Close

Strona 14 z 17 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 170

Wątek: 40d + 24-105 L

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez superkomornik Zobacz posta
    Arkadia- dzięki moze jak będziesz miał czas i chęci to skrobnij na czym polega standardowy trik w PS jesli to nie tajemnica, oczywiscie
    Chyba to żadna tajemnica. Patrząc na stronę www (część ślubna) kolegi Arkadia robi ten sam trik co ja po zakupie D700, czyli coraz więcej zdjęć w B&W i to bez szumu analogowego !
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 02-04-2009 o 16:03

Domyślnie

Zdjęcia B&W to też rozwiązanie Chyba będzie trzeba się zapoznać z NX. Tylko jak ja w nim obrobię 400 RAW-ów...
    Pozdrawiam, Damian Nowakowski
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    I tak dalej. Jak sie przesiadlem z ACR na NX wlasnie to na dzien dobry mam to co Ty w Canonie, czyli to co na wyswietlaczu to tez na kompie.
    z tym "w canonie" to bym na pewno w przypadku 5D polemizowal, bo ekranik 5D jest za ciemny i za cholere nie miarodajny dla ekspozycji czy nawet kolorow.

a inna kwestia - profili Adobe do aparatow probowales? nie sa moze idealnie takie jak firmowe, ale przynajmniej w przypadku moich Canonow dostatecznie bliskie oryginalowi. w LR mam na mysli (czy tez dokladniej ACR), bo DPP nie tykam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez --Arkadia-- Zobacz posta
    Jednak po krótkim i sprawnym zabiegu w Ps-ie można zdecydowanie osiągnąć taki efekt jak przy 5d - a może nawet lepszy jeśli chodzi o kolory ze względu na lepszy pomiar światła Nikona.

P.S.
    Obróbka jak zawsze - tylko PS, żadnych NX itp.
    To może podzielisz się z kolegami wiedzą na ten cudowny 'workflow'?
    pozdrawiam
    Artur

Domyślnie

probowalem, jest lepiej, tylko co mi po profilu jak chociazby wb mam inne niz ustawialem w puszce, czy tez jak uzycie d-lighting powoduje, ze raw otwarty w acr tez nie jest wyswietlany prawidlowo

przesiadka na nx powoduje przede wszystkim, ze na dzien dobry mam to co chce, a nie musze poswiecac czasu, zeby doprowadzic fotke do tego co chce na dzien dobry

no i workflow oparty na u-pointach dla mnie jest nie do przebicia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez --Arkadia-- Zobacz posta
    Obecnie nie chcę nawet słyszeć o 5d. Co mnie przekonuję do d700:
    - idealnie leży w dłoni - po podpięciu gripa już w ogóle bajka,
    - pomiar światła,
    - szumy,
    - celność AF,
    - szybkość
    - d-lighting,
    - lepsza praca z lampą,
    - system bezprzewodowego wyzwalania lamp sb,
    - ergonomia.

Ile z tego oferuje canon?
    Jeśli już porównujemy ten 4 letni korpus z najnowszym dzieckiem Nikona to TOBIE nie oferuje tego, czego od puszki oczekujesz. Natomiast MNIE oferuje wszystko to, czego mi potrzeba.
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez superkomornik Zobacz posta
    .. W końcu sam często podkreślasz, jak precyzyjny, w porównaniu do śrubokręta, jest AF-S
    tak, to prawda, bo z argumentem, że szybszy to nie zawsze jest tak jak stereotypy mówią.
    Za to układ AF w nikonach (tych z 51 polami) jest chyba precyzyjniejszy, ze względu na mniej obejmujący pojedyńczy punkt AF. To dla mnie jest także bardzo istotne.

Wchodzimy w niuansiki, istotne dla małej częsci fotografów. Generalnie większość body zaspokaja potrzeby większości fotoamatorów, nawet tych zaawansowanych.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

A jak wygląda poziom szumów w 40d na wysokich czułościach? Do jakiej puszki można by go porównać w nikonie? Będzie lepiej czy słabiej jak np w d300?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marzyciel9 Zobacz posta
    A jak wygląda poziom szumów w 40d na wysokich czułościach? Do jakiej puszki można by go porównać w nikonie? Będzie lepiej czy słabiej jak np w d300?
    Będzie bardzo podobnie. 40D za to, porównując obrazek 1:1, szumi trochę bardziej niż 30D, ale różnica dramatyczna nie jest.

Domyślnie

Czy Canon 30D jest dużo gorszy od 40D ? Jakie są ważniejsze różnice ?
    Z jakim Nikonem jest porównywalny ?
    Pytam, ponieważ jest znacznie tańszy od 40D.

Strona 14 z 17 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów