Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie Lampy Quantuum S400 vs R+600

Zamierzam kupić lampy studyjne i wybór padł na firmę Quantuum.

(po wnikliwej lekturze recenzji lamp różnych marek na forach internetowych)

Jednak mam pewien problem, jaki model wybrać, Quantuum S 400 czy Quantuum R+600.
    Budżet jakim dysponuję to nieprzekraczalna kwota 900 PLN za jedną lampę.

A teraz w ramach przypomnienia małe porównanie parametrów technicznych obu lamp.

Lampa Quantuum S400 (następca serii R+)

podstawowe cechy lampy to:

- płynna regulacja do 1/32 mocy,
    - szybki czas ładowania (około 2s przy pełnej mocy lampy),
    - stabilna siła błysku i temperatury barwowej 5500K,
    - cyfrowy panel sterujący z przyciskami membranowymi,
    - wbudowany bezpiecznik chroniący przed skokami napięcia,
    - cichy wentylator chłodzący,
    - system mocowania palnika,
    - system ochrony termicznej pozwalający na automatyczne wyłączenie lampy w przypadku przegrzania,
    - blokada błysku przed osiągnięciem nastawionej wartości,
    - niskie napięcie gniazda synchronizacyjnego zapewnia bezpieczeństwo pracy z wszystkimi rodzajami aparatów cyfrowych,
    - cztery tryby pracy żarówki modelującej,
    - możliwość sterowania z pilota,
    - czuła fotocela umieszczona w miejscu zapewniającym optymalne parametry pracy

Lampy serii S objęte są 24 miesięczną gwarancją. Klienci prowadzący działalność gospodarczą mogą korzystać z programu Quantuum Assistance zapewniającego ,między innymi, szybki okres naprawy oraz sprzęt zastępczy podobnej klasy na czas naprawy.

Lampa Quantuum R+600

Podstawowe cechy lampy to:

• - nowy, grubszy palnik z możliwością samodzielnej wymiany
      - nowy odbłyśnik palnika zapewnia jeszcze bardziej równomierne oświetlenie
      - zmieniona rączka na tylnej ściance lampy
      - poprawiona dźwignia mocująca do statywu
      - poprawione mocowanie parasolek
      - nowy system redukcji mocy poprzez wyzwolenie błysku lampy

Porównanie S400 i R+600
    ......................................Quantuum S400 ...................................Quantuum R+600 ............................. Quantuum S75
    moc Ws:........................ 400Ws ................................................60 0Ws.............................................. 750Ws
    liczba GN: ..................... 62m .................................................. . 78m .................................................. 78m
    wentylator ...................... tak .................................................. ....tak .................................................. ..tak
    regulacja ........................1/32 .................................................. ...1/32................................................ .. 1/32
    lampa model. ..................150W .................................................. 150W ................................................25 0W
    ochrona termiczna .......... tak .................................................. ....? .................................................. .... tak
    zewnętrzny pilot ............. tak .................................................. ....nie .................................................. ...tak
    cena w quantuum ............779PLN ...............................................889 PLN .............................................1090P LN

Jak widać różnice są dość znaczne. Zastanawiające jest porównanie liczby GN (przewodniej dla iso 100) dla lamp R+600 i S750 wynosi ona bowiem tyle samo dla obu lamp przy różnej mocy Ws, czyżby 750Ws dla lampy S750 było tylko chwytem marketingowym tak jak to ma miejsce z lampami Fighter 600 i Fighter 600 PRO.

Wracając do tematu co wybrać S400 czy R+600.

1.
    lampa S400 daje mniej światła, ale ma wysunięty palnik do przodu (jestem ciekaw czy jest zauważalny efekt na zdjęciach wysuniętego palnika) natomiast R+600 daje więcej światła ale palnik nie jest wysunięty. Czy ilość światła z R+600 będzie dużo i zauważalnie większa??? Co będzie lepsze???

2.
    Sterowanie w S400 panel cyfrowy i przyciski membranowe (jakoś nie mam zaufania do tego rodzaju przycisków, coś jak w mikrofalówkach, szybko padają) w R+600 pokrętło ( wydaje mi się że to najszybszy sposób regulacji)

3.
    lampa modelująca w S400 ma 4 tryby pracy, posiada możliwość regulacji niezależnie od mocy błysku ( nie wiem czy jest to na tyle ważna i potrzebna w pracy funkcja) w R+600 nie wiem jakie są tryby pracy lampy modelującej ale na pewno nie ma niezależnej regulacji.

4.
    opcjonalny zewnętrzny pilot w S400 ( fajna i wygodna sprawa ale cena 250PLN) w R+600 nie ma takiej opcji.

5.
    blokada błysku przed osiągnięciem nastawionej wartości w S400. Czy w R+600 jest też taka funkcja???

6.
    Lampy serii S objęte są 24 miesięczną gwarancją. Klienci prowadzący działalność gospodarczą mogą korzystać z programu Quantuum Assistance. Czy lampy serii R+ mają 24mc gwarancję i program Quantuum Assistance ???

Proszę o pomoc na jaki model się zdecydować co będzie lepszym rozwiązaniem.
    Głównym tematem do fotografowania będą motocykle i produkty zbliżone gabarytowo.

Czy sądzicie że taki zastaw będzie spełniał moje potrzeby:
    2x Quantuum R+600 + 2x softbox 120x80 (oświetlenie przednie pod kątem 45')
    1x Quantuum S400 + pilot + softbox 180x40 (oświetlenie górne)
    2x statyw Air 290
    1x statyw typu Boom
    | D70 | Minolta F100 | 18-70 | 70-300 | 1Gb MD IBM | Hoya C-PL, UV | LowePro Nowa 2 AW |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tony Montana Zobacz posta

Czy sądzicie że taki zastaw będzie spełniał moje potrzeby:
    a jakie one są dokładniej?
    czy potrzebujesz dużej mocy? Albo inaczej: na jakich przysłonach chcesz pracowac, jakie duże będzie studio?

obok jest post kolegi który nie może zejść z przysłonami poniżej 5,6 (co prawda chodzi o portret, nie motocykle) bo lampy ma za silne

czytałes ten watek: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=92529
    a szczególnie moje posty: http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...5&postcount=16
    http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...1&postcount=18
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    a jakie one są dokładniej?
    czy potrzebujesz dużej mocy? Albo inaczej: na jakich przysłonach chcesz pracowac, jakie duże będzie studio?

obok jest post kolegi który nie może zejść z przysłonami poniżej 5,6 (co prawda chodzi o portret, nie motocykle) bo lampy ma za silne

Jeśli chodzi o przysłony to zależy ma dużej głębi ostrości więc myślę że od f16 w górę. Zdjęcia mają być do katalogów produktowych więc obiekty muszą być całe w GO. Poza tym chciałbym spróbować z samochodami.

Po przeczytaniu większości postów w dziale "studio" zauważyłem że kolegom do portretów wystarcza 300Ws.
    Ogólnie mam zamiar spróbować wszystkiego co w studio da się sfotografować, ale na początek motocykle i osprzęt do nich.

Nie chciałbym oszczędzić na lampie 200PLN by potem je sprzedawać bo okażą się za słabe.
    Więc nie wiem na co się zdecydować, na słabszą 400Ws ale nowszą z elektroniką,pilotem, wysuniętym palnikiem, regulacją światła model. czy silniejszą 600Ws ale starszą bez regulacji, bez wysuniętego palnika itd.

Zależy mi na info czy wysunięty palnik jest aż tak ważny i czy daje zauważalnie lepsze efekty oraz czy w codziennej pracy przydaje się niezależna regulacja światła modelującego.

No i jeszcze wymiary softbox-ów czy te podane wyżej będą odpowiednie.

Jeśli chodzi o studio na początek będzie małe jakieś 6m x 6m.

Myślę też że gdyby z 600Ws światła okazało się za dużo to softboxy Quantuum mają dodatkowy wewnętrzny dyfuzor który pochłonie trochę światła, ale może się mylę.

Ogólnie chodzi mi o bardziej uniwersalną lampę z którą będę miał większe możliwości i praca na nich nie będzie udręką.
    | D70 | Minolta F100 | 18-70 | 70-300 | 1Gb MD IBM | Hoya C-PL, UV | LowePro Nowa 2 AW |

Domyślnie

2. Zwykle przelaczniki i pokretlo jak w serii R sa wygodniejsze i mnie upierdliwe w uzyciu, oraz jak sam zauwazyles mniej awaryjne
    3. Pelna moc oraz proporcjonalnie do mocy blysku (jesli dobrze pamietam), off
    5. Blysnie dopiero gdy sie naladuje, ale lepiej dopytaj
    6. nie wiem, u mnie byly objete assistance ale z tego co widze w Quantuum informacja ta podana jest dopiero w serii S. Sadze ze Assistance obejmuje wszystkich prowadzacych dzialalnosc, takze najlepiej bedzie jesli sie dopytasz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tony Montana Zobacz posta
    Jeśli chodzi o przysłony to zależy ma dużej głębi ostrości więc myślę że od f16 w górę.
    chyba lekko przesadziłeś, to już praca w limicie dyfrakcyjnym.
    Jesteś z Bydzi - możemy się spotkać i pogadać na tematy studia. Jak chcesz.
    Cytat Zamieszczone przez j_szczygiel Zobacz posta
    2. Zwykle przelaczniki i pokretlo jak w serii R sa wygodniejsze i mnie upierdliwe w uzyciu, oraz jak sam zauwazyles mniej awaryjne
    wolałbym 100x takie rozwiązanie(też sądzę, że mniej awaryjne), ale jest jedno ale. Nie wiadomo w jakiej pozycji jest potencjometr. Gdy chce zrobić silniej o 0,7 przysłony to kręcę trochę i muszę sprawdzać.
    W serii S jest wyświetlacz i widzę o ile zmieniam moc. Praktycznie za jednym razem mam ustawioną moc poprawnie.
    Gdyby seria R miała pokrętło, ale i zarazem wyświetlacz byłoby super.

Ja sporo zmieniam w trakcie sesji, dla mnie to istotne. Jak ktoś ustawia "raz na zawsze" to nie ma problemu.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 31-03-2009 o 22:52
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    wolałbym 100x takie rozwiązanie(też sądzę, że mniej awaryjne), ale jest jedno ale. Nie wiadomo w jakiej pozycji jest potencjometr. Gdy chce zrobić silniej o 0,7 przysłony to kręcę trochę i muszę sprawdzać.
    W serii S jest wyświetlacz i widzę o ile zmieniam moc. Praktycznie za jednym razem mam ustawioną moc poprawnie.
    Gdyby seria R miała pokrętło, ale i zarazem wyświetlacz byłoby super.

Ja sporo zmieniam w trakcie sesji, dla mnie to istotne. Jak ktoś ustawia "raz na zawsze" to nie ma problemu.
    Masz racje, jednak chinczyki uparcie nie chca robic tego typu lamp potencjometr + wyswietlacz (choc cos mi sie placze po pamieci ze gdzies takie widzialem). Problem technicznie jest taki ze wtedy nie mozesz uzyc zwyklego potencjometru tylko tzw. cyfrowego - musi byc dokladnie wyskalowany. Co do palnika - bardziej wysuniety wplywa chyba jedynie na rozklad swiatla, tak?

Domyślnie

Masz racje, jednak chinczyki uparcie nie chca robic tego typu lamp potencjometr + wyswietlacz (choc cos mi sie placze po pamieci ze gdzies takie widzialem). Problem technicznie jest taki ze wtedy nie mozesz uzyc zwyklego potencjometru tylko tzw. cyfrowego - musi byc dokladnie wyskalowany.
    Powerluxy tak mają. Są praktycznie odpowiednikami Quantuuma R właśnie z wyświetlaczem.
    W porównaniu do S nie mają osobnej regulacji mocy pilota i nie mają wyprowadzenia na zdalny pulpit.

Co do palnika - bardziej wysuniety wplywa chyba jedynie na rozklad swiatla, tak?
    Tak, ale to właśnie jest bardzo istotne.

Domyślnie

Cholender, zapomnialem o nich :] Jednak roznica w cenie miedzy R a Powerluxami jest spora jak na ta kalse sprzetu.

Domyślnie

Wcale nie taka wielka. 300 WS - Quantuum R 719 zł, Powerlux VC 795 zł.

Domyślnie

R300 na stronie Quantuuma kosztuje 579, u mnie ostatnie sztuki poszly za 560. Sprawdzales chyba na allegro i stad ta rozbieznosc

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów