Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Wątek: Ze spaceru.....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borregaard Zobacz posta
    Chyba patrzymy na różne zdięcia....
    ja juz pisalem z harbem na priv o tym, ale powtorze i tu

dzial album ma to do siebie, ze aspekt osobisty miesza sie z fotograficznym i jakby to pokrotce ujac co innego znaczy 'fajna wnusia' a co innego 'dobre zdjecie'

wnusia super, ale zdjecie ma w moim odczuciu wade zwiazana z ostroscia... i jest ogolnie srednie... bo widywalem na tym forum duzo lepsze zdjecia dzieci... takze autorstwa autora tej fotki... i tyle...

kwestia, z ktorej strony do fotki podejdziemy

i nota bene warto ten aspekt miec na uwadze komentujac w tym dziale fotki, bo moze to kiedys byc zrodlem jakiegos nieporozumienia, nie zawsze wiadomo, czego autor oczekuje, zamieszczajac fotke w tym dziale...

Oszczędny w słowach Awatar Ymanuel
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Mi też się podoba! Dzieci to świetny materiał na modeli - szczególnie za ogromne oczy! Bardzo fajne zdjęcie, do albumu - uważam - wyśmienite!

Ale mam tu pewne pytanie - może już doszukuje się daleko za horyzontem sensu - ale refleks w prawym oku, w górnej lewej części źrenicy zlewa się z tęczówką, czy nie warto by troszkę go zmniejszyć zmniejszając wrażenie nierównoległości spojrzenia?

Jeszcze jedno pytanie - jak daleko stałeś?

Pozdrawiam serdecznie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    wnusia super, ale zdjecie ma w moim odczuciu wade zwiazana z ostroscia... i jest ogolnie srednie... bo widywalem na tym forum duzo lepsze zdjecia dzieci... takze autorstwa autora tej fotki... i tyle...
    Nikt tu nie pisał, że zdjęcie jest mistrzostwem świata, ale złe nie jest i może się podobać. Co zresztą widać po komentarzach, nie tylko w odniesieniu do wyglądu dziewczynki. Mi się bardzo podoba.
    Nikon D80 + Nikkor 50 mm/1,8 + marzenia o kolejnych szkiełkach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vespalock Zobacz posta
    Nikt tu nie pisał, że zdjęcie jest mistrzostwem świata, ale złe nie jest i może się podobać.
    Tylko ze wlasnie pierwsze komentarze i bezgraniczny zachwyt sugerowaly wlasnie cos w stylu tego mistrzostwa swiata i stad moje zdziwienie/zaskoczenie itp itd. i taka a nie inna reakcja.

Co do reszty w 100% zgoda.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Tylko ze wlasnie pierwsze komentarze i bezgraniczny zachwyt sugerowaly wlasnie cos w stylu tego mistrzostwa swiata i stad moje zdziwienie/zaskoczenie itp itd. i taka a nie inna reakcja.

Co do reszty w 100% zgoda.
    e mysle ze przesadzasz, sadzę ze to jest kwestia gustu - kto powiedział ze to Twój jest własciwy i prawidłowy, podchodzac w ten sposób w ostatnich Twoich watkach tez masz niejednokrotnie bardzo pozytywne komentarze - a wątki mnie osobiscie kompletnie nie lezą ani taka forma ani też technikalia

ale w tym własnie sens - to co odpowiada jednemu nie musi innemu, z tym że warto przy tym wszystkim zachować obiektywizm

pozdrawiam

Domyślnie

Wnusia ma szczęście, dziadek ma szczęście, my mamy co podziwiać ...
    NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez harb Zobacz posta
    ale w tym własnie sens - to co odpowiada jednemu nie musi innemu, z tym że warto przy tym wszystkim zachować obiektywizm
    Dla mnie generalnie sprawa krytyki zdjec jest prosta jak konstrukcja cepa. Wchodze sobie na forum, widze zdjecie do ktore z jakichstam powodow zwrocilo moja uwage, zamieszczam swoje uwagi i tyle. Jesli autor podejmuje polemike, to staram sie dokladniej przestawic swoj punkt widzenia, nie po to, zeby cos sobie wzajemnie udowadniac, tylko po to, zeby autor mogl sie zaorientowac dlaczego mysle tak jak mysle (co mam nadzieje udalo mi sie zrobic na priv). W ten wlasnie sposob staram sie krytykowac czyjesc zdjecia, podobnie tez podchodze do opinii innych na temat moich zdjec. Kazda uwaga od najlepszej do najgorszej jest zawsze mile widziana, kazda sobie przeanalizuje, co nie znaczy ze z kazda musze sie zgadzac.

A skoro ktos decyduje sie na zamieszczanie fotki, to trzeba sie liczyc, ze ktos inny przyjdzie i powie co o niej mysli. Wszak to podstawa funkcjonowania dzialu zdjeciowego.

I to chyba tyle i mysle, ze nie ma dalej co tego tematu walkowac.

A o obiektywizm w fotografii generalnie jest trudno... szandardowym przykladem byla fotka mojego kolegi, gdzie pierwszy krytykujacy napisal, ze fotka zbyt jasna, a drugi ze zbyt ciemna

I badz tu madry...

Pozdrawiam

Domyślnie

4 i 1/2 *

Domyślnie

wrociłem do tej fotki po dobie, ogladam ja tak na trzezwo i próbuje znalezc tę nieostrość o której jest tutaj mowa, znajduję miekką fotografię, taką jaką chciałem zrobić - ostrość może nie wybitna (przesłona F4) jest szczególnie widoczna na prawym oku - poniewaz fotka jest przycinana w kwadrat wrzucam jeszcze pełen wymiar zdjecia, tło przyciemniłem ażeby bardziej wyeksponować Weronikę

2

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów