Close

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 57 z 57

Wątek: Wir i lawa

kulten
    Gość

Domyślnie

Dzięki, Sam jestem ciągle dopiero na etapie nauki, i nie przemawia przeze mnie fałszywa skromność. Mam kilka ulubionych narzędzi w PSie ale są na tyle powszechne, że nie da się tego oprawić w tutka myślę.

Domyślnie

Po raz kolejny efekt jest rewelacyjny

To może napisz w tym temacie jakich narzędzi użyłeś. Oczywiście do niczego nie namawiam, bo każdy może mieć swoje tajemne patenty, których nie chce zdradzać. Ale skoro to takie popularne jak piszesz... Czekam z niecierpliwością

I tak się jeszcze zastanawiam nad czymś... Dlaczego zrobiłeś sobie taki brzydki avatar?
    Nikon D80 + Nikkor 50 mm/1,8 + marzenia o kolejnych szkiełkach

kulten
    Gość

Domyślnie

Jutro coś napiszę bo teraz kobieta wyrzuca mnie sprzed kompa i każe iść spać .

A co w moim awatarze jest takiego brzydkiego?

Domyślnie

Pełnia Kultena
    Nikon D80 + Nikkor 50 mm/1,8 + marzenia o kolejnych szkiełkach

kulten
    Gość

Domyślnie

To taki sentyment z przeszłości .

OK, to już pokrótce wyjaśniam jakich narzędzi użyłem by wydobyć z tego nefa finalny obraz.

Zawsze zaczynam od Auto tones (auto levels) lub auto color i patrzę co sugeruje soft, czasem korzystam z proponowanej wersji.
    -wyprostowanie
    -przeskalowanie do kwadratu
    -następnym krokom w duzej mierze towarzyszy każdorazowo duplikowanie warstwy i w przpadku nieporządanych miejscowo rezultatów danego narzędzia gumkuję je
    -Color balance by ustawić prawidłowo balans bieli
    -Match color celem podbicia koloru i dodania lekko światła
    -Highlights/shadows by wyciągnąć nieco z cieni i ocenić, czy robić to ręcznie czy zaufać PSowi
    -Burn ustaw. na midtones celem poprawy nieba
    -gradient by jeszcze przyciemnić niebo tak jak powiedzmy zrobiłby to połówkowy
    -Burn ustawiony na shadow by pogłębić strukturę skały
    -Curves gdzie daję linear contrast
    -doostrzenie na dużej rozdzielczości przy pomocy Smart sharpen ustawiony na 60% i 3.0
    -w canvas dodaję ramkę
    I to chyba wszystko. Gdzieś na pewno jeszcze coś kombinowałem z Burnem by miejscami poprawiać lekkie przepały i zbyt jasne miejsca na skale. Oraz Dodge do wydobycia kilku punktów na skale.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kulten Zobacz posta
    OK, to już pokrótce wyjaśniam jakich narzędzi użyłem by wydobyć z tego nefa finalny obraz.
    Wielkie dzięki
    D300, T12-24, N50/1.8, SB600
    Jakub Gruchot Price action Gruzja Distance learning

Domyślnie

Na ścianę. Strasznie mi się podoba.
    Dziwnym nie jest

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów