zonk może wyglądać inaczej. Jak taka lampę zmniejszysz do minimum, a nadal najbardziej otwartą przysłoną będzie 5,6 a nawet przy body z natywnym ISO 200 - 8.0. A tu ci się chciało zrobić portret na 2.8 i masz nadal o 3 przysłony za dużo. Lampa nie ma podziału mocy do 1/256 (w tym przykładzie tak by było potrzeba).
Hmm ,a nie można wrzucić do softbox-a kilka warstw czarnego materiału zaraz przed lub za tym wstępnym dyfuzorem rozpraszającym światło po całym sofcie ?
Ktoś ostatnio pisał na forum że przemalował studio z białego na szare i spadło mu 1 EV....
Hmm ,a nie można wrzucić do softbox-a kilka warstw czarnego materiału zaraz przed lub za tym wstępnym dyfuzorem rozpraszającym światło po całym sofcie ?
Można.
Zamieszczone przez adrian9627
Ktoś ostatnio pisał na forum że przemalował studio z białego na szare i spadło mu 1 EV....
Ja pisałem, ale całkiem dawno temu.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Ja też bede miał podobne gabarytowo studio, ale zastanawia mnie jedno jak to jest z tą mocą.
Lampa 600Ws z regulacją 1/1 do 1/32
1/1 ------------ 600Ws
1/2 ------------ 300Ws
1/4 ------------ 150Ws
1/8 ------------- 75Ws (moc trochę większa jak żarówki błyskowe 68Ws a niektórzy uważają że za mało)
1/16 ---------- 37,5Ws
1/32 --------- 18,75Ws
Na moje to około 20Ws i to jeszcze softbox np. 120x80 to jest chyba bardzo mało.
Wydaje mi się że z parasolką srebrną to może będzie dużo światła ale z softboxem???
lampy będą pracować z softboxami 120x80 i 180x40 więc czy 400Ws będzie wystarczające a 600Ws za mocne???
nie bierz tych wylicżen pod uwagę, r+600 na pewno nie zejdzie do 1/32
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl
Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.
Skontaktuj się z nami