Podzielam zdanie Krzyśka w kwestii obróbki. Odkąd przesiadłem się na NX to mój d300 robi zupełnie inne fotki. A już największą bolączką było wyostrzanie NEFów w ACR (nie zawsze jest sens korzystania z Photoshopa) - raz, że bridge'u NEFy wyglądają jak nieostre (po otwarciu w NX zyskują super ostrość, i to nie jest kwestia ustawionego wyostrzania w aparacie - po prostu NX zupełnie inaczej tą ostrość interpretuje) - dwa, że mechanizm wyostrzania NEFów w ACR mi po prostu nie pasuje - co innego w Photoshopie ale, jw napisałem nie zawsze jest sens odpalania PSa.
Druga imho jeszcze ważniejsza zaleta NXa to przyjemna interpretacja kolorków - po części załatwiają to profile do ACR, ale to półśrodek tylko niestety.
Na początku, też do NXa miałem alergię - i co by nie mówić, imho jest dosyć nieintuicyjny. Jednak te u-pointy to całkiem niegłupia sprawa - i np stosowanie miejscowego dlightingu to imho rewelacja.
PS
Przypomniało mi się, że z cienia idzie więcej wyciągnać w NX niż w PS/ACR/LR.
Sorka za OT
Żeby było pi razy drzwi na temat to powiem szczerze, że mi straszliwie brakuje takiego 70-200 f4 w przyzwoitej cenie, z porządnym silnikiem. Może sie jednak kiedyś doczekamy, co?![]()
Szukaj

Skontaktuj się z nami