnym wyborem. Tylko, że na tym się skończy. Nie rozwinie się dalej. A możliwości rozwoju są w zasadzie nieograniczone i warto się nimi zainteresować. Nie ma co zamykać za sobą drzwi do odkrywania nowych narzędzi/technik.

Piszę o tym nie dlatego, żeby przekonać Cię czy kogokolwiek do niekupowania SB-400 i kupowania od razu kilku SB-900
    Tylko po to, żeby nakreślić inne spojrzenie i podejście do decydowania o zakupie lampy błyskowej - trochę wybiegające w przyszłość "początkującego amatora", powiedzmy, z ambicjami fotograficznymi.
    Warto mieć świadomość ograniczeń swoich, jak również swojego sprzętu.
    Żeby nie pluć sobie w brodę za jakiś czas, że można było podjąć inną, trafniejszą decyzję (tak jak to często bywa przy temacie zakupu ciemnych szkieł np. ;-D)

Cokolwiek nie zdecydujesz - życzę samych udanych kadrów i wiele radości z fotografowania! Bo przecież nam, amatorom, właśnie o to chodzi.
    Zgadza się, tylko ja cały czas rozgraniczam fotografowanie uroczystości rodzinnych, wyjazdów wakacyjnych itp. od fotorgrafowania "bardziej ambitnego". Ktoś kto chce się rozwijać w tym ciekawym hobby powinien słuchac i dokonywac mądrych wyborów. Inny nigdy nie wyjdzie poza prostą puszkę (D40/60) i dwa podstawowe obiektywy (18-55,55-200) i teraz pytanie .. poco w drugim przypadku lampa która kosztuje 50% wartości posiadanego sprzetu ? I własnie dla takich ludzi sa proste tanie lampy i tanie obiektywy. Kolejną bariera są finanse, a wydanie kilku tysięcy na sprzet foto to bardzo prosta czynność jest. Przeglądam dośc często giełdę i widzę ogłoszenia o sprzedaży sprzętu za naście tyś pln. Mnie i wielu innych nie stać na takie zakupy pomijając kwestie wykorzystania mozliwości takiego sprzętu. W związku z tym zawsze będę zwolennikiem prostych i tanich rozwiązań jeśli pozwolą wyjść poza to co oferują zestawy kitowe
    SZKIEŁKO I OKO

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jastrzębie Zdrój

Domyślnie

Widzę,że zdania są podzielone i każdy ma rację!Bardzo ładnie to Krzyśku opisałeś ,dało mi to jakiś punkt widzenia co kupić.Podzielam też zdanie massera ,że napewno 600 będzie lepsza,ale biorąc pod uwagę cenę lampy SB400-250zł a SB600-prawie 700zł to niestety ale mój budżet tego nie wytrzyma i będę zadowolony z tej pierwszej opcji.Biorąc też pod uwagę ,że niestety uzupełnienie sprzętu jest kosztowne(ostatnio dokupiłem 700-300)to podzielam zdanie Krzyśka: dla amatora to wystarcza,a jeżeli będzie coś brakować to może.... kiedyś się uzupełni.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH ŻYCZĄC ZDOWYCH POGODNYCH ŚWIĄT

Domyślnie

I oto chyba chodzi w tym forum i takich postach, żeby pytający doszedł do świadomych wniosków.
    I super

Życzenia świąteczne również dołączam. Udanych jajecznych kadrów!
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luk69 Zobacz posta
    ale biorąc pod uwagę cenę lampy SB400-250zł a SB600-prawie 700zł to niestety ale mój budżet tego nie wytrzyma i będę zadowolony z tej pierwszej opcji.....

POZDRAWIAM WSZYSTKICH ŻYCZĄC ZDOWYCH POGODNYCH ŚWIĄT
    a sprawdziles ceny nowych lamp? za ceneo... sb400 - od 349zl+przesylka, sb600 od 1044zl+przesylka.
    Osobiscie polecam Nissin Di622 za 479 w euro agd z odbiorem w sklepie. Lampa o mocy sb600, z pelni obracanym palnikiem. Mialem sb400 mam nissina...roznica? ogromna....
    Sb400 jest sympatyczna lampa do focenia w domu ale wystarczyla mala impreza w pracy, wieksza przestrzen oraz sufit wyzszy niz 2,5m i juz byla porazka...
    zastanow sie..

Wesolych
    Ostatnio edytowane przez markow ; 10-04-2009 o 07:52
    pixel 4a

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów