Szukaj
Zdjęcia B&W to też rozwiązanieChyba będzie trzeba się zapoznać z NX. Tylko jak ja w nim obrobię 400 RAW-ów...
![]()
z tym "w canonie" to bym na pewno w przypadku 5D polemizowal, bo ekranik 5D jest za ciemny i za cholere nie miarodajny dla ekspozycji czy nawet kolorow.
a inna kwestia - profili Adobe do aparatow probowales? nie sa moze idealnie takie jak firmowe, ale przynajmniej w przypadku moich Canonow dostatecznie bliskie oryginalowi. w LR mam na mysli (czy tez dokladniej ACR), bo DPP nie tykam
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
probowalem, jest lepiej, tylko co mi po profilu jak chociazby wb mam inne niz ustawialem w puszce, czy tez jak uzycie d-lighting powoduje, ze raw otwarty w acr tez nie jest wyswietlany prawidlowo
przesiadka na nx powoduje przede wszystkim, ze na dzien dobry mam to co chce, a nie musze poswiecac czasu, zeby doprowadzic fotke do tego co chce na dzien dobry
no i workflow oparty na u-pointach dla mnie jest nie do przebicia
tak, to prawda, bo z argumentem, że szybszy to nie zawsze jest tak jak stereotypy mówią.
Za to układ AF w nikonach (tych z 51 polami) jest chyba precyzyjniejszy, ze względu na mniej obejmujący pojedyńczy punkt AF. To dla mnie jest także bardzo istotne.
Wchodzimy w niuansiki, istotne dla małej częsci fotografów. Generalnie większość body zaspokaja potrzeby większości fotoamatorów, nawet tych zaawansowanych.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
A jak wygląda poziom szumów w 40d na wysokich czułościach? Do jakiej puszki można by go porównać w nikonie? Będzie lepiej czy słabiej jak np w d300?
Czy Canon 30D jest dużo gorszy od 40D ? Jakie są ważniejsze różnice ?
Z jakim Nikonem jest porównywalny ?
Pytam, ponieważ jest znacznie tańszy od 40D.
Skontaktuj się z nami