Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: D60

Domyślnie

Bo mniej wiecej mialbyc taki efekt,chodzilo mi bardziej o tajemniczosc,zamyslowosc takie tam,ja wiem ze to amatorka

Domyślnie

Faktycznie wczoraj podlubalem przy "dziurze" zwiekszalem f co 10 i dopiero od 20 zauwazylem zamiany tzn z glebia ostrosci, tylko,ze zwiekszajac f np do 20 i wyzej obraz robi sie coraz ciemnieszy, co prawda sprawdzalem to w pomieszczeniu z lampa sunpaka i jakos to dawalo rade,ale trzeba sie na kombinowac, podejrzewam ze jest jakis myk.

Domyślnie

No bez przesady...20? nie za dużo? Oczywiście, że będzie ciemniej, bo mniej światła dociera do matrycy. Ja myślę że f8 wystarczy, może nawet mniej. Tylko nie używaj ogniskowej 300, tylko tak 50...80 coś w ten deseń.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

nie no wiem, obiektyw kitowy 18-55 to inna bajka i jest calkiem ok, co prawda az tak dobrze nie rozmywa tla ,ale nie mam z nim problemow, co innego tamron 70-300 przy foceniu w domu ogniskowa 70 i tak przy zwiekszaniu f tak jak mowilem co 10 dopiero od 20 zauwazylke ze szczegoly za fotografowanym przedmiotem sa widoczne i ostre, przy odleglosci okolo 2 m.A swoja droga nie sprawdzalem co na to automat
    Ostatnio edytowane przez 34221810 ; 07-04-2009 o 08:17

Domyślnie

Poczytaj tu. Coś mi się zdaję, że masz chyba mega FF
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

34221810 (ales se wymyslil nick'a) - To sa podstawy podstaw. Wez sie za lekture bo nic nie osiagniesz takim bladzeniem po omacku.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Zgadzam sie ze ze przy 300 focus jezdzi w te i nazad, wczoraj zauwazylem tez kolejny szczegol, nie jestem specem ale robilem fotki ksiezyca przy 300 za kazdym razem obiekt byl zamglony

Domyślnie

Ogniskowa (mm) początek głębi ostrości (m) koniec głębi ostrości (m) głębia ostrości (m)
    20 1,59 1,59 do
    50 3,70 7,60 3,90
    90 4,60 5,80 1,20
    135 4,75 5,30 0,65
    180 4,85 5,15 0,30
    250 4,94 5,06 0,12

Domyślnie

Średnia głębia ostrości - kwiat ostry, tło nieco rozmazane (przysłona f/32)
    Niewielka głębia ostrości - elementy kwiatu nieostre, całkowicie rozmazane tło (przysłona f/5)
    Kilkucentymetrowa głębia ostrości i to wszytko by sie zgadzalo,czytalem.

Przysłony o wartościach od f/1,4 do f/5,6 - nazywane są wyodrębniającymi, gdyż zwykle prowadzą do zdjęć z nieostrym tłem - co jest ważne, gdy chce się wyróżnić jakiś element kadru z tła; przy tych wartościach przysłony np: na portrecie ostra będzie twarz modela, a tło całkowicie lub częściowo rozmazane.
    Przysłony o wartościach f/8 - f/11 nazywają się ogólnymi, które stosuje się do zdjęć, gdzie głębia ostrości nie ma większego znaczenia - tzn. w sytuacji, gdy wszystkie obiekty w kadrze znajdują się w mniej więcej tej samej odległości od obiektywu. Przy tych wartościach przysłony w większości obiektywów można najłatwiej uzyskać zdjęcia o najlepszej jakości oddania szczegółów i najbardziej równomiernej dystrybucji światła - gdyż wykorzystywana jest wtedy najbardziej optymalna, środkowa część soczewek obiektywu, co powoduje, że jest najmniejsze ryzyko uzyskania zdjęć z wadami wynikającymi z jego konstrukcji takimi jak aberracja chromatyczna czy dystorsja; przysłony ogólne są często stosowane przy wykonywaniu zdjęć studyjnych.
    Przysłony o wartościach od f/16 wzwyż nazywa się opisującymi - gdyż w ich efekcie uzyskuje się zdjęcia z bardzo dużą głębią ostrości. Te przysłony stosuje się dla sytuacji, gdy w kadrze mamy obiekty znajdujące się zarówno daleko jak i blisko od obiektywu i chcemy aby wszystkie one wyszły ostro. Mogą to np: być zdjęcia długich budynków, ulic, dróg ze szpalerem drzew czy zdjęcia pejzażowe, na których chcemy dla uzyskania ciekawej kompozycji mieć też ostre obiekty z pierwszego planu.

i to wszytko teoria

Domyślnie

Skorzystaj z kalkulatora podanego w linku, koniecznie.
    Dystans 2m
    Ogniskowa 70mm,
    przesłona f /10
    Głębia ostrości 32cm,
    to znaczy 16cm przed i 16cm za płaszczyzną na którą łapałeś ostrość
    Przy f/22 głębia ost. 73cm czyli +- 36,5 cm.

---
    I jeżeli mogę doradzić coś, to nie błyskaj prosto w obiekt, staraj się odbijać błysk od ścian - sufitu.
    ... N17-55/2.8 ...

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów