Szukaj
Dokładnie tak. Powiem odnośnie tylko tylnego panela. Jeśli S400 bez pilota to bierz stare wersje. Wygodniejsze to i tyle. Wyobraź sobie lampę z kontry i to jeszcze wysoko i trzeba coś zmienić. W S400 jest problem bo macając po tym panelu na czuja wciskasz co popadnie i nie da się wyczuć co tak naprawdę wciskasz. Może wyłączasz pilota a może zmieniasz mocAle kto to wie jak lampa wysoko i skierowana w dół że panela sterowania nawet nie widać.
jak lampa wysoko - to panel, więc seria S ma przewagę, jak lampa nisko - to widać wyświetlacz i tez seria S ma przewagę.
Mi nie chodzi o trudność w zmianie wartości. Chodzi o to, że w serii R nie wiadomo na ile jest nastawiona moc. O tym świadczy tylko maciupeńka kreseczka na potencjometrze, której zupełnie nie widać w mroku studia.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Powerluxy mają osobną regulację mocy pilota. ale cena Powerlux 600Ws to 1095PLN. ja mam do dyspozycji max 900PLN na lampę.
Było by fajnie się spotkać i pogadać o studiu, tym bardziej że masz w tym temacie doświadczenie. jak by co to daj znać na PW to się umówimy.
Wyświetlacz daję faktycznie komfort w ocenie ustawienia mocy, ale posiada go S400 o mocy 400Ws.
I tu jest największy problem na co się zdecydować. Czy wybrać większą moc 600Ws ( potrzebna taka do fotografii moto???) i mieć w razie czego zapas mocy. Czy wybrać mniejsza moc 400s ale z bardziej precyzyjną regulacją (tyle tylko czy tej mocy wystarczy??? i czy będzie jeszcze jakiś zapas)
Poza tym co do Powerlux-ów mam mieszane uczucia, niby elektronika, wyświetlacze, wygoda a tu takie kwiatki w postaci:
-nie najlepiej pomyślane mocowanie lempy (pampy opadają)
-początkowe problemy z synchronizacją
-niestabilna temp. barw przy różnej mocy (czytałem o tym na jakimś forum)
A o Quantuum nic takiego nie znalazłem. Może nie mają tych wszystkich bajerów i przez to są "nie gniotsja i nie łamiotsja"
Sam już nie wiem S400 czy R+600 a zakupy czas zacząć...
| D70 | Minolta F100 | 18-70 | 70-300 | 1Gb MD IBM | Hoya C-PL, UV | LowePro Nowa 2 AW |
Ja Ci powiem tak. Pracowałem na lampach Quantuum R300 i były idealne. Jako że się w nich zakochałem postanowiłem sobie je sprawić, ale pech chciał że zostały wyprzedane i bym musiał czekać kilka tygodni. Zdecydowałem się kupić R600 i szczerze Ci powiem, że bardzo często są za mocne. Mimo ustawienia minimalnej mocy błysku z przysłoną nie jestem w stanie za nisko zejść. Chyba że masz duże studio i możliwość latania z lampami. Moje studio to piwnica jakieś 6x7 metrów i niestety ale za mocne. Chyba że robię high keye![]()
Ja też bede miał podobne gabarytowo studio, ale zastanawia mnie jedno jak to jest z tą mocą.
Lampa 600Ws z regulacją 1/1 do 1/32
1/1 ------------ 600Ws
1/2 ------------ 300Ws
1/4 ------------ 150Ws
1/8 ------------- 75Ws (moc trochę większa jak żarówki błyskowe 68Ws a niektórzy uważają że za mało)
1/16 ---------- 37,5Ws
1/32 --------- 18,75Ws
Na moje to około 20Ws i to jeszcze softbox np. 120x80 to jest chyba bardzo mało.
Wydaje mi się że z parasolką srebrną to może będzie dużo światła ale z softboxem???
lampy będą pracować z softboxami 120x80 i 180x40 więc czy 400Ws będzie wystarczające a 600Ws za mocne???
| D70 | Minolta F100 | 18-70 | 70-300 | 1Gb MD IBM | Hoya C-PL, UV | LowePro Nowa 2 AW |
rozterki pomiędzy serią R+ a S widoczne również w wątku: Lampy Quantuum - czy waro kupić?
w skrócie to wygląda tak, że ci którzy mają lampy R+ są za R+, a jak ktoś ma nowszą wersję S to jest za S. Wygląda na to, że obie lampy są gites.
mam R+300 i jestem zadowolony - mam studio zbudowane na poddaszu o podobnych gabarytach niż Ty piszesz - 6 m x 10 ale są skosy wiec będzie tak 6 x 7 ale jest wysokie - no i z 300Ws mogę sobie swobodnie zejść do f2,8 ( softboxy 60x90 i lub beaty dish z plastrem ) co mnie bardzo cieszy - mysle ze warto dobrac lampy mocą do miejsca gdzie najczesciej je użyjemy
tu mi pomógł dużo Jacek_Z - rozmowy do późnej nocy były ...
jak kupuje s750W lepiej dołożyć trochę więcej kasy i nie martwić się o przyszłość. Jak masz mocną lampę to zmniejszasz moc i tyle, ale jak brakuje światła to zonk. pozdro
zonk może wyglądać inaczej. Jak taka lampę zmniejszysz do minimum, a nadal najbardziej otwartą przysłoną będzie 5,6 a nawet przy body z natywnym ISO 200 - 8.0. A tu ci się chciało zrobić portret na 2.8 i masz nadal o 3 przysłony za dużo. Lampa nie ma podziału mocy do 1/256 (w tym przykładzie tak by było potrzeba).
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami